Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Όταν η τέχνη προσπερνά την αναπηρία


«Ιδέα μας: η κοινωνική ενσωμάτωση. Στόχος μας: η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Αποτέλεσμα: μία εκπληκτική θεατρική παράσταση».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η συζήτησή μας με την ψυχολόγο του Κε.Φ.Ι.Απ. Φλώρινας, κα Ξένια Καϊμάρα. 
Η τέχνη είναι ισχυρό εργαλείο που βοηθά στην πολύπλευρη ανάπτυξη της αντίληψης του ατόμου σε κάθε τομέα, κινητικό, γνωστικό, κοινωνικό, τη συναισθηματική ανάπτυξη, την απόκτηση επίγνωσης, κατανόησης, αποδοχής, αρέσκειας και έλεγχου της αίσθησης του εαυτού. Είναι κατ’ εξοχήν εργαλείο της Τέχνης να καταλύει άμυνες, να αποδεσμεύει, καθώς και να διατηρεί τις δομές. Η τέχνη βοηθά να ενσωματώνει αυτά που μαθαίνει το άτομο για τον εαυτό του και αυτά που μαθαίνει από τους άλλους, και έτσι μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η ζωντανή επαφή με την τέχνη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ιδιαίτερα αν αυτοί οι άνθρωποι είναι παιδιά. Και εμείς δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι μεγάλη τιμή η πρόσκληση που μας έγινε από το Δήμο Φλώρινας να συμμετέχουμε στα Πολιτιστικά Δρώμενα του Αυγούστου 2013.
Τα διαπιστευτήριά μας δόθηκαν τον Μάιο, όταν δειλά δειλά παρουσιάσαμε την παράστασή μας, με άλλον στόχο αρχικά. Κανείς μας δεν περίμενε τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο. Η Αίθουσα Θεάτρου του Αριστοτέλη ήταν κατάμεστη, κόσμος να βρίσκεται εκτός κτιρίου και να μη μπορεί να μπει. Είμαι σίγουρη ότι και τώρα θα δυσαρεστήσουμε αρκετούς φίλους του θεάτρου που δε θα μπορέσουν να μπουν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου στο Νέο Πάρκο. Υποσχόμαστε όμως, πως όσο υπάρχει ζήτηση, εμείς θα επαναλαμβάνουμε την παράστασή μας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να ευχαριστηθούν. Και δεν το κρύβουμε… ήδη, έχουμε προσκλήσεις και από άλλες πόλεις, που παρακολούθησαν την παράσταση μέσω του διαδικτύου.
Όσο για την «Πεντάμορφη και το Τέρας» αυτή λειτούργησε από μόνης. Γνωρίστηκαν άνθρωποι, αναπτύχθηκαν φιλίες, δέθηκαν ομάδες… Το βαθύτερο νόημα του παραμυθιού βρήκε τον στόχο του.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Δεν είναι πριγκίπισσα, της αρέσουν τα βιβλία, είναι ανεξάρτητη και δε θέλει καθόλου να παντρευτεί τον πιο περιζήτητο εργένη, ο οποίος την κυνηγάει μετά μανίας.
Αυτή είναι η γυναίκα, όχι του 2013, αλλά η πρωταγωνίστρια της Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve του 1740!
Η «Πεντάμορφη και το Τέρας», έγινε το πιο διάσημο παραμύθι που μεταφέρει το μήνυμα της αληθινής αγάπης. Πρόγονός του; Ποιος άλλος, από τον αρχαίο ελληνικό μύθο: «Έρως και Ψυχή»!
Η «Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι μια μαγευτική ιστορία για την αξία και τη δύναμη της αγάπης. Έχει πολλούς συμβολισμούς και ποτέ δεν ήταν περισσότερο επίκαιρη από σήμερα, που η οικονομική κρίση πλήττει την πατρίδα μας και προκαλεί ανασφάλεια και αδιέξοδα. Ζούμε σε μία εποχή με βαθιά πολιτιστική και ανθρωπιστική κρίση, κρίση αξιών και ψυχική πενία. Για τη δική μας κατάντια, φταίνε μονίμως οι άλλοι.
Σε μια εποχή που οι διαχρονικές, οικουμενικές αξίες δοκιμάζονται έντονα, ο υπερκαταναλωτισμός συνιστά την κυριότερη πηγή αναζήτησης της ευτυχίας και οι διαπροσωπικές σχέσεις υπαγορεύονται από το συμφέρον, κρίναμε σκόπιμο να στραφούμε στο συγκεκριμένο έργο, όπου αναδεικνύονται η καλοσύνη, η ψυχική ευγένεια και η δύναμη της αγάπης.
Η οικογένεια της Πεντάμορφης αλλά και οι υπόλοιποι χωρικοί είναι κυριολεκτικά εξαρτημένοι από τα υλικά αγαθά. Η ευτυχία τους συνδέεται αποκλειστικά με τη δυνατότητά τους να ξοδεύουν χρήματα, ενώ η απώλεια αυτής της δυνατότητας τους προκαλεί δυστυχία.
Την Πεντάμορφη ωστόσο, δεν την πτοούν οι δυσκολίες της ζωής. Τις αντιμετωπίζει με γενναιότητα και αποτελεσματικότητα. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις όποιες συνθήκες και να απολαμβάνει τις καθημερινές της δραστηριότητες. Η ευτυχία της βασίζεται στον πλούσιο ψυχισμό της, στον συναισθηματικό της κόσμο και όχι στον οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Αυτή της η αυτάρκεια, η ψυχική ισορροπία και αρμονία, η πνευματική πληρότητα αντανακλώνται και στην εμφάνισή της. Φαίνεται «Πεντάμορφη» και παραμένει δυνατή ακριβώς επειδή διαθέτει τόσα ψυχικά χαρίσματα.
Μια μάγισσα μεταμόρφωσε τον πρίγκιπα του παραμυθιού σε Τέρας, γιατί ενώ είναι πανέμορφος και πλούσιος, εν τούτοις έχει συναισθηματική αναπηρία, είναι σκληρόκαρδος και κακός. Τα μάγια θα λύνονταν, μόνο αν το Τέρας γνώριζε την πραγματική αγάπη. Μαζί με τον πρίγκιπα, η μάγισσα μεταμόρφωσε και το προσωπικό του Πύργου σε έπιπλα και σκεύη. Η αγάπη της Πεντάμορφης, τους επαναφέρει ξανά. «Θυσιάστηκε», αλλά τελικά, ανακάλυψε πως το τέρας έχει καρδιά από χρυσάφι. Κάτω από την αποκρουστική εμφάνιση, το Τέρας κρύβει έναν αληθινό πρίγκιπα, μια ευγενική ψυχή.
Η αγάπη, λοιπόν, δε βλέπει τη δυσμορφία, την ασχήμια ή το διαφορετικό και μπορεί να τα νικήσει όλα. Στα μάτια αυτού που αγαπά, η διαφορετικότητα μεταμορφώνεται. Αυτός που αγαπά βλέπει μόνο την ομορφιά και την ευγένεια, νιώθει μόνο χαρά και ευτυχία.
Δεν είναι τυχαίο, που επιλέξαμε να «ανεβάσουμε» τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση. Μέσα από αυτό το παραμύθι, ανακαλύψαμε ότι «αν αγαπάς κάποιον αυτός γίνεται όμορφος», αρκεί να τον αγαπήσεις πραγματικά, να μη βλέπεις το περιτύλιγμα, αλλά να ψάξεις τον εσωτερικό του κόσμο, το βάθος της ψυχής του. Να αγαπήσεις τον άλλον για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για αυτό που θα ήθελες να είναι.
Η ομορφιά δεν είναι δεδομένη, ούτε διαχρονική. Κανείς μας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο αρτιμέλειας και για αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε μέσα μας στην ψυχή μας, στους ανθρώπους μας και όχι στην εξωτερική εμφάνιση και τα πλούτη.
Είμαστε μια παρέα που με περίσσευμα ψυχής περνάμε όμορφα, που διασκεδάζουμε και αυτά που αποκομίζουμε σ’ όλην αυτήν τη διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασής μας είναι ανεκτίμητα. Η παράσταση είναι απλά το κερασάκι και θα το καταλάβετε βλέποντάς την. Μάθαμε να σεβόμαστε, να υποχωρούμε, να συμπονούμε, να διαπραγματευόμαστε.
Εκτός των παιδιών του Κε.Φ.Ι.Απ Φλώρινας που αποδεικνύουν ιδιαίτερες ικανότητες, (όρος που μπορεί να μη ταιριάζει στο κίνημα της αναπηρίας, αλλά, τελικά, τα παιδιά μας έχουν Ειδικές Ικανότητες), ωριμότητα, συνέπεια και επαγγελματισμό και οι μαθητές της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας θυσίασαν πολλές ώρες από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους, διδακτικές ώρες, χρόνο από το παιχνίδι τους και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες με μοναδική ανταμοιβή τη ζεστασιά που νιώθουν στην ψυχή τους.
Ναι! Είμαστε, διαφορετικοί, ίσως κάποιοι έχουμε μια αναπηρία, ίσως όλοι μας έχουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας που είναι ανάπηρο, κάποιοι δεν μπορούμε ούτε να διαβάσουμε. Όταν, όμως, στις καρδιές μας φωλιάζει η ανιδιοτελής αγάπη, ο ενθουσιασμός, ο έρωτας για τη ζωή, τίποτα δεν είναι δύσκολο, δύσμορφο, αποκρουστικό ή αηδιαστικό. Όλα αυτά είναι αποκυήματα των ενοχών μας. Πλησιάστε μας … αγαπήστε μας και θα δείτε πως θα νιώσετε όμορφα, ευτυχισμένα και προπαντός θα καταλάβετε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, παιδιά του ίδιου Θεού.

Η θεατρική παράσταση του ΚΕΦΙαπ και του 1ου Δημοτικού Σχολείου «Η πεντάμορφη και το τέρας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου