Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ


Φλώρινα, 03-10-2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Με το Διευθυντή της  υπηρεσίας που εποπτεύει, διαχειρίζεται και υλοποιεί το έργο αποπεράτωσης του φράγματος της Τριανταφυλλιάς, κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη και τον κ. Γεωργαλά από την ειδική υπηρεσία στο τμήμα κατασκευής έργων στη Φλώρινα, συναντήθηκε την Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στο γραφείο του.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του έργου αποπεράτωσης του φράγματος της Τριανταφυλλιάς και η άρδευση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η ύδρευση της Φλώρινας.
Η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε το έργο στις 02 Απριλίου 2013. Το ποσό της εργολαβίας είναι 21.353.726,96€ και η συμβατική ημερομηνία περάτωσης είναι η 12η Οκτωβρίου 2015.
Το σημερινό έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του αναχώματος του φράγματος, ύψους 40m, την ολοκλήρωση της κατασκευής του εκχειλιστή, την ολοκλήρωση των τσιμεντενέσεων και την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης έργων, την σκυροδέτηση στις σήραγγες τσιμεντενέσεων- αποστραγγίσεων, την κατασκευή των Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του φράγματος, την ολοκλήρωση της οδοποιίας προσπέλασης και κυκλοφορίας του φράγματος, την κατασκευή του ρουφράκτη-υδροληψίας Δροσοπηγής και των έργων προσαγωγής των υδάτων προς το φράγμα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα και τις εργασίες ολοκλήρωσης της υδροληψίας του αγωγού εκκένωσης, των δεικλίδων ασφαλείας, του συστήματος έμφραξης στη σήραγγα εκτροπής.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Δήμαρχος δήλωσε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Παπαγιαννίδη και τον κ. Γεωργαλά που είναι οι υπεύθυνοι του αρμόδιου Υπουργείου για την κατασκευή του φράγματος της Φλώρινας, γιατί στη σημερινή σύσκεψη λύσαμε πάρα πολλά προβλήματα και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε τη βοήθεια τους, γιατί πέρα του ότι με τον κ. Παπαγιαννίδη μας συνδέουν από πολλών ετών φιλικές και υπηρεσιακές σχέσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικές, και οι δύο υπεύθυνοι είναι εξαιρετικοί συνεργάτες της περιοχής.
Το φράγμα είναι προς ολοκλήρωση, ο εργολάβος προχωράει με πολύ γρήγορα βήματα και σε λίγο θα ξεκινήσει η έμφραξη του, για να μπορέσει να γεμίσει με νερό. Συζητήσαμε επίσης και για το θέμα της ύδρευσης της πόλης της Φλώρινας, γιατί, όπως γνωρίζετε, είχαμε δεσμεύσει 2.000.000 κυβικά νερό από το συγκεκριμένο φράγμα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύουμε ότι σύντομα και αυτό το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί για να προχωρήσουμε στη μεταφορά του νερού στα διυλιστήριά μας, και στη συνέχεια στην κατασκευή ενός σύγχρονου διυλιστηρίου στην περιοχή του φράγματος, για το οποίο θα προχωρήσουμε αμέσως στην υλοποίηση των απαραίτητων μελετών.
Πρέπει να σας πούμε ότι συζητήσαμε και για την άρδευση της περιοχής, όπου έχουν προχωρήσει οι μελέτες, αλλά εδώ θα χρειαστούν η συνδρομή και οι αποφάσεις της Περιφέρειας και αυτό γιατί για τους αναδασμούς αυτή είναι αρμόδια. Σε ορισμένες περιοχές έχουμε αναδασμούς, σε άλλες δεν έχουν ολοκληρωθεί και σε άλλες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα για την άρδευση των περιοχών αυτών. Όπως θα θυμάστε, κατά τη θητεία μου ως Νομάρχης, είχα προτείνει να ενταχθούν οι αναδασμοί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για να ολοκληρωθούν. Αλλά επειδή αυτό το πρόγραμμα το διαχειρίζεται και είναι αρμόδια πλέον η Περιφέρεια, ελπίζουμε και θα κάνουμε παράκληση προς τον αρμόδιο Περιφερειάρχη να προχωρήσουν σύντομα στους συγκεκριμένους αναδασμούς, ώστε να αρδευθεί όλη αυτή η περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από την  Ε.Ε. αυτά τα αρδευτικά έργα.
Σήμερα λοιπόν,  το Υπουργείο προχωράει στην κατασκευή των κεντρικών αγωγών και εκεί που θα κατασκευασθούν οι δευτερεύοντες αγωγοί-διακλαδώσεις, για να αρδευθούν τα χωράφια.
Οι κ. Παπαγιαννίδης και Γεωργαλάς ακολούθως, δήλωσαν τα εξής:
«Ήρθαμε σήμερα να δούμε τον κ. Δήμαρχο σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη για την πρόοδο του έργου του φράγματος της Τριανταφυλλιάς. Όπως ξέρετε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατασκευάζει με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013» ένα μεγάλο φράγμα που θα επιλύσει το αρδευτικό πρόβλημα της πεδιάδας της Φλώρινας και θα δώσει μια μεγάλη παροχή, που θα λύσει  περίπου το 50%, των αναγκών της Φλώρινας στο Δήμο Φλώρινας. Σήμερα, λοιπόν, ήρθαμε να επισκεφθούμε το Δήμαρχο, για να τον ενημερώσουμε για την πρόοδο του έργου, το οποίο πηγαίνει εξαιρετικά και για να συναντηθούμε για τις τεχνικές λύσεις που θα έχουμε με το Δήμο και τη ΔΕΥΑΦ, ώστε το νερό να πάει ασφαλές, ποιοτικό στους κατοίκους της πόλης. Ο Δήμαρχος είπε τις επιθυμίες του· εξάλλου ο Δήμος Φλώρινας θα αναλάβει φορέας διαχείρισης αυτού του μεγάλου έργου, όταν κατασκευαστεί. Το χρονοδιάγραμμα του έργου τηρείται όχι απλά ικανοποιητικά, αλλά είμαστε και μπροστά, και υπολογίζουμε σε δύο μήνες από τώρα να τελειώσει το σώμα του φράγματος και τέλος της άνοιξης, δηλαδή γύρω στο Μάιο, να ξεκινήσουμε την έμφραξη, ώστε να γεμίσει ο ταμιευτήρας νερό. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο για την εξαιρετική συνεργασία μέχρι σήμερα, όπως βέβαια καλή συνεργασία έχουμε και με την Περιφέρεια, ώστε να δώσουμε αυτό το νερό, που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, στους πολίτες, στους αγρότες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου της Φλώρινας, γιατί υπάρχει το προνόμιο να είναι εντός του Δήμου όλα αυτά τα έργα, και βέβαια προγραμματίζουμε μαζί με τον Δήμαρχο και συζητήσαμε για την επόμενη φάση.
Εδώ και ένα χρόνο το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και για τη δεύτερη φάση των αρδευτικών δικτύων. Από εκεί και πέρα, οτιδήποτε άλλο υπάρξει θα πρέπει να συζητήσουμε με αυτούς που θα διαχειριστούν το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).
Έχουμε αφήσει ένα σχετικό χάρτη με τα τμήματα που έχει ολοκληρωθεί ο αναδασμός και τα είδαμε με τον κ. Δήμαρχο. Η μελέτη κόστους περίπου 2.000.000€, τελειώνουν τα περιβαλλοντικά, ώστε να εντάξουμε διάφορα τμήματα της πεδιάδας της Φλώρινας, στα οποία όμως ο κανονισμός, για να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο αναδασμός.

Εμείς προγραμματίζουμε αρχές του χρόνου να δημοπρατήσουμε τη δεύτερη φάση και το βέβαιο είναι ότι θα έχει χρηματοδότηση, γιατί όταν εντάχθηκε το έργο του φράγματος ήταν εξασφαλισμένη και η χρηστικότητά του. Ολοκληρώνεται η περιβαλλοντική μελέτη, η φάση διαβούλευσης και θα περάσει από Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου