Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Ακόμα «περιμένουν» άταφοι οι ήρωες του ’40 στα βουνά της Αλβανίας!


Επαναφέρει εκ νέου το ζήτημα της δημιουργίας στρατιωτικού κοιμητηρίου στην περιοχή της Κορυτσάς αλλά και της υλοποίησης των αποφάσεων της συμφωνίας του 2009 για ταυτοποίηση και ενταφιασμό των χιλιάδων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο την περίοδο 1940-41 ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κασαπίδης
Με νέα ερώτηση, μαζί με τους συναδέλφους του κ.κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και Τιμολέων Κοψαχείλη θέτουν το θέμα της ηθικής αποκατάστασης των άταφων Ελλήνων ηρώων-πεσόντων στα βουνά της Αλβανίας, κατά το έπος του ΄40, προς τη νέα Κυβέρνηση και τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο.
Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κατατίθεται μετά από την πρόσφατη επίσκεψή τους στην περιοχή της Κορυτσάς, όπου παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο. Κατά την παραμονή τους στην ιστορική αυτή περιοχή, την οποία η Αλβανία δεν αναγνωρίζει ως μειονοτική, επισκέφθηκαν και το ναό του Αγίου Ιωάννη του Πέρση, στο Τσιφλίκι, όπου είδαν και τα κενά οστεοφυλάκια τα οποία αναμένουν να δεχθούν τα οστά των χιλιάδων πεσόντων. Δυστυχώς, όμως, το αλβανικό κράτος δεν δίδει τη συγκατάθεσή του να δημιουργηθεί εκεί στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ προηγούμενη συμφωνία για την ταυτοποίηση και τον ενταφιασμό των πεσόντων έχει ουσιαστικά μείνει ανενεργή.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει, σε σχετική μελέτη, ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, οι άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι νεκροί υπολογίζονταν σε 7.976» και ότι «και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το αλβανικό κράτος στάθηκε για δυο σχεδόν δεκαετίες αρνητικό στο εύλογο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία τριών, τουλάχιστον, στρατιωτικών κοιμητηρίων, ως ανθρωπιστικό καθήκον και ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς. Εντέλει, το 2009 υπογράφηκε διακρατική συμφωνία, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών –για την Ελλάδα υπέγραψε η τότε ΥΠΕΞ κα Μπακογιάννη-, για την κατασκευή δύο κοιμητηρίων πεσόντων. Στη συμφωνία προβλεπόταν επίσης να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων. Τέλος, συστάθηκε Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας που θα επέβλεπε την υλοποίηση της συμφωνίας».
Όπως, όμως, τονίζεται «δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα από όσα έχουν συμφωνηθεί» και σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Ελλήνων Νεκρών Ηρώων που έπεσαν στο Έπος 1940-41, προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, «η μικτή ελληνο-αλβανική επιτροπή συνήλθε μόνο μια φορά, στις 23.04.2012, και δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν». Για το λόγο αυτό οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους αρμοδίους υπουργούς γιατί δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τη επιτροπή, γιατί έκτοτε δεν συνεδρίασε, τι έπραξε η ελληνική πλευρά για την υλοποίηση των αποφάσεων και αν και πότε πρόκειται να συνεδριάσει ξανά.
Οι ερωτώντες βουλευτές καταλήγουν τονίζοντας ότι «μια πράξη ύψιστης ηθικής, όπως είναι ο ενταφιασμός των πεσόντων μαχητών, και η οποία συνάδει με πανάρχαιες και κοινές αρχές και αντιλήψεις ως προς το δέοντα σεβασμό απέναντι στους νεκρούς, μένει ανεκπλήρωτη υποτασσόμενη σε μικροπολιτικές διεθνείς σκοπιμότητες και σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές αγκυλώσεις». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου