Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση σχετικά με την πιστοποίηση δημοσίων ΚΤΕΟ της Δυτικής Μακεδονίας

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Η πιστοποίηση των Δημοσίων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανατέθηκε σε τουρκική εταιρεία μη αναγνωρισμένη από την Ε.Ε»

Ο νόμος για την ορθή λειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ (ΦΕΚ 1466/03-05-2012) ορίζει ως προθεσμία πιστοποίησης κατά το πρότυπο ISO 9001:2008 την 3η Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που μέχρι την ως άνω ημερομηνία το ΚΤΕΟ δεν έχει πιστοποιηθεί, κλείνει και συνεχίζει τη λειτουργία του αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα αυτό, η εν λόγω διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί τουλάχιστον 3 μήνες προετοιμασίας. Ειδικά όσον αφορά τα δημόσια ΚΤΕΟ, το χρονικό διάστημα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 μηνών.
Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Συγκεκριμένα, στις 24-12-2012 υπεγράφη απόφαση του Περιφερειάρχη, με την οποία το έργο «Διαδικασία προετοιμασίας-πιστοποίησης ISO 9001:2008 για ΚΤΕΟ Κοζάνης» προϋπολογισμού 4.674 ευρώ δόθηκε με απευθείας ανάθεση στον Κωνσταντίνο Παπακώστα και στον Σταύρο Τσούκα. Στα ίδια άτομα ανατέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και τα υπόλοιπα ΚΤΕΟ της Δυτικής Μακεδονίας, έργο συνολικού κόστους 12.000 ευρώ.
Στις 02-01-2013 οι δύο προαναφερθέντες δίνουν στα ΚΤΕΟ το ζητούμενο πιστοποιητικό, στο οποίο φορέας πιστοποίησης εμφανίζεται η εταιρεία με την επωνυμία FQC που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και είναι θυγατρική της τουρκικής εταιρείας TURKAK Akridetasyon. Ας σημειωθεί ότι στο Νόμο 4070/2012 ρητά αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γίνεται δεκτό μόνο από ελληνικές εταιρείες ή από εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τις 25-01-2013 και τα τέσσερα δημόσια ΚΤΕΟ της Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν κλειστά, καθώς η πιστοποίηση που έλαβαν προήλθε από εταιρεία μη αναγνωρισμένη από την Ε.Ε.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Θα ζητηθούν εξηγήσεις από τους αρμοδίους για την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας πιστοποίησης; Καλύπτει από πλευράς ουσιαστικής τις προδιαγραφές πιστοποίησης που θέτει η Ε.Ε.;
2) Γνώριζε το θέμα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όταν εξέδωσε την εγκύκλιο στις 25-01-2013;
3) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας για όσο χρονικό διάστημα τα Δημόσια ΚΤΕΟ θα παραμείνουν κλειστά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου