Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Θέσεις και προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Διαβούλευσης του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με το σχέδιο εγκυκλίου για την Έγκριση δραστηριοτήτων έργων σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 12 του Πρωτοκόλλου του Κυότο (Μηχανισμοί Κοινής Εφαρμογής και Καθαρής Ανάπτυξης)

Στο Άρθρο 8 του σχεδίου της εγκυκλίου με θέμα «προγραμματικές δραστηριότητες έργων (ΡοΑ) των μηχανισμών JI και CDM», ορίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης προγραμμάτων δραστηριοτήτων έργων ή προγραμματικών δραστηριοτήτων έργων πού αναφέρονται σε συντονισμένη δράση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα στο πλαίσιο μιας εθελοντικής ή υποχρεωτικής πολιτικής ή μέτρων προκαθορισμένου στόχου. Στόχος είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων. Οι δράσεις αυτές εφαρμόζονται σε μία ή περισσότερες θέσεις ή σε μία ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, σύμφωνα με  τα άρθρα 24 και 24α της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ (25.06.2009) όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2009/29/ΕΚ δίδεται η δυνατότητα στα Κράτη- Μέλη για μονομερή ένταξη πρόσθετων δραστηριοτήτων και αερίων που δεν απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι, με εκχώρηση δικαιωμάτων ή πιστωτικών μορίων σε έργα που μειώνουν τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου. 
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η συμμετοχή των Περιφερειών σε ρόλο συντονιστή διαχειριστή έργων πολιτικής / μέτρων, δεδομένου ότι οι Περιφέρειες αποτελούν κεντρικό φορέα ανάπτυξης / υλοποίησης  και συντονισμού πολιτικών και μπορούν να επιτύχουν :
  • Σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας έργων με σημαντικό αριθμό συμμετοχής τα  οποία δύναται να εφαρμοσθούν σε συγκεκριμένες περιοχές.
  • Να ενσωματώσουν δράσεις / πολιτικές εφαρμογών που δεν εμπίπτουν στο Παράρτημα Ι της 2009/29/ΕΚ.
  • Να εξυπηρετήσουν την τοπική ανάπτυξη με παράλληλη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
  • Να ενσωματώσουν την ανάπτυξη έργων JI και CDM, στην ευρύτερη εθνική πολιτική και άξονες χρηματοδότησης για την Περιφέρεια.
Βάσει των ανωτέρω προτείνεται στο τέλος του άρθρου 8 να προστεθεί: «Κεντρικός φορέας συντονισμού και διαχείρισης των προγραμματικών δραστηριοτήτων έργων των μηχανισμών JI και CDM ορίζεται η Περιφέρεια στην οποία εφαρμόζονται τα έργα αυτά. Προβλέπεται η συνεργασία Περιφερειών για έργα ευρύτερου χαρακτήρα».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας                                                                                         
                                                                                       Γεώργιος Κ. Δακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου