Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ώρα Μηδέν - Σχέδιο «Αθηνά» - Δυτική Μακεδονία



Μετά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο και αναδημοσιεύτηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και μετά από την αποστολή της επίσημης θέσης του Υπουργείου Παιδείας προς τις Διοικήσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνεται η κατακρεούργηση της Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Σχέδιο «Αθήνα» παραμένει ως έχει (δηλαδή καταργείται), υποβαθμίζοντας μάλιστα το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών σε τμήμα (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης).
Παρόλο που την τελευταία περίοδο γίναμε όλοι μάρτυρες περίεργων «φαινομένων», διάσπαρτων τοπικιστικών κινήσεων πρωτοβουλίας, άστοχων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είχαν διαφανεί κάποια σημάδια περιφερειακής συνείδησης και ανατροπής της πολύ δυσάρεστης για την περιοχή μας κατάστασης, ώστε να υπάρξουν κάποιες σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και αντιδράσεις προς το «σοφό» Αθηνο-κεντρικό κράτος.
Γεγονός που ως ένα βαθμό επιτεύχθηκε, παρόλα αυτά ο Υπουργός κος Αρβανιτόπουλος εμμένει στις προθέσεις του (δυσχεραίνοντας περισσότερο την κατάσταση) για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας. Αγνοεί για άλλη μια φορά τις πολιτισμένες αντιδράσεις στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης (εάν αυτό είναι Δημόσια Διαβούλευση), αγνοεί τις εμπεριστατωμένες, επιστημονικές και καθόλα τεκμηριωμένες διατυπώσεις γνώμης της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας, των Δήμων, των Επιμελητηρίων, των Συλλόγων και πάνω από όλα την αγωνία των πολιτών μιας ολόκληρης περιφέρειας.
Συνοπτικά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το «σοφό» «Σχέδιο Αθήνα» αγνοεί βασικά κριτήρια και αποδεικνύει την  προχειρότητα που το διακρίνει:
- Καμία συμμετοχή της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας), όπως αρχικώς προβλεπόταν
- Καμία σοβαρή τεκμηρίωση για τα ακαδημαϊκά κριτήρια (μόνο αντιφάσεις και αυτοαναιρέσεις)
- Κανένα οικονομικό όφελος όσον αφορά τα έξοδα της Γενικής Κυβέρνησης
- Καταργεί την περιβόητη «περιφερειακή ανάπτυξη» μόνο για την Δυτική Μακεδονία (μόνο η περιφέρεια μας δεν θα έχει Πανεπιστήμιακό Ίδρυμα)
- Αγνοεί την γεωγραφική θέση της Δυτικής Μακεδονίας (συνορεύει με δύο χώρες μη μέλη της ΕΕ)
- Αγνοεί τις τεκμηριωμένες διατυπώσεις γνώμης (Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας, των Δήμων, των Επιμελητηρίων, των Συλλόγων, κλπ)
- Δεν αφουγκράζεται σε καμία περίπτωση την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας
- Διαβουλεύεται Δημόσια με ποιον/ους;
Από τα παραπάνω και σύμφωνα με «πετυχημένες πρακτικές» ως φαίνεται, άλλων ιδρυμάτων της χώρας, προκύπτει πως το ζήτημα ήταν και εξακολουθεί να είναι καθαρά πολιτικό. Φαίνεται πως είτε οι πολιτικοί της περιοχής μας δεν έπραξαν αυτά που θα έπρεπε, είτε ότι μάλλον δεν εισακούγονται πουθενά στα κέντρα των αποφάσεων.
Η πολύ κρίσιμη αυτή κατάσταση για την περιοχή μας βρίσκεται στο παρά ένα, από την ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ. Κάποιοι, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή θα πρέπει να πράξουν τα αυτονόητα πιο ενεργά από ποτέ, με υπερκομματικά και όχι μικροπολιτικά κριτήρια για την περιοχή της οποίας εκλέχτηκαν για να υπηρετούν τα συμφέροντα της. Πρέπει να αποδείξουν (όχι με δημοσιεύματα στον τύπο και πυροτεχνικές δηλώσεις), αλλά με πράξεις ότι μάχονται για τα αδιαπραγμάτευτα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας και ότι κυρίως φέρνουν αποτελέσματα.
Ειδάλλως, θα πρέπει να γνωρίζουν και αυτοί αλλά και αυτοί που καθορίζουν τη μοίρα της Δυτικής Μακεδονίας με τον πιο άδικο, άστοχο, ατεκμηρίωτο και βίαιο τρόπο, πως θα ξεσηκώσουν ανεπανόρθωτα την κρίσιμη μάζα, θα ρημάξουν τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων, θα ερημώσουν μια ολόκληρη περιφέρεια κλέβοντας το «όραμα» του αναπτυξιακού μοχλού της περιοχής με αναχρονιστικά τεχνάσματα όπως το «διαίρει και βασίλευε», αλλά και εντελώς αβάσιμα και άδικα κριτήρια.
Η κρίσιμη ώρα για τη Δυτική Μακεδονία έφτασε, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η κατακρεούργηση της περιοχής οδηγεί αναγκαστικά σε δυσάρεστες για όλους καταστάσεις, όπως Καταλήψεις, κλείσιμο της Εγνατίας οδού, κλείσιμο των Συνόρων με τις δύο γείτονες χώρες κλπ (σε πρώτη φάση).
Τα δυσάρεστα αποτελέσματα της απόφασης του «Σχεδίου Αθήνα» θα έχουν άμεσο αντίκτυπο για τους Δυτικομακεδόνες σε ψυχολογικό αλλά κυρίως σε κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο. (Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα).
Υ.Γ. Είναι παραπάνω από σίγουρο, ότι θα μας χλευάζουν οι επόμενες γενιές…
Κίνηση Φίλων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου