Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φλώρινας για το σχέδιο "Αθηνά"


ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠ.ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ
Ύστερα από την απόπειρα μετατροπής των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε 
αυταρχικά, αγοραία εκπαιδευτήρια με τους νόμους 4009/11,  4076/12,  4115/13 και ενώ επιδεινώνεται η συνθήκη χρηματοδοτικής ασφυξίας και καταστροφικής υποστελέχωσης (περικοπές προϋπολογισμών, «διαθεσιμότητες», αδιοριστία), η κυβέρνηση προχωρά με το «Σχέδιο Αθηνά» σε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Η απόφαση για το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και η προοπτική σημαντικής μείωσης των εισακτέων δεν αποσκοπούν στο «νοικοκύρεμα» του ακαδημαϊκού χάρτη, αλλά στον περιορισμό της πρόσβασης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, την κατάργησή της ως κοινωνικό αγαθό, ενισχύοντας διαδικασίες εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Εντάσσεται στη συνολικότερη νεοφιλελεύθερη λογική για την αναδιάρθρωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης σε αγοραίες και επιχειρηματικές κατευθύνσεις, όπως έχουν δείξει ανάλογα παραδείγματα σε άλλες χώρες (π.χ. Μ. Βρεταννία). Ενσωματώνει τη λογική των Μνημονίων και συμμορφώνεται στις απαιτήσεις της Τρόικας ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ για περικοπές στα δημόσια αγαθά και για εμπορευματοποίηση κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών, αποτελεί άλλωστε συμβατική υποχρέωση του «μνημονίου».
Οι ιδιώτες σχολάρχες των κολεγίων ήδη σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Με τις πρόσφατες πραξικοπηματικές «πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» η κυβέρνηση, σε πλήρη σύγκρουση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα όχι μόνο στα πτυχία αλλά και στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά των κολεγίων και των «παραρτημάτων. Έφτασε μάλιστα πρώην Υπουργός Παιδείας (Ε. Στυλιανίδης), με περισσή αλαζονεία και περιφρόνηση στο Σύνταγμα, να προτείνει τη μετοχοποίηση και εκποίηση του 49% κάθε ιδρύματος, αντιμετωπίζοντάς το σαν «υπερχρεωμένη κρατική επιχείρηση»!
Ήδη ένα μήνα μετά τις πρώτες εξαγγελίες, αλλά και τις μαζικές αντιδράσεις φοιτητριών/τών, διδασκουσών/όντων και τοπικών κοινωνιών, έχει φανεί ότι με το Σχέδιο Αθηνά προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα:
  • στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που θα πάρουν άλλο πτυχίο από αυτό για το οποίο ξεκίνησαν να σπουδάζουν και υποχρεώνονται σε μετακίνηση σε άλλη πόλη,
  • στους αποφοίτους που θα έχουν ένα πτυχίο που θα έχει καταργηθεί
  • στις διδάσκουσες, τους διδάσκοντες, τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν την προοπτική της κατάργησης θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια της απόλυσης,
  • στην ελληνική περιφέρεια που θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.
Ολόκληρα ερευνητικά και ακαδημαϊκά αντικείμενα υποβαθμίζονται ή εξαφανίζονται στο νέο «ακαδημαϊκό χάρτη». Ισχυρά Ιδρύματα υποβαθμίζονται καθώς χάνουν σημαντικό αριθμό τμημάτων. Αυτές οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στα περιφερειακά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά και στα κεντρικά, τόσο με την πρόταση που έχει γίνει για τα «ομοσπονδιακά» πανεπιστήμιο και ΤΕΙ στην Αττική, όσο και με τις προτάσεις για την κατάργηση των τμημάτων ξένων γλωσσών και φιλολογιών.
Δεν πρόκειται για «ήπιες αλλαγές» αλλά για μεγάλη επίθεση, σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης. Το Υπουργείο επιδιώκει να κατοχυρώσει την μονομερή εκ μέρους του απόφαση (η όποια «διαβούλευση» είναι προσχηματική, άλλωστε το Υπουργείο με πρόσφατη τροπολογία επιδιώκει να την περιορίσει σε… 30 μέρες) να καταργεί  / συγχωνεύει τμήματα και ιδρύματα και να μεθοδεύει τη συρρίκνωση / διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φετινές προτάσεις είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να περιμένουμε αλλεπάλληλα κύματα περικοπών και συγχωνεύσεων / καταργήσεων με βάση τα κριτήρια της «οικονομικής βιωσιμότητας» που κυνικά προτάσσονται στους σχετικούς νόμους.
Σήμερα πρέπει να υπάρξει συνολική απόρριψη του Σχεδίου Αθηνά. Η θέση αυτή δεν παραγνωρίζει τα υπαρκτά προβλήματα από τη διασπορά τμημάτων με ασαφή προσανατολισμό, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ούτε υποτιμά τα μικροκομματικά και τοπικιστικά κριτήρια που κυριάρχησαν και επανέρχονται και στην τρέχουσα «διαπραγμάτευση». Αυτοί που σήμερα μιλούν για ανάγκη «χωροταξικής αναδιάρθρωσης» είχαν πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση των «Τμημάτων ΕΠΑΕΚ»!  Όμως, η λύση δεν είναι το κλείσιμο τμημάτων, η απώλεια θέσεων εργασίας και η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η λύση είναι η άμεση γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, η κάλυψη όλων των αναγκών τους σε προσωπικό ξεκινώντας από τον άμεσο διορισμό όλων των  αδιόριστων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, η πλήρης δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Αυτά θα επιτρέψουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα, να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα ώστε να ενισχυθεί ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας και να αποσαφηνιστεί το γνωστικό αντικείμενο και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων.
Τα ολιγαρχικά «Συμβούλια Ιδρύματος», τα οποία αποτελούν για το Υπουργείο πλέον τους «επίσημους συνομιλητές», δεν αποτελούν τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά τους Δούρειους Ίππους για την επιβολή μιας αγοραίας, επιχειρηματικής κατεύθυνσης.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι αποσπασματικοί αγώνες για να μειωθεί το πλήγμα όσων θίγονται αλλά η συμβολή σε μαζικές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους φοιτητές και τους άλλους εργαζομένους στην ανώτατη εκπαίδευση και σε κοινό μέτωπο αγώνα με την κοινωνία για να μην περάσει το Σχέδιο Αθηνά, να μην κλείσει κανένα τμήμα, να μη χαθεί καμιά θέση εισακτέου, να μην υπάρξει καμιά απώλεια θέσης εργασίας, παράλληλα με τη μάχη για να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11,  4076/12, 4115/13.
 Οι πανεπιστημιακές κοινότητες σε συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικά δίκτυα άμυνας απέναντι στα κύματα διάλυσης κάθε έννοιας πανεπιστημιακής μόρφωσης και κατάργησης θεμελιωδών δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων.
Απαιτείται συσπείρωση γύρω από τους Συλλόγους για να οργανωθούν μαζικές γενικές συνελεύσεις, να ενισχυθεί ο συντονισμός με φοιτητές και εργαζομένους, να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις. Κομμάτι μιας τέτοιας προσπάθεια πρέπει να είναι και ο αγωνιστικός συντονισμός των Συλλόγων ΔΕΠ με βάση τη σημαντική παρακαταθήκη που έχει αφήσει η πανελλαδική συνάντηση των Συλλόγων ΔΕΠ και η μεγάλη μάχη ενάντια στα Συμβούλια Ιδρύματος.
Σήμερα, 6 Μάρτη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φλώρινας μαζί με όλους τους πολίτες της πόλης και της Δυτικής Μακεδονίας,με όλους τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο,συμμετέχει στον αγώνα για:
Την ακύρωση της αδικαιολόγητης και ατεκμηρίωτης απόφασης για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία στερεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένα στρατηγικό πόλο κοινωνικής – οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού
Την αυτοτελή και αυτοδύναμη λειτουργία και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Την ενίσχυση, αντί της προτεινόμενης συρρίκνωσης, της παρουσίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στις πόλεις της περιφέρειας.
Για την
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αντωνακάκη Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου