Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τρεις νέοι κάτοικοι στον Σακουλέβα!


Όλα άρχισαν απλά όπως αρχίζουν όλα τα ωραία. Επισκέψεις στο χωριό και καφέδες στην πόλη οι οποίες γίνονταν όλο και πιο συχνές με το πέρασμα των χρόνων.
Έπειτα ένα νέο σπίτι στο χωριό, ακόμη συχνότερες επισκέψεις στην πόλη και πιο έντονη η παιδική φαντασίωση της κατοχής δυο όμορφων κύκνων εφόσον πλέον το εξοχικό στο χωριό διέθετε τον απαραίτητο χώρο. Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα με τον ερχομό του ΠΕΡΣΕΑ και της ΛΕΥΚΗΣ! Όμως κάθε φορά που βγαίναμε για καφέ στο ποτάμι, με τη γιαγιά, με φίλους ή και μόνος, σκεφτόμουν το πόσο θα μου άρεσε να βλέπω και στο ποτάμι ένα ζευγάρι κύκνους παρέα με τις χήνες και τις πάπιες όπως γίνεται στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα είχε πέσει και στην αντίληψη μου ένα άρθρο το οποίο αναφερόταν στον ιδιώτη κύριο Βασίλη Δανδή, ο οποίος έφερε τους πρώτους κύκνους στην λίμνη της Καστοριάς, τους οποίους υποδέχθηκαν και φρόντισαν με αγάπη οι Καστοριανοί και έτσι σκέφτηκα γιατί όχι και εμείς;
Το σκεφτόμουν λοιπόν για καιρό, το συζητούσα και με κάποιους Φλωρινιώτες οι οποίοι φροντίζουν τα ζώα στο ποτάμι και διαρκώς το ανέβαλα.
Ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση τις ιδέας αποτελούσε τόσο το γεγονός ότι σχεδόν κάθε φορά που επισκεπτόμουν το ποτάμι, έβλεπα τις χήνες και τις πάπιες (που σημειωτέον και αυτές έχουν μπει στο ποτάμι από ιδιώτες και συντηρούνται και φροντίζονται από αυτούς και από τους περίοικους) να μπλέκονται στις πετονιές και να πιάνονται στα αγκίστρια των παιδιών που ψαρεύουν στην περιοχή των ζώων, όσο και το να είναι κάποιες φορές ματωμένες ή και σκοτωμένες από επιθέσεις ζώων, που είχαν πρόσβαση στον χώρο τους διότι δεν είχε αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτόν επαρκώς.
Όταν λοιπόν έμαθα ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ζώων ήρθαν από την Ολλανδία ένα νέο ζευγάρι κύκνων οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο ποτάμι στις 27 Ιανουαρίου 2014. Τα ονόματα τους Δρόσος και Πηγή!

Η χαρά όμως δεν κράτησε για πολύ διότι στις 12 Φεβρουαρίου η Πηγή μαζί με δυο χήνες σκοτώθηκαν από ζώα που κατέβηκαν στο ποτάμι γιατί δεν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα!
Όταν έγινε αυτό, ο δήμος κατά προτροπή των κατοίκων, αλλά και οι περίοικο που φροντίζουν τα ζώα, έκλεισαν με σύρμα και πόρτες τις σκάλες που παρέχουν πρόσβαση προς το ποτάμι.
Απομένει όμως να μπει σύρμα στην επάνω πλευρά της λεκάνης που φιλοξενεί τα ζώα για να είναι πλέον ασφαλής η διαβίωση τους εκεί πράγμα το οποίο ελπίζω να γίνει σύντομα. Ο Δρόσος ωστόσο έμεινε χωρίς σύντροφο!

Η προσθήκη των κύκνων στο ποτάμι έγινε δεκτή με χαρά κ ενθουσιασμό από μικρούς και μεγάλους αν και όπως πάντα από ότι μαθαίνω δεν λείπουν και σχόλια από μερικούς που λένε " έτσι χαλάει ο δήμος τα λεφτά μας".
Από αυτά τα σχόλια λοιπόν ορμώμενος αποφάσισα να κάνω αυτή τη δημοσίευση και να δηλώσω ότι ο Δήμος ουδεμία συμμετοχή έχει σε όλη αυτή την κίνηση. Οι κύκνοι είναι παραχώρηση ενός ανθρώπου που αγαπάει τον τόπο καταγωγής του αν και δεν μένει μόνιμα εκεί! Συντηρούνται κ φυλάσσονται από κατοίκους της περιοχής. Σύντομα λοιπόν θα έρθει ένα νέο ταίρι να συντροφεύει τον Δρόσο στις βόλτες του στον Σακουλεύα! Μια νέα Πηγή!
Τελικά όμως η νέα Πηγή δεν ήρθε μόνη της αλλά παρέα με έναν ακόμη αρσενικό κύκνο τον Ακρίτα και έτσι οι νέοι κάτοικοι του ποταμού έγιναν τρεις και βολτάρουν αγέρωχα στην κοίτη του από την 1η Μαρτίου!

Ας τους φερθούμε λοιπόν με την αγάπη και τη φροντίδα που τους πρέπει, για να συντροφεύουν και να ομορφαίνουν τις βόλτες μας στο ποτάμι για πολλά πολλά χρόνια!
Νομίζω ότι το αξίζουν και αυτοί και εμείς.

Με εκτίμηση
Νίκος Κουρουπέτρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου