Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Στην πόλη της Φλώρινας βρέθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα


Φλώρινα, 03-10-2013

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Στην πόλη της Φλώρινας βρέθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα, την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2013. Η Φλώρινα επιλέχθηκε να είναι ένας από τους σταθμούς της Λαμπαδηδρομίας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «SOCHI 2014», γεγονός το οποίο αποτελεί μεγάλη τιμή για την περιοχή μας. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη παρά την έντονη βροχόπτωση η οποία ξεκίνησε με το άναμμα τη φλόγας στο βωμό.

Έξι λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι επιλέχθηκαν με βάση τους κανόνες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, διέσχισαν την πόλη της Φλώρινας και την οδήγησαν στο ταξίδι της στην Καστοριά.
Οι έξι λαμπαδηδρόμοι, με τη σειρά που έτρεξαν είναι: Σταυρούλα Δήμκου, Κατερίνα Κεσίδου, Γιάννα Χρήστου, Βασίλης Δημητριάδης, ενώ το βωμό άναψε ο Χρήστος Τίτας.
Ο έκτος λαμπαδηδρόμος Θεοχάρης Λεζπουρίδης έτρεξε την Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2013 και μετέφερε τη φλόγα από το Νέο Πάρκο στη Λεωφόρο Καραμανλή, όπου ξεκίνησε το ταξίδι της για την Καστοριά.
Αμέσως μετά το άναμμα του βωμού έγινε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, του εθνικού ύμνου της Ρωσίας και του Εθνικού ύμνου της Ελλάδας,  με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας και με την αντίστοιχη έπαρση των σημαιών και την απόδοση τιμών από άγημα του στρατού. Τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας έψαλε η παιδική χορωδία του Δημητρίου Λιώτση του Φ.Σ.Φ. ο Αριστοτέλης.
Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Βασιλειάδης Αθανάσιος, ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευαγγέλου, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Άκης Καραγκιοζίδης και Μιχάλης Καρακόλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής της 9ης Ταξιαρχίας  Πεζικού Συνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Λιόντος, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας κ. Παλαιογιάννης, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Φλώρινας  Πυραγός κ. Χρήστος Σπυρίδης, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και η ομάδα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «SOCHI 2014».

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος στο χαιρετισμό του είπε:
«Σας καλωσορίζω με χαρά στην πόλη μας, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία αφής της Ολυμπιακής Φλόγας χειμερινών αγώνων που θα γίνουν στο Σότσι. Η πόλη μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει και φέτος στη Λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων, στη Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «SOCHI 2014».
Η Ολυμπιακή Φλόγα  συγκινεί και προκαλεί δέος κάθε φορά που την αντικρίζεις.
Το πέρασμα της από τη Φλώρινα, που ανέδειξε και αναδεικνύει αθλητές, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, αποτελεί από τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα, και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι.
Το φως του Ολυμπισμού, φωτίζει και ζεσταίνει ξανά τις καρδιές μας και στους δύσκολους καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα, η αλληλεγγύη, η ειρήνη, η συμφιλίωση, τα ιδεώδη του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, θα επικρατήσουν και θα δώσουν διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα.
Η σημερινή παρουσία νέων αθλητών και νέων ανθρώπων σήμερα εδώ, μας κάνει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του τόπου μας.
Η σημερινή εκδήλωση όμως δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια συλλόγων, πολιτών και φορέων της περιοχής μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
Σας καλωσορίζω και πάλι και εύχομαι καλό δρόμο στην αντιπροσωπεία της λαμπαδηδρομίας που συνεχίζει το ταξίδι της».

Ο ρώσος εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής χειμερινών ολυμπιακών αγώνων «SOCHI 2014», κ. Βλαντιμίρ Μαϊστρένγκο στο χαιρετισμό του είπε:
 «Στην πορεία της φλόγας προς τη Ρωσία από την αρχαία Ολυμπία, σταμάτησα εδώ, στην πανέμορφη Φλώρινα. σε λίγο η φλόγα αυτή θα φτάσει στη Μόσχα, όπου θα αρχίσει ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την επικράτεια της ρωσικής ομοσπονδίας. 14.000 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη φλόγα αυτή σε όλες τις περιφέρειες της ρωσικής ομοσπονδίας, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, μεταφέροντας ταυτόχρονα και το φως των καρδιών σας.
Το φως αυτό θα φτάσει και στο βόριο πόλο, θα φτάσει και σε μεγάλα βάθη της λίμνης Βαϊκάλη, θα φτάσει και στο διάστημα. Οι λαμπαδηδρόμοι δημιουργούν μια ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία ενώνει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη εποχή, ενώνει τους λαούς, ενώνει την Ελλάδα με τη Ρωσία.
Οι γνήσιοι πρωταγωνιστές αυτής της λαμπαδηδρομίας, είναι απλοί άνθρωποι. Είναι οι αθλητές, είναι οι μαθητές, είναι πολίτες των δύο χωρών, οι οποίοι μεταδίδουν ισχυρό μήνυμα. Ισχυρό μήνυμα για την ειρήνη, για τη συμφιλίωση των λαών, για την ειρηνική, πολιτική δια διπλωματικής οδού διευθέτηση των προβλημάτων και διενέξεων. Διότι οι λαοί έχουν τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αξίες, οι παραδόσεις διαφέρουν μόνο.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό για το φίλο ελληνικό λαό, ο οποίος διατηρεί ζωντανή την εξαιρετική ολυμπιακή παράδοση, αυτή την λαμπερή παράδοση την οποία μεταβιβάζει σε άλλα έθνη του πλανήτη. Και το πιο σημαντικό, μεταβιβάζει αυτό το εξαιρετικό, ευεργετικό ολυμπιακό πνεύμα σε νέες γενιές. Σας ευχαριστούμε.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο, όλους τους Φλωρινιώτες που μας προσφέρετε τη φιλοξενία. Και σε εμάς και στην ιερή φλόγα».

Ο κ. Κατσώρας Βασίλειος, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής και αρχηγός της αποστολής της ελληνικής ομάδας στο SOCHI είπε:
«Αφού σας μεταφέρω το χαιρετισμό της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Προέδρου της κ. Σπύρου Καπράλου, θέλω να σας ευχαριστήσω που φιλοξενείτε τη φλόγα, σε αυτή την όμορφη πόλη, στο πιο βόρειο και πιο ακριτικό μέρος της Ελλάδας. Σίγουρα η Ολυμπιακή  Επιτροπή, έχει κάνει το χρέος της στη Φλώρινα, βάζοντάς την στο χάρτη της ολυμπιακής διαδρομής. Δε θα μπορούσε άλλωστε να κάνει αλλιώς, καθώς είναι μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στη χιονοδρομία.
Από εκεί και πέρα, ήρθε η σειρά αυτών των άξιων παιδιών, των αθλητών της Φλώρινας, τα καμάρια σας, να την μεταφέρουν σε αυτό το βωμό. Άξιοι ξιφομάχοι, επιδέξιοι χιονοδρόμοι, έφεραν τη φλόγα σε αυτή την πλατεία. Αθλητές με πίστη, με αξία, με ιδανικά, ιδανικά που εσείς οι γονείς τους, τους εμφυσήσατε. Δε θα μπορούσαν να είναι τίποτα παραπάνω, από άξιοι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο εξωτερικό, πρεσβευτές του ολυμπιακού πνεύματος, της ολυμπιακής ιδέας και των αξιών που η Ελλάδα γέννησε.
Είχα την τύχη με πολλά από αυτά τα παιδιά, να είμαι αποστολές στο εξωτερικό. Είχα την τύχη με τους χιονοδρόμους, γιατί είμαι χιονοδρόμους, με το Στάθη το Βογδάνου, τον πρώτο έλληνα που πήγε σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες,  να είμαι συνεργάτης. Ο Αντώνης ο Τουσουνίδης στο Σαράγεβο, ο Χρήστος ο Τίτας στο Κάγκερη και στο Λεηφχαμερ, ο Βασίλης ο Δημητριάδης τις τέσσερις τελευταίες ολυμπιάδες συνεχώς και αδιαλείπτως, με κορύφωμα στο Βανκούβερ και τώρα ομοσπονδιακός προπονητής. Αυτά τα παιδιά με δίδαξαν ήθος, πίστη στην πατρίδα και με τον τρόπο τους δόξασαν την Ελλάδα. Θέλω από αυτό το βήμα να τους ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους γονείς τους.
Κύριε Δήμαρχε, σε μια περίοδο κρίσης εσείς δεχτήκατε να φιλοξενήσετε τη φλόγα. Τα έξοδα δεν είναι πολλά. Η χειρονομία όμως είναι μεγάλη. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιές και να ευχηθώ στην πόλη σας, που ομολογουμένως τη βρίσκω πολύ ομορφότερη τα τελευταία δύο χρόνια που έχω να έρθω, υγεία και χαρά στους πολίτες σας.
Δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Είμαστε περήφανοι έλληνες και μας διδάσκετε εσείς οι περήφανοι ακρίτες».
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και παρουσίαση από το χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και την ομάδα χορού του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας με τίτλο «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ».














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου