Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

«Η στρατευμένη τέχνη και ο ρόλος της τέχνης στην κοινωνία» Πέμπτη 6 Μάρτη στις 5μμ


Η Οργάνωση Φλώρινας της ΚΝΕ καλεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας τον συγγραφέα και εικαστικό Γιώργο Φαρσακίδη σε μια συζήτηση με θέμα την στρατευμένη τέχνη και τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνία. 

Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε το 1926 στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης, με καταγωγή από εύπορη και μορφωμένη οικογένεια.
Κατά την περίοδο της αντίστασης, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ το 1942-1943, στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στους ''Γερμανικούς φούρνους'', μέσα στους οποίους αναπτύσσεται μια πολυπληθής οργάνωση.
Το καλοκαίρι του 1944, όντας οργανωμένος στον ΕΛΑΣ Χαλκιδικής, ξεκινάει να φτιάχνει τις πρώτες του γελοιογραφίες με σκοπό να σατιρίσει τους γερμανούς.
Σε μια από τις μάχες, σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών, στο χωριό Κρίνη, κοντά στο σπήλαιο των Πετραλώνων, σε μάχη με βούλγαρους και γερμανούς, τραυματίζεται βαριά και στα δύο του χέρια, χωρίς όμως αυτό να σταθεί εμπόδιο στην ενασχόληση του με τις τέχνες.
Για την αγωνιστική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα έχει τιμηθεί με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης στον εορτασμό για τα 30 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη.
Ο Γιώργος Φαρσακίδης, συνεχίζει μέχρι και σήμερα την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, έχοντας εκδώσει στο σύνολό τους 19 βιβλία.
Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 6 Μάρτη στις 5μμ στον χώρο του Μ. Αμφιθεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου