Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ο έλεγχος του ελέγχου



Του Γιάννη Πρετεντέρη
Aν κατάλαβα κάτι από την ιστορία με τις λίστες του ΣΔΟΕ είναι ότι ακόμη δεν καταλαβαίνω ποιος ελέγχει ποιον και πώς.
Λένε, ας πούμε, ότι οι έλεγχοι γίνονται είτε έπειτα από αίτημα της Δικαιοσύνης είτε έπειτα από καταγγελίες.
Για τη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει πρόβλημα, πολύ καλά κάνει. Αν το έκανε και λίγο πιο γρήγορα θα το έκανε πολύ καλύτερα.
Ρόμπα μας έκανε πάλι χθες η «Sun» που πέρασαν δεκαέξι μήνες και ακόμη να καθίσουν στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι για τα στημένα παιχνίδια - τους οποίους, παρεμπιπτόντως, ελέγχει και το ΣΔΟΕ!..
Οι καταγγελίες είναι μία άλλη υπόθεση. Διότι τι σόι καταγγελίες είναι αυτές; Επώνυμες και ανώνυμες, μας απαντούν.
Μάλιστα. Για την οικονομία της συζήτησης, θα βάλω στην μπάντα το πρόβλημα αξιοπιστίας που δημιουργεί εξ ορισμού μια ανώνυμη καταγγελία. Και θα δεχτώ ότι καλό είναι να τα ελέγχουμε όλα.
Αλλά τι ακριβώς ελέγχουμε;
Αν πάρω, ας πούμε, τηλέφωνο και καταγγείλω ανώνυμα στο ΣΔΟΕ ότι τα βράδια ο Σαμαράς κάνει εμπόριο ηρωίνης στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνουν έλεγχο για τη βασιμότητα της καταγγελίας;
Εύλογη απορία.Διότι αν δεν κάνουν έλεγχο θα μπορεί να βγαίνει ο κάθε φίτσουλας να λέει ότι κουκούλωσαν την υπόθεση επειδή αφορούσε τον Πρωθυπουργό.
Ενώ αν κάνουν έλεγχο, πάλι ο κάθε φίτσουλας θα μπορεί να αποκαλύπτει ότι «το ΣΔΟΕ ερευνά τον Σαμαρά για εμπόριο ναρκωτικών».
Μη γελάτε. Σας φαίνεται προφανώς αστείο αλλά κάποιοι στη λίστα των 36 ελέγχονται για παρόμοιας σοβαρότητας καταγγελίες.
Μαθαίνω, ας πούμε, ότι ένας εξ αυτών είναι θύμα καταγγελίας της... πρώην συζύγου του με την οποία χώρισε σε συνθήκες πλακώματος!..
Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, ένα ζήτημα είναι ο ίδιος ο έλεγχος, τον οποίο ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διαβάλει κάθε ελεγχόμενο που είναι δημόσιο πρόσωπο - αλλά ας δεχτούμε ότι αυτό είναι στο ρίσκο της δουλειάς...
Το άλλο ζήτημα είναι ποιος ελέγχει τον έλεγχο.
Διότι όταν ακούω ότι «χάθηκε» μία λίστα με δύο χιλιάδες ονόματα καταθετών στο εξωτερικό που έδωσε η Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση είμαι βέβαιος ότι δεν χάθηκε καθόλου.
Και ότι απλώς κάποιοι γενναιόδωροι από τους δύο χιλιάδες καταθέτες αισθάνθηκαν την ανάγκη να συμπαρασταθούν αφιλοκερδώς σε όσους δοκιμαζόμενους από την κρίση συμπολίτες μας έπρεπε να ελέγξουν τη λίστα.
Ακουσα προ ημερών τον αρμόδιο υφυπουργό να λέει ότι προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΣΔΟΕ.
Καμία αντίρρηση. Αλλά με μια προϋπόθεση. Οτι οι αλλαγές δεν θα καταργήσουν τον έλεγχο. Και ότι επιτέλους θα τον ελέγξουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου