Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Συμπεράσματα – Προτάσεις από τη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ. με Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας


Συμπεράσματα συνάντησης Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας & συνεργατών, με τη Διοικούσα Επιτροπή ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Π.Δ.Μ.PDFΕκτύπωσηE-mail
Θέμα: «Συμπεράσματα συνάντησης Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών

Αγαπητοί κύριοι Αντιπεριφρειάρχες,
Επιθυμούμε με την παρούσα επιστολή να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για τη συνάντηση της 29ης Ιανουαρίου 2015, τόσο με σας όσο και με κλιμάκιο συνεργατών σας, στα γραφεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περιφερειακού Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας, για θέματα που άπτονται του επιστημονικού και επαγγελματικού
πεδίου των Γεωτεχνικών.
Η συνάντηση κρίνεται ως παραγωγική και επωφελής καθώς αναδείχθηκε η σημασία της ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο εν μέσω της οικονομικής
κρίσης. Παράλληλα επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του ρόλου που καλείται να παίξει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πέραν της συνάντησής μας, ελπίζουμε σε συνεχή, απρόσκοπτη συνεργασία, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας λαμβάνοντας υπ’ όψη μας ότι οι επιδιώξεις μας είναι κοινές και αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής και της χώρας εξασφαλίζοντας ευημερία στους κατοίκους τους.
Ήδη σας είναι γνωστό ότι, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική γεωργία, μπορεί να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο από τη δίνη της κρίσης.

Επομένως πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες και όλες οι αδυναμίες του αγροτικού τομέα που οδηγούν σε διαρκή μείωση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, σε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, ενώ παράλληλα απομειώνουν τα
γεωργικά εισοδήματα. Άρα, με την σύμπραξη και την συνέργεια όλων των φορέων, πρέπει να υλοποιηθούν και να  υποστηριχθούν δράσεις που στόχο θα έχουν τον την ποιοτικό, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό, πρωτογενή τομέα.
Για την επίτευξη των παραπάνω η Περιφέρεια θα πρέπει να λειτουργήσει ως Επιτελική Δομή χωρίς να εμπλέκεται ή να επικαλύπτει τη λειτουργία και την αρμοδιότητα άλλων φορέων.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές προτάσεις, θεωρώντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιβάλλεται να εργαστεί για τα εξής:
1. Την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Π.Α.Α. 2014 – 2020, ιδιαίτερα των κονδυλίων που η ίδια θα διαχειριστεί μέσω της εκχώρησης.
2. Την σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Αυτό μπορεί να γίνει:
I. Με τη συν-διοργάνωση ημερίδων – συνεδρίων.
II. Με τη δημιουργία και λειτουργία υπό την αιγίδα της Περιφέρειας πιλοτικών αγροκτημάτων πειραματισμού σε νέα προϊόντα ή/και νέες τάσεις παραγωγής και τεχνολογίες.
III. Με την ενθάρρυνση της συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
3. Την δημιουργία των βασικών υποδομών και την οργάνωση αποτελεσματικών Υπηρεσιών Υποστήριξης. Εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στη μη διάσπαση των γεωτεχνικών υπηρεσιών.
4. Την στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων Γεωτεχνικών και παράλληλη επαναφορά του Γεωπόνου, Κτηνιάτρου στο χωράφι και τον στάβλο, δίπλα στον αγρότη.
5. Την υποστήριξη της δράσης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων νέας γενιάς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλάβουν την οργάνωση των τοπικών αγορών, τη δημοπράτηση των προϊόντων, την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους μετόχους-
γεωργούς, την μαζική προμήθεια γεωργικών εισροών και την επίβλεψη εφαρμογής των συστημάτων ποιότητας.
6. Την Πιστοποίηση της Ποιότητας γεωργικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και την καθιέρωση Περιφερειακού εμπορικού σήματος.
7. Την προβολή των τοπικών προϊόντων με:
I. Την καθιέρωση σε ετήσια βάση εκδηλώσεων και εορτών για ομάδες ή επιμέρους προϊόντα για τη προβολή της γεύσης και άλλων χαρακτηριστικών τους.
II. Τη συμμετοχή σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
III. Την έκδοση φυλλαδίων, λευκωμάτων ή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για τα
προϊόντα και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά.
8. Τη γενικότερη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου με τη δημιουργία υποδομών, υγείας,παιδείας, μεταφορών κ.α., που θα οδηγήσει στην αύξηση του αγροτικού εργατικού δυναμικού με πολλαπλά οφέλη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με
κυρίαρχο αυτό της μείωσης της καλπάζουσας ανεργίας

Αγαπητοί κύριοι Αντιπεριφρειάρχες,
Στην υλοποίηση όλων των παραπάνω, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και εν προκειμένω το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, καθώς έχει ως μέλη του, επιστήμονες υψηλής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης.
Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε αυτό, σε απόλυτη συνεργασία μαζί σας αλλά και με κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα, με αίσθημα ευθύνης.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής
ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παρ. Δυτ. Μακεδονίας
Θεόδωρος Γ. Σιόγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου