Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Απάντηση στα ανώνυμα σχόλια της επιστολής «Τα Εντόπικα δεν είναι Σκοπιανά»

Διαβάσαμε προσεκτικά τα ανώνυμα σχόλια που έγιναν σε διάφορα Blog σχετικά με προηγούμενη επιστολή μας με τίτλο «Τα εντόπικα δεν είναι Σκοπιανά» και απαντάμε επώνυμα σε αυτά:

1) Οι Φλωρινιώτες, περισσότερο από τους Μακεδόνες Έλληνες άλλων περιοχών, καταλαβαίνουν καλύτερα τα Σκοπιανά. Η επιτροπή Κολιζέφσκι, που κατασκεύασε το 1945 την Σκοπιανή γλώσσα, βασίστηκε στα Σλάβικα της περιοχής του Μοναστηρίου – Περλεπέ, γιατί αυτά είχαν πάρα πολλές Ελληνικές επιδράσεις. Κύριος σκοπός της επιτροπής ήταν να αποσερβοποιήσει και να αποβουλγαροποιήσει την επίσημη γλώσσα και να δείξει ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν ήταν ούτε Σέρβοι, ούτε Βούλγαροι. Ακόμα και έτσι όμως, οι παλαιότεροι αλλά και αυτοί που δεν ακούν Σκοπιανό ραδιόφωνο δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα Σκοπιανά λέγοντας ότι η προφορά είναι “βαριά”.
Τα εντόπικα της Αλμωπίας, της Έδεσσας, της Γουμένισσας και των Σερρών διαφέρουν από τα Φλωρινιώτικα και όσο πάμε προς τις Σέρρες εκβουλγαρίζονται. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι τα εντόπικα διαφέρουν και από χωριό σε χωριό, τότε δικαιολογείται πλήρως ο τίτλος της επιστολής μας «Τα εντόπικα δεν είναι Σκοπιανά».
Παρακάτω δείχνουμε φωτογραφία των μελών της επιτροπής Κολιζέφσκι με το νεοκατασκευασμένο Σκοπιανό αλφάβητο στον πίνακα και την υπουργική απόφαση με την οποία επιβάλλεται η χρήση του νέου αλφαβήτου σε όλη την επικράτεια της Βαρδαρινής περιφέρειας (Vardarska Banovina).


2) Πολλοί ονομάζουν τα εντόπικα «Μακεδονικά» νομίζοντας ότι σε όλο τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας μιλάνε εντόπικα. Τα εντόπικα τα μιλάνε ή τα καταλαβαίνουν λίγες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στην βόρεια κεντροδυτική Μακεδονία. Οι γηγενής κάτοικοι της υπόλοιπης Μακεδονίας είναι Ελληνόφωνοι. Εάν αναλογιστούμε ότι στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας κατοικούν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτές οι μερικές χιλιάδες είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για Μακεδονική γλώσσα που δεν την ξέρει το 99% των Μακεδόνων!
Για να την ονομάσουν έτσι επικαλούνται ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1925, αγνοώντας προφανώς ότι αυτό το βιβλίο χρησιμοποιούσε το λατινικό αλφάβητο και όχι το Κυριλλικό που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως και όλοι οι Σλαβικοί λαοί. Εάν δεχθούν ότι εκείνο εκφράζει την γλώσσα τους τότε επιβεβαιώνουν ότι «Τα εντόπικα δεν είναι Σκοπιανά», γιατί δεν μπορεί μία γλώσσα να είναι έχει δύο διαφορετικά αλφάβητα.
Επιπλέον το να ονομάζουμε “Μακεδονική γλώσσα” τα εντόπικα δημιουργεί έναν λάθος συσχετισμό με την Μακεδονική διάλεκτο των αρχαίων Μακεδόνων που ήταν μία καθαρή αρχαιοελληνική διάλεκτος.

3) Πολλοί, επηρεασμένοι από την Σκοπιανή προπαγάνδα, θεωρούν ότι όποιος προέρχεται από δίγλωση ή μονόγλωση οικογένεια δεν είναι Έλληνας. Την απάντηση την έχουν δώσει εδώ και 110 χρόνια πρώτοι οι δίγλωσοι ή μονόγλωσοι επώνυμοι και ανώνυμοι Μακεδονομάχοι, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Το ότι η τότε Βουλγαρική προπαγάνδα τους ονόμαζε “γραικομάνους” δεν μειώνει καθόλου την αξία και το μεγαλείο των πράξεών τους. Επίσης, το 1903, κάτοικοι της περιοχής του Μοναστηρίου, στους οποίους κάλλιστα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι συμπεριλαμβάνονται και Φλωρινιώτες, αφού την Οθωμανική περίοδο Μοναστήρι και Φλώρινα ανήκαν στην ίδια διοικητική ενότητα, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Γαλλική Κυβέρνηση. Στην επιστολή αναφέρουν με εξαιρετική ειλικρίνεια και σαφήνεια ότι: «μιλάμε ελληνικά, βλάχικα, αλβανικά, βουλγαρικά, αλλά δεν είμαστε λιγότερο Έλληνες και σε κανέναν δεν επιτρέπουμε να αμφισβητεί αυτό».
Ακόμα και εάν κάποιος παραπλανημένος Μακεδόνας νομίζει ότι είναι Σκοπιανός πρέπει να μας διευκρινίσει τι τύπος Σκοπιανού είναι. Είναι Σκοπιανός τύπου Γκλιγκόροφ, δηλαδή Σλάβος που δεν έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο; Είναι Σκοπιανός τύπου Γκεορκιέφσκι, ο οποίος όσο ήταν πρωθυπουργός στα Σκόπια το έπαιζε «Μακεδόνας» αλλά μόλις έφυγε από την πρωθυπουργία δήλωσε Βούλγαρος; Ή είναι Σκοπιανός τύπου Γκρούεφσκι, που θεωρεί τον εαυτόν του απευθείας απόγονο των αρχαίων Μακεδόνων; Αυτοί που προσδιορίζονται τύπου Γκρούεφσκι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα λόγια τους γιατί είναι πολύ πιθανό ο Γκρούεφσκι μόλις φύγει από την πρωθυπουργία να δηλώσει Έλληνας.

4) Κλείνοντας θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι στις 24 Δεκεμβρίου 1944, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ, δια του υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησής του Έντουαρτ Ράϊλι Στετίνιους, με την εγκύκλιο υπ’ αριθ. 868014/24.12.1944 προς τους Πρεσβευτές και Προξένους των ΗΠΑ, διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση του ότι: «Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει αύξουσα προπαγάνδα και ημιεπίσημες δηλώσεις, περί αυτονομίας της Μακεδονίας. Η Αμερικανική Κυβέρνηση θεωρεί κάθε συζήτηση περί Μακεδονικού «Έθνους», περί «Μακεδονικής πατρίδας», περί Μακεδονικής «συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία, χωρίς εθνική ή πολιτική υπόσταση και ομοιάζει με επιθετική προδιάθεση εναντίον της Ελλάδας».

Κίνηση Δημοτών Έδεσσας για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου