Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πως μαθαίνουν συμπεριφορές τα σκυλιά;


Αργά ή γρήγορα, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρόκειται να συνειδητοποιήσει ότι για να διδάξει στο σκύλο του ένα κόλπο ή μια επιθυμητή συμπεριφορά, δεν έχει παρά απλώς να τον επιβραβεύει για αυτό που κάνει. 
Ένα παράδειγμα είναι το πόσο εύκολα μπορούμε, με τη χρήση επιβραβεύσεων, να μάθουμε στο σκύλο μας να κάθεται. Απλώς του δίνουμε να μυρίσει τη λιχουδιά στο χέρι μας, τραβάμε αργά το χέρι προς τα πάνω, η μύτη του ακολουθεί το χέρι μας και έτσι ο πισινός του ακουμπάει το έδαφος - επιβραβεύουμε. Μετά από μερικές επαναλήψεις ο σκύλος θα έχει καταλάβει τι θέλουμε να κάνει, τόσο που πιθανόν να αρχίσει να προβλέπει και να κάθεται από μόνος του περιμένοντας να λάβει επιβράβευση.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, από ένα σημείο και μετά, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να κρατάμε μονίμως λιχουδιές στα χέρια μας. Χωρίς επίγνωση για το πότε και πως να χρησιμοποιούμε σωστά τις επιβραβεύσεις, πολύ πιθανόν στη πορεία να αντιμετωπίζουμε προβλήματα του τύπου: "ο σκύλος μου με γράφει εάν δεν κρατάω φαί στο χέρι!"
Τα σκυλιά λοιπόν, μαθαίνουν συμπεριφορές κάνοντας συσχετισμούς μεταξύ των πράξεων τους και των αποτελεσμάτων τους. Έτσι, κάθε φορά που επιβραβεύουμε μια συμπεριφορά, οι πιθανότητες να επαναληφθεί αυξάνονται. Αντιθέτως, κάθε φορά που αποδοκιμάζουμε μια συμπεριφορά, μειώνονται όλο και περισσότερο.
Όλα, μικρά και μεγάλα, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να κάνουν αμέτρητα πράγματα, αρκεί να γνωρίζουμε πως να τους τα διδάξουμε με ξεκάθαρο και ευχάριστο τρόπο. Ο σκύλος μας δεν ξέρει πόσο καλός μπορεί να γίνει, παρά μόνο αν του δείξουμε!

Βασίλειος Ιωάννου
Pro Dogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου