Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Ποιες και πόσες αποδείξεις θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι το 2013 και 2014

Τα είδη των αποδείξεων δαπανών διαβίωσης που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι το 2014 και τις οποίες θα δηλώσουν και θα προσκομίσουν στην επόμενη φορολογική τους δήλωση το 2015 γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.
Τα είδη των αποδείξεων δαπανών διαβίωσης που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι το 2014 και τις οποίες θα δηλώσουν και θα προσκομίσουν στην επόμενη φορολογική τους δήλωση το 2015 γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Η ανακοίνωση του υπουργείου αφορά τις αποδείξεις που θα πρέπει να συλλεχθούν το 2014, και όχι αυτές που έχουν ήδη συλλεχθεί το 2013 και αφορούν τη δήλωση που θα κατατεθεί το 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η συλλογή των αποδείξεων είναι μία μόνο από τις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, οι οποίες, αν δεν τηρηθούν, οδηγούν σε σημαντικά πρόστιμα για τους φορολογούμενους. Επιπλέον, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν εισόδημα στο εξωτερικό, μια και στην περίπτωσή τους ισχύουν ξεχωριστά δεδομένα.
Οι αποδείξεις για το 2014, σύμφωνα με τον Ν.4172/2013 απαιτείται να φτάνουν σε ποσοστό το 10% του δηλούμενου ατομικού εισοδήματος με ποσό-ταβάνι τα 10.500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2014. Για να γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται σε εμπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος, ενώ λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα.
Οι αποδείξεις αυτές αφορούν το ατομικό εισόδημα μόνον από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, καθώς για φορολογούμενους με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές κλπ) υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος μέσω εγγραφής εξόδων στα βιβλία τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν π.χ. ο ένας σύζυγος είναι μισθωτός, τότε δικαιούται τη μείωση φόρου και δηλώνει αποδείξεις δαπανών διαβίωσης στο ποσοστό του εισοδήματος του μέχρι 10%, αλλά αν ο άλλος σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας δεν δικαιούται της έκπτωσης αυτής και δεν επιμερίζονται δαπάνες σε αυτόν.
Οι κατηγορίες δαπανών που αναγνωρίζει το ΥΠΟΙΚ για τα εισοδήματα του 2014 είναι οι κάτωθι και αναγνωρίζονται σε όλο το ποσό:
   - Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
   - Αλκοολούχα ποτά και καπνός
   - Ένδυση και υπόδηση
   - Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
   - Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
   - Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
   - Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια)
   - Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
   - Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
   - Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου