Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ



Φλώρινα, 15-10-2013

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για το «κυνοκομείο» του Δήμου Φλώρινας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ο Δήμος Φλώρινας ουδέποτε είχε κυνοκομείο, παρά μόνο ένα χώρο για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα για λίγο καιρό, τα οποία παρακολουθούνται από επαγγελματία κτηνίατρο, εμβολιάζονται για λύσσα και τους χορηγούνται παρασιτοκτόνα. Αμέσως μετά, τα ζώα αφήνονται ελεύθερα, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, καθώς μόνο σε χώρο κυνοκομείου μπορούν να κρατηθούν.
Τα ζώα τα οποία μεταφέρονται στο χώρο φιλοξενίας, σε καμία περίπτωση δεν μένουν νηστικά, καθώς ο Δήμος Φλώρινας συνεχώς τα φροντίζει. Ήδη, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας στις 04 Οκτωβρίου 2013 και παρά τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου, ελήφθη σχετική απόφαση για την αγορά ζωοτροφών ύψους 7.000,00€ περίπου. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για τη στείρωση των αδέσποτων σκύλων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα.
Η κατάσταση η οποία απεικονίζεται στο χώρο φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γίνουν βελτιώσεις στο χώρο φιλοξενίας και φυσικά η δημιουργία και λειτουργία χώρου κυνοκομείου.

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνεται ένας σκύλος κλεισμένος σε ένα κλουβί, καθώς και ένα σκυλί, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα τρώνε οι υπόλοιποι σκύλοι. Το πρώτο σκυλάκι, ήταν όντως σε κλουβί, μετά από σχετική σύσταση κτηνιάτρου, γιατί ήταν άρρωστο. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι για την υγεία του και έπρεπε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κολλήσουν και τα υπόλοιπα.
Το δεύτερο δε σκυλάκι, το οποίο ήταν ξαπλωμένο και το μύριζαν τα υπόλοιπα, πρόκειται για ένα σκύλο μεγάλης ηλικίας, το οποίο φυσικά και δεν ήταν ψόφιο, αλλά είχε σπασμένα τα πόδια του και δεν μπορούσε να σταθεί όρθιο, γιατί κάποιος ή κάποια είχε τη φαεινή ιδέα να το πετάξει μέσα στον κλειστό χώρο από την περίφραξη ύψους περίπου 3 μέτρων! Με τον ίδιο τρόπο βρέθηκε στο χώρο φιλοξενίας και το πρώτο άρρωστο σκυλάκι.
Ο Δήμος Φλώρινας είχε ήδη προχωρήσει στις από μέρους του ενέργειες για τη λειτουργία κυνοκομείου και για το λόγο αυτό είχε καθαρίσει και το χώρο των παλαιών σφαγείων, πίσω από τον ΟΣΕ. Επειδή  όμως δεν πληρούνταν οι απαραίτητες από το νόμο αποστάσεις από κατοικίες και μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, σταμάτησαν οι διαδικασίες, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, που να πληροί όλες τις από το νόμο προϋποθέσεις.
Προς το σκοπό αυτό, έχουμε και τη σημαντική βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων της πόλης της Φλώρινας.
Είναι γεγονός, ότι η λειτουργία κυνοκομείου είναι μονόδρομος. Δυστυχώς κι αυτή η λύση δε θα είναι αποτελεσματική, εάν οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν αγαπήσουν πραγματικά τα κατοικίδια, τα οποία οι ίδιοι επέλεξαν να έχουν στο σπίτι τους και τα αφήνουν στους δρόμους όταν τα βαρεθούν ή αρρωστήσουν.
Πέρα από τα δύο παραπάνω περιστατικά, όπου πέταξαν κυριολεκτικά τα σκυλάκια από την περίφραξη, πολλές φορές έχει διαπιστωθεί κάτι αντίστοιχο. Πολλές φορές επίσης, έχουν βρεθεί άρρωστα και ετοιμοθάνατα σκυλάκια έξω από τον περιφραγμένο χώρο φιλοξενίας, τα οποία κάποιοι «ευγενικά» παράτησαν στη μοίρα τους.
Σχετικά με την ύπαρξη αδέσποτων σκύλων στο χώρο των κοιμητηρίων στην περιοχή της Πρώτης, ο Δήμος Φλώρινας έχει κάνει επανειλημμένες συστάσεις σε όσους ταΐζουν τα αδέσποτα, να μην γίνεται αυτό στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά στην περιοχή του πεδίου βολής, ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση αυτών στο χώρο των κοιμητηρίων, με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος να πάει στον τάφο των οικείων του, αλλά και να βλέπει τα σκυλιά πάνω στους τάφους των νεκρών τους.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι με την  ίδρυση και λειτουργία κυνοκομείου και με τη συμβολή της κοινωνίας της Φλώρινας, θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής των αδέσποτων ζώων.


1 σχόλιο:

  1. Δημαρχε τους χαλάς τα σχέδια και έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους.
    Σενάρια επί σεναρίων κι όλο ο χρόνος δουλεύει για σένα.
    Την πιο κατάλληλη στιγμή πάρε τους κανα δυό τρία κολλητάρια να χέσουν μαλί από βουβάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή