Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Το χάντμπολ είναι το μέλλον του Αμυνταίου!




Οι μεγάλες διοργανώσεις, οι αναβάθμιση των συλλόγων και η ανάγκη βοήθειας από όλους μας!
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο διαφαίνεται μια μεγάλη αλλαγή στην μακροχρόνια αυτή σχέση μεταξύ χάντμπολ και Αμυνταίου. Η διοργάνωση του αγώνα της Εθνικής Γυναικών, η ανάληψη του προσεχούς τελικού Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών (Αναγέννηση Άρτας-Νέα Ιωνία το σαββατοκύριακο 9-10/3) όπως ανακοίνωσε
σήμερα η ΟΧΕ (θα είναι ο πρώτος αγώνας χάντμπολ αλλά και γενικότερα αθλητικός αγώνας που γίνεται στο Αμύνταιο και θα μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά), αλλά και το πρόσφατο τουρνουά παλαιμάχων έχουν τοποθετήσει το Αμύνταιο στις πρώτες θέσεις του «χαντμπολικού» χάρτη της Ελλάδας, εκεί που πραγματικά αξίζει. Όσον αφορά τον αγώνα της Εθνικής απλά θα πω ότι εντυπωσίασε το φίλαθλο κοινό, αναλυτικότερα έχω αναφερθεί στο άρθρο μου «Το Αμύνταιο και το χάντμπολ πάνε μαζί». Για το πρόσφατο τουρνουά παλαιμάχων, ήταν πράγματι εξαιρετικό! Είναι ιδιαίτερο για έναν 16χρόνο φανατικό του χάντμπολ όπως εγώ αλλά και για όλο τον κόσμο που παρέστη στους αγώνες, να βλέπει άσσους του παρελθόντος να αγωνίζονται στην γενέτειρα του χάντμπολ και να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μεγάλες μορφές του παρελθόντος. Πιστεύω ότι η διοργάνωση ήταν εξαίρετη, και όλοι, αθλητές και μη, το διασκέδασαν! Η καθιέρωση του ως θεσμό και η επέκταση του με περισσότερες ομάδες είναι κατά την γνώμη μου επιτακτική ανάγκη, καθώς θα φέρει ξανά τους παλαίμαχους αθλητές κοντά στο Αμύνταιο, και μπορούμε να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη μέσα από το τουρνουά αυτό!
Αναφορικά τώρα με τον τελικό κυπέλλου, συγχαίρω αρχικά τους φορείς της περιοχής που συναίνεσαν στην πραγματοποίηση του. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την περιοχή για την ανάληψη και άλλων σημαντικών συλλογικών διοργανώσεων, και για αυτό οφείλουμε όλοι να παριστούμε στον τελικό και να μείνει ο αγώνας στις μνήμες μας όπως στον εξαιρετικό αγώνα της Εθνικής στις 30 Μαϊου! Είναι ευκαιρία να δούμε όλοι έναν αγώνα επιπέδου Α1 ανάμεσα στις 2 καλύτερες ελληνικές ομάδες του γυναικείου χάντμπολ αυτή την στιγμή!

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, έχουν κινητοποιήσει την περιοχή και σε συλλογικό επίπεδο, με τα σωματεία της περιοχής μας (Αμύντας, Φιλώτας) να ενισχύονται οικονομικά και αγωνιστικά, με ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά αφιλοκερδώς, και να πραγματοποιούν πορεία πρωταθλητισμού στις γυναίκες αμφότερα (1η και 3η θέση αντίστοιχα), αλλά και ο Αμύντας στους άνδρες (2ος)! Οφείλουν να ακολουθήσουν αυτή την πεπατημένη και με σκληρή δουλειά σε όλα τα αγωνιστικά τμήματα αλλά και σε εξωαγωνιστικά ζητήματα για να φέρουν το Αμύνταιο ψηλά και σε συλλογικό επίπεδο! Προσωπική μου γνώμη είναι ακόμα να περιοριστούν οι αντιπαλότητες μεταξύ των 2 ομάδων και να συνεργαστούν μεταξύ τους, που πιστεύω θα απογειώσει το επίπεδο των 2 ομάδων. Είναι σημαντικό για όλη την περιοχή μια άνοδος οποιουδήποτε εκ των 2 σωματείων στην Α1!

Σημαντικό όμως για την ανάπτυξη αυτή είναι να υλοποιηθούν και ορισμένα χρόνια ζητήματα. Πρωτίστως θεωρώ σημαντικό πρόβλημα την μη προσέλευση αρκετού κόσμου σε λεγόμενα και ως «μη σημαντικά ματς». Νομίζω πως ΚΑΘΕ αγώνας που γίνεται κάθε σαββατοκύριακο από την μικρότερη ηλικιακή κατηγορία (μίνι) μέχρι το ανδρικό και το γυναικείο αξίζει της προσέλευσης του κόσμου. Είναι κρίμα οι αθλητές των ακαδημιών να μην έχουν συμπαράσταση και άλλων ανθρώπων στα πρώτα τους βήματα, πέρα από τους γονείς και τους φίλους τους. Χρειάζονται τεράστια ψυχολογική στήριξη. Το μοναδικό ματς φέτος που το κλειστό γυμναστήριο ήταν γεμάτο ήταν το Αμύντας-Φιλώτας. Σαφώς και ένα τόσο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο είναι δύσκολο να γεμίσει με κόσμο, αλλά νομίζω πως είναι κρίμα σε ηλικιακούς αγώνες να υπάρχουν στις κερκίδες το πολύ 40 άτομα και στους υπόλοιπους του ανδρικού και του γυναικείου το πολύ 100! Πιστεύω πως μπορεί ο καθένας μας να αφιερώσει λίγο χρόνο από το σαββατοκύριακο του για να παρακολουθήσει 1 με 2 αγώνες οποιασδήποτε κατηγορίας, αρχής γενομένης από αυτό το σαββατοκύριακο 2-3 Μαρτίου (Σάββατο 14:00 Φιλώτας-Θησέας Λεχόβου για το πρωτάθλημα παμπαίδων και 18:00 Αμύντας-ΑΟ Κοζάνης Β’ Εθνική Ανδρών, μόνο για αυτούς τους αγώνες έχω ενημέρωση αλλά θα γίνουν και άλλοι). Η είσοδος είναι σε όλους τους αγώνες και πάντα δωρεάν, και οι αθλητές της κάθε ομάδας θα χαρούν με την προσέλευση του καθένα από εμάς!

Συνεχίζοντας, σημαντικό θέμα που αφορά όλο τον Δήμο είναι η αξιοποίηση του Κλειστού Γυμναστηρίου του Λεχόβου, που συνδέεται άμεσα και με την τοπική ομάδα (Θησέας). Δυστυχώς το εκπληκτικό αυτό κλειστό έχει μεγάλο πρόβλημα με το παρκέ (πιστέψτε με ένα από τα λίγα τόσο καλά παρκέ για χάντμπολ), αφού η στέγη στάζει παντού με λίγη βροχή, τα ξύλα έχουν φουσκώσει 2 φορές και χρειάστηκαν επισκευή! Ακόμα η μη εντατική χρησιμοποίηση του έχει αλλοιώσει σημαντικά την εικόνα του, κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και εσωτερικά. Είναι κρίμα να πάει στράφι ένα τέτοιο «κόσμημα» για αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας οφείλουν, στο μέτρο του δυνατού, να πραγματοποιήσουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις αλλά και να αξιοποιηθεί καλύτερα το κλειστό, με περισσότερες διοργανώσεις. Ελπίζω η απάντηση να μην είναι ένα απλό «δεν υπάρχουν λεφτά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», τουλάχιστον όσον αφορά τα στοιχειώδη. Για περισσότερες ενέργειες τα πράγματα είναι όντως δύσκολα αλλά έχω την ελπίδα ότι η κοινωνία του Λεχόβου, που σημειωτόν έχει αποκλειστικά και μόνο ομάδα χάντμπολ, θα διεκδικήσει τα προαναφερόμενα. Εύχομαι επίσης να επανασυσταθεί η ανδρική ομάδα του Θησέα (άκουσα ότι υπάρχει η σκέψη να γίνει αυτό από το καλοκαίρι) αλλά και να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα (λειτουργούν μόνο τα μίνι αγόρια και οι παμπαίδες) στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο. Όσον αφορά ένα παρόμοιο θέμα, το Κλειστό Γυμναστήριο Φιλώτα, το «γεφύρι της Άρτας» στον Δήμο Αμυνταίου, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Άποψη μου είναι να γίνει σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, γιατί θα δώσει πνοή στον τόπο και σε συνδυασμό με τα άλλα 2 εξαιρετικά κλειστά θα προσελκύσει πολλούς νέους στον χώρο του αθλήματος.

Ακόμα, όπως ειπώθηκε και στο τουρνουά παλαιμάχων, είναι εξαιρετική ενέργεια να δημιουργηθεί το μουσείο του χάντμπολ στην περιοχή, αφού θα δοθεί στον καθένα μας η ευκαιρία να γνωρίσουμε το άθλημα που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο στην περιοχή από «τις ρίζες του», αλλά κυρίως η σκέψη να δημιουργηθεί εδώ το «σπίτι του χάντμπολ», κάτι που αρχικά είχε ανατεθεί στην Θεσσαλία. Θέλω να πιστεύω πως μια πιθανή αναβάθμιση του ήδη εξαίρετου ΔΑΚ Αμυνταίου θα μπορέσει να το μεταμορφώσει για να γίνει το «σπίτι», οπού θα φιλοξενούνται πάμπολλοι αγώνες εθνικών ομάδων κάθε κατηγορίας, τελικές φάσεις ηλικιακών πρωταθλημάτων αλλά και μεγάλοι διασυλλογικοί αγώνες, γιατί όχι και διεθνή φιλικά! Είναι και αυτό με τη σειρά του ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα όμως με πιέσεις του κόσμου αλλά και των φορέων μπορεί μελλοντικά να πραγματοποιηθεί!

Κλείνοντας, το συμπέρασμα είναι ότι το Αμύνταιο πρέπει και μπορεί να ανεβάσει το χάντμπολ ψηλά εκεί που του αξίζει, αλλά και να ανεβεί το ίδιο ως πόλη. Με τις κατάλληλες ενέργειες, αλλά και ενίσχυση των προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα, θα πάμε το άθλημα και το Αμύνταιο μπροστά! Ελπίζω να μην σας κούρασα με το άρθρο μου, ήθελα να αναλύσω όλες τις πτυχές του θέματος. Ελπίζω οι απόψεις μου να γίνουν δεκτές καλοπροαίρετα και σας παροτρύνω να θέσετε κάθε είδους σχόλια (αρνητικά-θετικά), προτάσεις, διαφωνίες και γνώμες σχετικά με το άρθρο, γιατί με βοηθάνε να βελτιωθώ ως φίλος και αθλητής του αθλήματος, μιας και δεν έχω πολλές εμπειρίες. Επίσης, όσοι μπορείτε και θέλετε, παρακαλώ να γίνει επώνυμα η αν θέλετε προσωπικά να μου θέσετε οτιδήποτε μπορείτε να μου στείλετε e-mail (kos-taras@hotmail.com).

Υ.Γ: Επειδή σε παλαιότερο άρθρο μου είχε σχολιαστεί ότι δεν είναι δικό μου και το έγραψα με την βοήθεια μεγαλυτέρων, θέλω να πω ότι η αρθρογραφία είναι από τα σημαντικότερα χόμπυ μου και δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να παρέμβει στα άρθρα μου. Τι νόημα θα είχε άλλωστε;

Λιάσης Κων/νος
φανατικός φίλος και αθλητής χάντμπολ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου