Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Είναι σε θέση οι δημοσκοπήσεις να βγάλουν δήμαρχο;


Άθελα μας έχουμε γίνει μάρτυρες  και «ακόλουθοι» ενός νέου φαινομένου που έχει εισβάλει δυναμικά στην ζωή μας, το φαινόμενο ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ! Τόσο σε επίπεδο τοπικό, όσο και σε εθνικό, έγινε τρόπος ζωής τα τελευταία χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις «κατευθυνόμενες» ή μη, είναι σε θέση να πείσουν είναι ικανές να συσπειρώσουν και να πάρουν μαζί τους τον κόσμο, θεωρητικά και πρακτικά λειτουργούν με την «μέθοδο της τραμπάλας» όταν ανεβάζουν τον Α υποψήφιο ο Β κατεβαίνει.
Σε μια δημοσκόπηση είτε περιλαμβάνει  νέα πρόσωπα, είτε δοκιμασμένα, καθοριστικό ρόλο για την διεξαγωγή της είναι το γεγονός ως προς το πώς θα στηθούν οι ερωτήσεις… θα είναι «μαγειρεμένες» για  να πάρει κατευθυνόμενη απάντηση που επιθυμεί ο εντολέας μέσω του δημοσκόπου ή «καθαρές»!
Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι ερωτούμενοι πολίτες Ψάχνουν περισσότερο, άλλοι παύουν να ασχολούνται με τις κάθε λογής  στατιστικές ερωτήσεις, για παράδειγμα πλέον για να πιάσουμε δείγμα χιλίων ατόμων θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 7 με 8 χιλιάδες τηλέφωνα, γεγονός που δείχνει την απροθυμία του πολίτη να συμμετάσχει στην διεξαγωγή της έρευνας.
Αυτό είναι γέννημα  της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι υποψιασμένοι και  καχύποπτοι, για τους εθνικούς «σωτήρες» με ή χωρίς  κομματική απόχρωση.
Από την άλλη όμως, όταν τον υποψήφιο δεν τον ξέρει ούτε  η μάνα του, διότι είναι στα λοιπά και θέλει να μοστράρει  τότε καμία δημοσκόπηση αλλά ούτε και καμιά «μέθοδος τραμπάλας» δεν είναι σε θέση να τον φέρει στο υψηλότερο βάθρο.
Αν πάλι  διαθέτεις ποσοστό έστω και του μετρίου οι συνεχόμενες «κατευθυνόμενες» δημοσκοπήσεις με δεδομένο ότι θα καταγράφουν «πλασματική» ανοδική πορεία είναι σε θέση να εξασφαλίσουν αρκετές μονάδες πάνω.
Η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων είναι η χαρά του δημοσιογράφου, δίνουν τροφή στον Τύπο, κατευθύνει τους ψηφοφόρους ασυνείδητα  για το πού θα δώσουν την ψήφο τους.
Αυτό ακριβός εκμεταλλεύεται ο δημοσκόπος και παίζει το «παιχνίδι του με την μέθοδο της τραμπάλας» πάντα για ίδιον όφελος.
Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ΝΑΙ! Μπορούν οι δημοσκοπήσεις να βγάλουν δήμαρχο υπό προϋποθέσεις.
Από την άλλη όμως κανένα νόμισμα δεν έχει μια όψη, ευτυχώς για την δημοκρατία μας τα περισσότερα κέντρα ερευνών είναι αξιόπιστα, έχουν αρχές και είναι έξω από το παιχνίδι της διαπλοκής και καταγράφουν πραγματικά στατιστικά δεδομένα.
Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, το μείζον ερώτημα είναι αν ορισμένα πολιτικά «τρανσέξουαλ»  είναι δυνατόν να διερευνηθούν και αξιολογηθούν από τις δημοσκοπήσεις, αν οι δημοσκοπήσεις μπορούν να  προβλέψουν αν μπορούν να καταγράψουν την «σεισμογενή» πορεία τους την αστάθεια  κατά το μακρό πολιτικό τους βίο!

Σπύρος Α. Ηλιάδης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.          


2 σχόλια:

  1. Δημαρχο όχι αλλά το Δήμαρχο θα τον ξαναβγάλουνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εδω βγάλαν δημοσκόπηση για τον δημο φλώρινας!ΒΟΜΒΑ θα την χαρακτήριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή