Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Το εναρκτήριο Μήνυμα του προς τους πολίτες του Δήμου Φλώρινας έδωσε χθες η Δημοτική Κίνηση και ο συνδυασμός «Φλώρινα: Αλλιώς» στο hotel Φιλίππειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιοι Είμαστε
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που μέσα από την ανάγκη για μια καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση πήραμε την πρωτοβουλία, το φθινόπωρο του 2013, να δημιουργήσουμε μια νέα Δημοτική Κίνηση.
ΒΙΝΤΕΟ


 Στις αρχές του χρόνου απευθύναμε δημόσια πρόσκληση και συγκεντρωθήκαμε άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Μέσα από έναν γόνιμο διάλογο, διατυπώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι Δημοτικές Κινήσεις πρέπει να αποδεσμευτούν από την κηδεμονία των πολιτικών κομμάτων και ο υποψήφιος Δήμαρχος να αναδεικνύεται από τη βάση της Δημοτικής Κίνησης. Θέσαμε λοιπόν το ερώτημα: Θέλουμε υποψήφιο Δήμαρχο που επιλέγει υποψηφίους ή πολίτες που επιλέγουν τον υποψήφιο Δήμαρχο; Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Για μας, το μοντέλο του συγκεντρωτικού Δημάρχου είναι αναχρονιστικό και κατεξοχήν υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση, ενώ η ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά απαραίτητη.

Στην αναζήτηση του επικεφαλής θέσαμε προϋπόθεση, ο/η υποψήφιος/α Δήμαρχος και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να είναι άτομα ευρείας αποδοχής, που έχουν προσφέρει με τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, η Δημοτική μας Κίνηση και ο συνδυασμός «Φλώρινα: Αλλιώς», αποτελείται και από πολίτες που ανήκουν ή δρουν ενεργά μέσα σε πολιτικούς και συλλογικούς φορείς. Μετά από μια πρωτόγνωρη για τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της διαδικασία, μέσα από τις συνελεύσεις της Δημοτικής Κίνησης, επιλέξαμε τον Βαγγέλη Γκέκτση, ως υποψήφιο Δήμαρχο και αναδείξαμε παραπέρα τον πρώτο πυρήνα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων.

     Ο Δήμος είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας και η πιο κοντινή στον πολίτη βαθμίδα διοίκησης. Η σχέση του Δήμου με τους Δημότες πρέπει να ορίζεται από βασικές αρχές, όπως η συνεργασία, η συμμετοχή, η αμφίδρομη επικοινωνία και ενημέρωση. Ο πολίτης πρέπει να έχει την δυνατότητα να ελέγξει τις δοσοληψίες του Δήμου, να εκφράσει τις διαφωνίες του και ταυτόχρονα να σχεδιάσει το μέλλον του σε τοπικό επίπεδο. Το εγχείρημά μας επικεντρώνεται στο να αντιπαραθέσουμε μία άλλη αντίληψη στα τεκταινόμενα της Διοίκησης του Δήμου, να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο μη Δημαρχοκεντρικό, ένα μοντέλο συνεργασίας με τον ίδιο το λαό, με λαϊκές συνελεύσεις και διαβουλεύσεις, ένα μοντέλο άσκησης πολιτικής πραγματικά δημοκρατικής.

Με μια φράση, για μας: «Δήμος Φλώρινας : Αλλιώς» σημαίνει «Εμείς» και όχι «Εγώ»

ΘΕΣΕΙΣ – ΣΤΟΧΟΙ  &  ΜΕΣΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 


   (Ι) Ο συνδυασμός της Δημοτικής Κίνησης «Φλώρινα: Αλλιώς» αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου, ενεργοποιεί άμεσα τους δημοκρατικούς θεσμούς ανταποκρινόμενος στην απαίτηση για Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και υλοποιεί τον στόχο για ανάληψη πρωτοβουλιών από τους πολίτες, ώστε να λύνουν τα προβλήματά τους με βάση τις δικές τους ανάγκες, ιδέες, γνώσεις και προτάσεις.

   (ΙΙ) Δημιουργείται άμεσα Δίκτυο Επιτροπών το οποίο αποτελείται: (α) από τις υπάρχουσες Επιτροπές του Δήμου και (β) από νέες Επιτροπές που υπηρετούν τις επίκαιρες ανάγκες των δημοτών, όπως είναι η Επιτροπή στήριξης των ανέργων, κλπ. Βασική μας άποψη είναι ότι θα πετύχουμε τα βέλτιστα στη διοίκηση του Δήμου, με την ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεπικουρεί, ενισχύει και συνθέτει τις κοινές ή επί μέρους λύσεις. Παράλληλα διαμορφώνει τη συνολική πολιτική, βάζει προτεραιότητες και διαχειρίζεται τα οικονομικά με έμφαση στην απόλυτη διαφάνεια. Τα σοβαρά καθήκοντα των Συμβούλων απαιτούν ενημέρωση, ενασχόληση, υπευθυνότητα, συμμετοχή, διαμόρφωση προτάσεων και πολιτική διορατικότητα.

Στόχος μας είναι η στενή και συστηματική συνεργασία του Δήμου, με όλους τους Επαγγελματικούς, Παραγωγικούς και Εκπαιδευτικούς Φορείς, τους Κοινωνικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους, τις Κινήσεις Πολιτών.

Με μια φράση: «Η ενεργή συμμετοχή όλων, θα γεννήσει μια Φλώρινα Αλλιώς».

  (ΙΙΙ) Στις Τοπικές Κοινότητες πέρα από τα Συμβούλια και την εκπροσώπησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανατίθεται ο σοβαρός ρόλος της αυτόνομης και ανεξάρτητης, διαμόρφωσης της τοπικής πολιτικής. Πολιτική που θα έχει να κάνει με την διαχείριση των οικονομικών και φυσικών πόρων, (χρηματοδοτήσεις, δάση, κλπ), με την ανάδειξη των προβλημάτων υποδομής (οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση, κλπ) καθώς και με ζητήματα καθημερινότητας, παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών. Βασικό εργαλείο τους θα είναι η δραστηριοποίηση των τοπικών συμβουλίων και των λαϊκών συνελεύσεων, που παίζουν το ρόλο τους στο έπακρο ως δημοκρατικά εργαλεία μιας υπεύθυνης Διοίκησης που ειλικρινά επιθυμεί να φέρει αποτελέσματα, όπου μέσω της δημοκρατικής συμμετοχής θα παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για το τι θα περιέχει το Επιχειρησιακό Σχέδιο και το Τεχνικό Πρόγραμμα για τον τόπο τους.

Με μια φράση: «Το κάθε τοπικό δημοτικό διαμέρισμα χτίζει μια άλλη Φλώρινα, τη Φλώρινα Αλλιώς»

Στο επόμενο διάστημα η Δημοτική μας Κίνηση θα παρουσιάσει στους πολίτες του Δήμου Φλώρινας ένα Πρόγραμμα Θέσεων και προβληματισμού για την επίλυση όλων των σοβαρών ζητημάτων του τόπου μας.

Μαζί θα δημιουργήσουμε τoν «Χάρτη των Θέσεων» για τον Δήμο.

Γιατί ο Δήμος μιας «Φλώρινας Αλλιώς» είσαι εσύ



ΑΠΟ ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΡΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου