Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Θέλουμε πίσω αυτά που χάσαμε

Επειδή με την ανακίνηση του θέματος της Ταξιαρχίας προέκυψαν πολλοί όψιμοι σχολιαστές και «ξερόλες» και – ταυτόχρονα – κριτές των πάντων, διευκρινίζουμε τα εξής:
Την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 ο Σύνδεσμός μας είχε δημοσιεύσει σε όλες τις τοπικές εφημερίδες της Φλώρινας καθώς και σε όλες τις ηλεκτρονικές
εφημερίδες (blogs) που αφορούν τη Φλώρινα, ένα κείμενο με τίτλο: «Τι  είχαμε και  τι  χάσαμε». Στο εν λόγω κείμενο αναφερθήκαμε σε όλες τις υπηρεσίες που είχαν απομακρυνθεί από την πόλη μας κατά το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα, εν όψει την επικείμενης απομάκρυνσης από τη Φλώρινα της έδρας της ΙΧ ΤΑΞ ΠΖ (9η Ταξιαρχία Πεζικού), επανερχόμεθα με αναφορές μόνο στο συγκεκριμένο θέμα.
Η Φλώρινα οδικώς απέχει μόλις δέκα επτά (17) χιλιόμετρα από τη FYROM (πρώην Γιουγκοσλαβία) και έχει την ατυχία να κατοικείται ΚΑΙ από μια μικρή μερίδα αυτοαποκαλουμένων «Μακεδόνων», οι οποίοι εκπροσωπούνται στην πολιτική σκηνή της χώρας από τη διεθνή πολιτική οργάνωση: «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ». Κάποια μέλη αυτής της μικρής (ακόμη) μερίδας των συμπολιτών μας είναι δραστήρια και σε τακτά χρονικά διαστήματα εγείρουν αξιώσεις από το ελληνικό κράτος (;) προκαλώντας το πατριωτικό αίσθημα των υπολοίπων κατοίκων. Πρόσφατα (Τετάρτη 3 Απριλίου 2013) ένα μέλος αυτής της κοινωνικής – πολιτικής ομάδας, δημοσίευσε ένα κείμενο το οποίο εκφράζει δημόσια για μια ακόμη φορά τις θέσεις των λεγομένων «Μακεδόνων», όπου εκφράζονται και παράπονα για την εγκατάλειψη της περιοχής μας από το ελληνικό κράτος. Με την απομάκρυνση της ΙΧ ΤΑΞ ΠΖ η κυβέρνηση «δικαιώνει» στη συνείδηση των κατοίκων αυτές τις θέσεις του εν λόγω κυρίου. Δυστυχώς, η Φλώρινα έφτασε στο σημείο όχι να απαιτεί ή έστω απλώς να ζητά να αποκτήσει κάτι, αλλά να παρακαλάει να μη χάσει κάτι ακόμη. Με αυτή την αντιμετώπιση διογκώνεται το κύμα και η ένταση της αντίδρασης των κατοίκων. Εάν διογκωθεί περισσότερο η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην επιχειρούμενη αποψίλωση της περιοχής μας, θεωρούμε πολύ πιθανό, μετά από κάποια προσεχή εκλογική αναμέτρηση, την εκλογή εκπροσώπου του «ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ» στην ελληνική Βουλή.
Στην       ΑΚΡΙΤΙΚΗ Φλώρινα υπάρχει ελληνικός στρατός από την ημέρα της απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό (8 Νοεμβρίου 1912), δηλαδή επί έναν αιώνα. Στα πλαίσια της πολιτικής που ασκείται από τις τελευταίες κυβερνήσεις, πρώτα απομακρύνθηκε η 106 Μ.Π.Π. (μονάδα του Πυροβολικού) που είχε την έδρα της στο στρατόπεδο «ΤΑΓΑΡΗ» (παλαιότερα το ίδιο στρατόπεδο φιλοξενούσε και μονάδα Εφοδιασμού – Μεταφορών). Η μονάδα περιέπεσε σε παροπλισμό και μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο. Σήμερα η ίδια μονάδα είναι επανδρωμένη. Γιατί, όμως, δεν επιστρέφει στη Φλώρινα;
Προέκυψε η μεταφορά του Κ.Ε.Β.Ο.Π. (Κέντρο Εκπαιδεύ-σεως Βαρέων Όπλων Πεζικού) από το Χαϊδάρι (Αθήνα) στη Φλώρινα. Το στρατόπεδο «ΤΑΓΑΡΗ» δεν παραχωρήθηκε εκ νέου στο στρατό για τη στέγαση του Κ.Ε.Β.Ο.Π. Έτσι, αυτό κα-τέληξε στην Καστοριά. Την ίδια χρονική περίοδο είχαμε τις γνωστές «διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών» για τη χρήση του από δεκαετιών πεδίου βολής στην περιοχή Λόφων – Μελίτης. Όλα αυτά μας δημιουργούν συγκεκριμένες υποψίες και εγείρουν ερωτήματα.
Στο μοναδικό υφιστάμενο στρατόπεδο «ΣΚΙΑΔΟΠΟΥ-ΛΟΥ», είχαν την έδρα τους το 1ο Σύνταγμα Πεζικού και το 504 Τάγμα Πεζικού (παλαιότερα στεγάζονταν και ένας Λόχος Δια-βιβάσεων). Το 1ο Σύνταγμα καταργήθηκε και μεταφέρθηκε εδώ από την Κοζάνη η έδρα της ΙΧ Ταξιαρχίας Πεζικού. Στη συνέ-χεια, το 504 Τάγμα Πεζικού μεταφέρθηκε στο Αμύνταιο ενώ έχει δρομολογηθεί και η επιστροφή της έδρας της ΙΧ Ταξιαρχίας στην Κοζάνη.
Κρίνοντας τη μετεγκατάσταση του 504 Τάγματος Πεζικού και της 106 Μ.Π.Π., αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία των αρμοδίων τοπικών παραγόντων του Αμυνταίου, οι οποίοι είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων, αφού από την ενέργεια αυτή αναμένεται να τονωθεί σε κάποιο βαθμό η αγορά της πόλης του Αμυνταίου. Όμως, θα μπορούσαν να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, ενημερώνοντας για τις προθέσεις τους και τους τοπικούς παράγοντες της Φλώρινας, προκειμένου να ενεργήσουν από κοινού ώστε η τόνωση της αγοράς της μίας πόλης να μην αποβεί σε βάρος της αγοράς της άλλης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μεταφορά στο Αμύνταιο στρατιωτικών μονάδων από άλλη περιοχή της ελληνικής ενδοχώρας και όχι αποψιλώνοντας οικονομικά και απογυμνώνοντας αμυντικά τη Φλώρινα, αφού και οι δύο πόλεις ανήκουν στον ίδιο νομό. Οι ιθύνοντες του Αμυνταίου ενήργησαν σαν να επιθυμούσαν να εκδικηθούν – άγνωστο γιατί – τη Φλώρινα, οπότε σαν νομός εξακολουθούμε να τρώμε τις σάρκες μας.
Επί πλέον, η Φλώρινα έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο γιατί απέχει περισσότερο από όλα τα αστικά κέντρα σε σχέση με το Αμύνταιο, αλλά – επί πλέον – γιατί σε καθημερινή βάση αιμορραγεί οικονομικά από τους πολλούς Έλληνες που προτιμούν – για καθαρά οικονομικούς λόγους – την αγορά του γειτονικού Μοναστηρίου (FYROM). Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε κάποιους ότι η κύρια αποστολή των στρατιωτικών μονάδων είναι η φύλαξη των συνόρων. Η τόνωση της τοπικής αγοράς είναι απόρροια της ύπαρξης στρατιωτικής μονάδας και όχι ο βασικός λόγος.
Ακολούθως αφοπλίσθηκαν τα Τάγματα Εθνοφυλακής. Κατόπιν όλων των ανωτέρω μεταφέρθηκε στην Κοζάνη το στρατολογικό γραφείο. Ως επιστέγασμα όλων των προηγουμένων αρνητικών για την περιοχή μας ενεργειών, επίκειται η απομάκρυνση της έδρας της ΙΧ ΤΑΞ ΠΖ. Η Φλώρινα μένει χωρίς ούτε έναν ένοπλο για τη φύλαξη των συνόρων. Την ίδια στιγμή, σε απόσταση ελαχίστων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη FYROM, λειτουργεί ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ Μελίτης). Με τη μη ύπαρξη στρατού ποιος θα αποτρέψει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς (τρομοκρατικής ενέργειας) σε βάρος του εν λόγω ΑΗΣ με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας; Επί πλέον, η ολοκληρωτική αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής μας, θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους Ψευτομακεδόνες να εντείνουν τις προκλήσεις τους χωρίς κανέναν περιορισμό και μόνον οι ίδιοι πλέον ξέρουν μέχρι που θα φτάσουν.
Οι οικονομικά ισχυροί και συνεχώς ενισχυόμενοι εξ Ανατολών γείτονές μας, στα πλαίσια της πολιτικής ενίσχυσης του «Μουσουλμανικού τόξου» που κυκλώνει από Ανατολάς και από Βορά τη χώρα μας, εκτός από την ανάπτυξη έντονης δραστηριότητας στη Θράκη μας, εκμεταλλεύονται πολιτικά και την ύπαρξη πολυπληθούς μουσουλμανικού στοιχείου στη FYROM. Έχει δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, ότι κατά διαστήματα αποστέλλονται στη FYROM Τούρκοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι». Σίγουρα δεν πηγαίνουν για ολιγοήμερες διακοπές, οπότε το «επιχείρημα» ότι τα Σκόπια δε διαθέτουν στρατό καταρρέει. Η άποψη αυτή ενισχύεται πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι εδώ και λίγα χρόνια, η Τουρκία διατηρεί δικό της Ναύσταθμο στη γειτονική Αλβανία.
Όλα τα παραπάνω προξενούν σε εμάς τους μονίμους κατοί-κους της Φλώρινας τις παρακάτω ανησυχίες, τις οποίες θα επι-θυμούσαμε να μοιρασθούμε μαζί σας:
1) Από τη δεκαετία του 1980 παρατηρείται συρρίκνωση του πληθυσμού στην περιοχή μας, με έμφαση στα παραμεθόρια χω-ριά [επί της Ελληνογιουγκοσλαβικής (τότε) μεθορίου και όχι μόνον], αλλά κυρίως στην πόλη της Φλώρινας. Πως;
Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας ήταν πολύ περιο-ρισμένες από τότε με αποτέλεσμα, οι μαθητές και μαθήτριες που αποφοίτησαν από το – τότε – εξατάξιο γυμνάσιο την περίο-δο από το 1975 και μετά, έφυγαν για σπουδές και στη συντρι-πτική τους πλειοψηφία δεν επέστρεψαν. Όσοι έχουν ανάλογη ηλικία ας το θυμηθούν.
Το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα αργά αλλά σταθερά. Μήπως προμηνύεται κάτι δυσοίωνο και όλα αυτά τα χρόνια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για όσο το δυνατό λιγότερες ανθρώπινες απώλειες;
2) Οι πλέον εύρωστοι οικονομικά Φλωρινιώτες, άρχισαν να με-τακομίζουν οικογενειακώς προς τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να κρα-τήσουν κανένα περιουσιακό στοιχείο τους στη Φλώρινα. Τα πούλησαν όλα. Οι τελευταίοι έφυγαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μήπως κάτι ήξεραν ή κάτι είχαν «αντιληφθεί»;
3) Από το καλοκαίρι του 1980 που πέθανε ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, ξέραμε ότι κάποια στιγμή η ενωμένη Γιουγκοσλαβία θα διαλυθεί. Μήπως δεν συνέβη; Την αναμενόμενη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη θεωρούσαμε απαρχή της δρομολόγησης εξελίξεων στα Βόρεια σύνορά μας. Μήπως δεν υπήρξαν ήδη κάποιες εξελίξεις;
4) Από την εποχή του ψυχρού πολέμου υπήρχαν ΝΑΤΟϊκά σχέδια σύμφωνα με τα οποία, σε περίπτωση επιθέσεως από το Βορά η πρώτη γραμμή άμυνας για τη Φλώρινα ήταν τα υψώματα του Κλειδίου (λόγω μορφολογίας του εδάφους), γεγονός που καθιστά την πόλη του Αμυνταίου, ασφαλή. Η Φλώρινα είναι εκτεθειμένη στις ορέξεις των μελλοντικών επιβουλέων.
5) Στις 8 Φεβρουαρίου 2005, η τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υποδεχόμενη τον νεοεκλεγέντα – τότε – Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε αλλαγές συνόρων, χωρίς ποτέ – η ίδια ή κάποιος άλλος – να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Έστω για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που μας προκάλεσε η δήλωση αυτή.
6) Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε σε Καναδό δημοσιογράφο – όπως αποκάλυψε χωρίς να λάβει απάντηση ο κ. Καρατζαφέρης – «καλύτερα να χάσουμε ένα οικόπεδο προκειμένου να κοιμόμαστε ήσυχοι». Μήπως η ευρύτερη περιοχή του νεοσύστατου Δήμου Φλώρινας γίνεται «γκρίζα ζώνη» ή θυμίζει κάτι τέτοιο; Ή πιο ωμά: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης;
7) Τον ίδιο βαθμό ασφάλειας έχει και η περιοχή των Πρεσπών, αφού τα νέα όρια του Δήμου αυτού, η Βίγλα του Πισοδερίου που υπάγεται πλέον στο Δήμο Πρεσπών, βρίσκεται σε ασφαλές σημείο της οροσειράς του Βαρνούντα. Τι μένει αφύλακτο; Η ΦΛΩΡΙΝΑ και τα χωριά της, δηλαδή, ο νεοσύστατος Δήμος Φλώρινας, μένει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ – έστω και τυπική – ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.
Εάν τα Βαλκάνια αποτελούν την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, η Φλώρινα γειτνιάζει άμεσα με την πυριτιδαποθήκη. Οπότε οι μεθοδευμένες αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας θα αναγκάσουν πολλούς συνδημότες μας να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της χώρας μας, σε αναζήτηση καλυτέρων συνθηκών. Έτσι ο πληθυσμός στην περιοχή μας θα μειωθεί και άλλο, ώστε αν υπάρξουν βίαιες εξελίξεις, να προκύψουν όσο γίνεται λιγότερα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Δε γνωρίζουμε σε ποιες σκέψεις σας οδηγούν όλα τα παρα-πάνω και πολλά άλλα που λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερ-θούν. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας δεν κρύβουμε την ανησυχία μας και διερωτώμαστε: Μήπως το λεκανοπέδιο της Φλώρινας τελεί υπό καθεστώς μελλοντικής παραχώρησης, στα πλαίσια της διεκδίκησης χερσαίων εκτάσεων έναντι εξόφλησης δανείων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή κάποιους άλλους δανειστές της χώρας μας; Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουρ-γός κ. Γ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ανησυχίας και για πολλούς ακόμη που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναφερθούν δημόσια, μήπως θα πρέπει να απαιτήσουμε την εγκατάσταση στην περιο-χή μας στρατιωτικών μονάδων πλήρως επανδρωμένων, αντί της απομάκρυνσης και αυτών των λίγων που είχαμε μέχρι σήμερα; ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ.
Ως ανησυχούντες Φλωρινιώτες που δεν έχουμε ούτε τη δυνα-τότητα ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ να μετακομίσουμε σε άλλη πόλη για την ασφάλεια της οικογενείας μας πρωτίστως, ΚΑΛΟΥΜΕ, τους ανώτατους (τοπικούς και μη) άρχοντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις. Εδώ δεν είναι ΙΜΙΑ. Δεν είναι μια απλή βραχονησίδα με συμβολικό χαρακτήρα. Η πόλη της Φλώρινας και τα γύρω χωριά αποτελούν – ακόμη – ενεργό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ.
Με τη δέουσα τιμή και εκτίμηση προς τους συμπολίτες μας
Δημήτριος Θεοδώρου

Πρόεδρος Σ.Ε.Α.Ν. Φλωρίνης

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλά τα λές αλλά οι τοπικοί παράγοντες εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων νομών και όχι του δικού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή