Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις προς τη μνήμη του μεγάλου Πατρός και Ιεράρχου κυρού Αυγουστίνου (Καντιώτου)


Φλώρινα, 25-08-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις προς τη μνήμη του μεγάλου Πατρός και Ιεράρχου κυρού Αυγουστίνου (Καντιώτου) για την τριετή εκδημία του παρέστη ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βοσκόπουλος Ιωάννης το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 και την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.
Το απόγευμα του Σαββάτου παραβρέθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για το μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ακολούθως στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Π.Ε. Φλώρινας, όπου πραγματοποιήθηκε εσπερίδα αφιερωμένη στο Γέροντα Αυγουστίνο και προβλήθηκε ταινία τεκμηριώσεως (ντοκιμανταίρ) με τίτλο «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Ψηλό βουνό, βαθιές χαράδρες έχει», έλεγε ο μακαριστός επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης. Και καθώς ο ίδιος ήταν ψηλό βουνό,  είναι από τις ελάχιστες προσωπικότητες της πατρίδας μας που συζητήθηκε τόσο πολύ στην τοπική μας κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, για τις θέσεις και τις απόψεις του για τον πολίτη, για το λαό, για τη χώρα, για την ίδια τη ζωή.
Η έντονη προσωπικότητά του δημιούργησε το δικό του ρεύμα με τους ένθερμους υποστηρικτές του αλλά και τους πολέμίους του, που δεν ήθελαν τον έλεγχο και την κριτική.
Πιστός στο λόγο του Θεού και παραδοσιακός στη στάση ζωής, κατόρθωσε να υποτάξει τη σάρκα και τα γήινα στην ψυχή. Η ζωή του όλη ήταν νηστεία και προσευχή, ένα διαρκές κήρυγμα αγάπης προς το Θεό. 
Με βαθιά επίγνωση του ρόλου και της αποστολής του, με τις ανθρωπιστικές του αξίες, πολλές φορές έλεγε  «κάθε τι που αγαπούμε περισσότερο από το Θεό, γίνεται είδωλο». Κι αυτή τη μανία του ανθρώπου να αποκτήσει υλικά αγαθά θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την αγάπη προς το Θεό, προσπάθησε να την αλλάξει. Γι’ αυτό, κατά καιρούς ως Μητροπολίτης, ο Αυγουστίνος Καντιώτης,   πολέμησε εκδηλώσεις και τάχθηκε κατά συγκεκριμένων εκπροσώπων της θρησκείας του πολιτισμού και της πολιτικής. Δε χαρίστηκε σε κανέναν.  Αυστηρός με όλους και πρώτα με τον εαυτό του. Για τον Καντιώτη κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο.
Ο γέροντας επίσκοπός   μας, γνώριζε τις αρετές και την παθογένεια της κοινωνίας, όπου ζούσε και γι’ αυτό είχει μια διαφορετική αντίληψη για τα προβλήματά της, επισημαίνοντας πάντα ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι γενεσιουργές αιτίες, γιατί μόνο αυτή η αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική.  «Όπου είναι ο Χριστός, εκεί είναι ο παράδεισος, όπου λείπει ο Χριστός, εκεί είναι η κόλασις. Και κόλαση έγινε ο κόσμος. Γιατί όλοι κατά το μάλλον ή ήττον διώξαμε το Χριστό μέσα από τις καρδιές μας».
Φλογερός πατριώτης και φωτισμένος θρησκευτικός ποιμένας, με  θρησκευτική, κοινωνική και εθνική δράση.
Ήταν  ένας ιεράρχης με πνευματικά και ηγετικά προσόντα, που τράβηξε πολλές φορές μόνος του το δικό του σταυρό μαρτυρίου, τελευταίος θεματοφύλακας των ιερών του Έθνους, εκρηκτικός, γενναίος, παθιασμένος αλλά και γαλήνιος.
Ανήσυχη και δημιουργική φυσιογνωμία, δεν αρκείται σ’ ό,τι έχει. Θέλει να αναπτερώσει το ηθικό των πιστών και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή αναπτύσσοντας πολυσχιδή δράση.  
Παθιασμένος με την αλήθεια, αμετακίνητος στις θέσεις του για το δίκαιο και την αγάπη στο Θεό και τον άνθρωπο, δε διστάζει να κρίνει και να επικρίνει όλους αυτούς που θεωρούσε ότι παρέκλιναν του λόγου του Θεού. Την κριτική του δεν απέφυγαν ούτε ιερωμένοι, ούτε οι έχοντες εξουσία και ανώτατα αξιώματα.
Ο Αυγουστίνος Καντιώτης φώτισε με τη σοφία και το έργο του την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας ένα πολύμορφο αγώνα για τη διάσωση της Μακεδονίας και του Ελληνισμού. Γι’ αυτό και θεωρείται από τις εξοχότερες μορφές, που δίδαξαν με το ήθος και την πίστη τους, πάντα δίπλα στο λαό και τους πιστούς.
Και εδώ πρέπει να επισημάνω την  εξαιρετική πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας για την τοποθέτηση της προτομής  του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη στο χώρο της Μητρόπολης.
Σας εύχομαι Σεβασμιότατε η Χάρις του Θεού να σας δίνει υγεία, δύναμη και κουράγιο, για να ανταπεξέλθετε στο υψηλό και πολυσχιδές έργο σας, στα δύσκολα που περνά ο λαός μας.


Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013 παρέστη στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο στον Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονα καθώς και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Μητροπολίτη Αυγουστίνου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου