Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κάλεσμα σε αντίδραση στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»



Πρόκειται για ένα σχέδιο γνωστό εδώ και πολύ καιρό, στο οποίο έχουμε καταθέσει τις αντιρρήσεις μας. Παρ’ όλα αυτά έχει τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με τον βαρύγδουπο τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Βέβαια, πίσω από τους μεγάλους τίτλους δεν μπορεί να κρυφτεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της κατάφορης αδικίας της περιοχής μας, καθώς στο φιλέτο που θέλει να πουλήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιλαμβάνονται οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός ισχυρίζεται ότι «Η δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης συνάδει με το ευρωπαϊκό ζητούμενο για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, ιδίως στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου».
Από την πλευρά μας επιμένουμε ότι είναι ένα σχέδιο ανεφάρμοστο και εθνικά επιζήμιο! Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα σχέδιο καταστροφικό για την περιοχή μας, αλλά και για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας!
Η Κυβέρνηση προσπαθεί εντέχνως να προβάλει το σχέδιο ως επιβεβλημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση του στόχου της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Είναι γνωστή η αλληλογραφία που είχα για το θέμα το καλοκαίρι του 2012 ως Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια. Ο κ. Αλμούνια ρητά και κατηγορηματικά είχε συμμεριστεί τις ανησυχίες μου σχετικά με τον κίνδυνο εισροής αναξιόπιστων επενδυτών στις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, αλλά και μας ενημέρωσε ότι η επίλυση του θέματος του ανταγωνισμού της αγοράς ενέργειας είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Από όλους τους πιθανούς τρόπους φαίνεται ότι η Κυβέρνηση επιλέγει την εύκολη λύση του ξεπουλήματος!
Επίσης, η Κυβέρνηση δεν προωθεί, άγνωστο για ποιους λόγους, την πρόταση που είχα καταθέσει για δημιουργία συνεταιριστικών, με τη συμμετοχή των Δήμων, Επιχειρήσεων Διαχείρισης και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γκίντερ Έντιγκερ με τον οποίο έχω συναντηθεί και έχουμε επίσημη αλληλογραφία επί του θέματος.
Πέρα από όλα αυτά η λύση της πώλησης των μονάδων του τόπου μας δεν είναι εφικτή, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις της ΔΕΗ που σχετίζονται με την αποκατάσταση των παλιών ορυχείων και την αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών για τις μεγάλες ζημίες που έχουμε υποστεί, όπως για παράδειγμα τη ζημία των αγροτών λόγω της υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα και της αδυναμίας να αρδεύουν τα χωράφια τους.
Χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει στον τόπο και το γεγονός αυτό καθιστά ανεδαφικό το σχέδιο. 
Από την πλευρά μας δεν υπαναχωρούμε ούτε σπιθαμή από τα αιτήματά μας.
Το σίγουρο είναι ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει δυναμικά και ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την περιοχή. 
Ξεκινάμε με την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων για να καθορίσουμε τη στάση μας, σήμερα στις 18:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου. Στη συνεδρίαση καλούνται να συμμετάσχουν και όλοι οι ενεργοί πολίτες.
Η δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν είναι μία απλή πράξη αγοραπωλησίας. Είναι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποθήκευση της περιοχής μας.
Γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε στο ανεδαφικό αυτό σχέδιο. 
Πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας!

Μάκης Ιωσηφίδης
Δήμαρχος Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου