Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Επιμένουν οι ενώσεις των βενζινοπωλών

Αποφασισμένες να μην αγοράσουν και να μην διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό πετρέλαιο θέρμανσης, αν δεν προηγηθεί γόνιμος διάλογος με την κυβέρνηση για τα άλυτα προβλήματα του κλάδου τους, εμφανίζονται οι 44 Ενώσεις - μέλη της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ).
"Μας θέλουν συνένοχους σε δύο μέτρα (σ.σ. τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το επίδομα θέρμανσης) που απέτυχαν παταγωδώς και εμείς πλέον αρνούμαστε να αναλάβουμε αυτό το ρόλο" τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κιούσης.
Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η διάθεση πετρελαίου (στις 15 Οκτωβρίου), ο κ. Κιούσης επισημαίνει ότι "τα πρατήρια έχουν καταντήσει κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με τους καταναλωτές να ρωτούν, εάν, πώς και πότε θα πάρουν το «πολυδιαφημιζόμενο» επίδομα, ενώ οι πρατηριούχοι ζητούν πληροφόρηση σχετικά με το τι χαρτιά θα πρέπει να κόβουν, πως και σε ποιους".
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Σεπτέμβριο η ΟΒΕ επιχειρεί να βρει λύση με τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών για τα παραπάνω άλυτα ζητήματα, αλλά μέχρι και σήμερα, "κανείς δεν έχει ιδέα για τίποτα". Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οι καταναλωτές έχουν καταφύγει σε άλλους τρόπους προκειμένου να ζεσταθούν "αμφιβόλου ποιότητας και οικονομίας".
Υπενθυμίζοντας την αδυναμία των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, πέρυσι (μέση πτώση της κατανάλωσης 72% πανελλαδικά) η ΟΒΕ ζητά, για μια ακόμη φορά, τη μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011. Επισημαίνει δε, ότι σήμερα ο ΕΦΚ είναι αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 κατά 1,471%.
Σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Κιούση, η μη κατάργηση του συστήματος "Ήφαιστος", που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών, τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου. Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΒΕ, έχει απαξιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε να είναι ένας "ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο".
Με τη γραμμή του ΟΒΕ συντάσσονται οι Ενώσεις Βενζινοπωλών στο μεγαλύτερος μέρος της Βόρειας Ελλάδας. Η πρόεδρος της Ένωσης Έβρου Βάσω Καλαϊτζή δηλώνει πως παρόλο που έχει κάποιες παραγγελίες, τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης συμφωνούν με τη γραμμή της ΟΒΕ. "Ακόμα και σήμερα έχουμε πελάτες που μας ρωτάνε πώς και πότε θα πάρουν το περσινό επίδομα που δόθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης". Μεταξύ άλλων, η κ. Καλαϊτζή σημειώνει ότι, εάν ξεκινούσε τώρα η διάθεση πετρελαίου, η τιμή του θα κυμαινόταν στο 1,28 ευρώ το λίτρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρόεδροι των Ενώσεων Βενζινοπωλών σε Φλώρινα, Γρεβενά, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη καθώς και στον μισό Νομό Θεσσαλονίκης (σ.σ. όσοι είναι μέλη της ΟΒΕ).

Συμφωνούν στην ουσία ... αλλά όχι στην τακτική
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Σπύρο Μελίδη, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης έχει δηλώσει, σε μεταξύ τους συνάντηση, πως πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση του πληροφοριακού συστήματος "Ήφαιστος". Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΕΦΚ, η απάντηση που έλαβαν από τον υφυπουργό ήταν: "το σκεφτόμαστε, αλλά δεν μπορούμε στην παρούσα φάση".
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΒΕ να μην προχωρήσει στην αγορά και διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Μελίδης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγουμένως συνεννόηση με την ΠΟΠΕΚ κι έτσι ο κλάδος εμφανίζεται διασπασμένος.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι επί της ουσίας η ΠΟΠΕΚ συμφωνεί στα αιτήματα με την ΟΒΕ.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΠΟΠΕΚ χαρακτηρίζει ανεξήγητη και ακατανόητη την καθυστέρηση του υπουργού Οικονομικών να αποφασίσει με ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης την νέα χειμερινή περίοδο.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι η αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αποτυπώνεται στα εξής: απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, μόλυνση του περιβάλλοντος από την καύση κάθε είδους υλικού και επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, οικονομική αδυναμία των καταναλωτών (πτώση τζίρου 70%) να αγοράσουν το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις που διακινούν και διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Η ΠΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Μελίδη, επισημαίνει ότι η μόνη απλουστευμένη, εφαρμόσιμη, λειτουργική, και κοινωνικά αποδεκτή απόφαση είναι η μείωση του ΕΦΚ, με προσιτή τιμή λιανικής για όλους τους καταναλωτές, προκειμένου να "ζεσταθούν οι οικογένειες των οικονομικά εξαθλιωμένων Ελλήνων".
“Αντίθετη απόφαση μη αιτιολογημένη επαρκώς από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, ερμηνεύεται ως άγνοια της πραγματικότητας" καταλήγει.

www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου