Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

«Μπορεί να μην έχουμε ύψος, αλλά το ανάστημα μας περισσεύει!»



«Το ύψος ενός ανδρός φτάνει μέχρι το κεφάλι, από εκεί και μετά είναι το Ανάστημα»
Η Δυτική Μακεδονία κατά το παρελθόν, αλλά και σήμερα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν και είναι η καρδιά της χώρας μας.

Τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα σήμερα εστιάζονται όσο ποτέ άλλοτε στη περιοχή μας, με σκοπό την σταδιακή «ολίσθηση» τους, την επόμενη πενταετία προς τους ιδιώτες.
Στο πολιτικό πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών σήμερα παίζονται τεράστια συμφέροντα, οι δυνάμεις ρέπουν προς δύο πόλους τον Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό, εφ εξής ο πόλος του Μνημονιακού θα ονομάζεται «ΝΑΙ» και ο αντιμνημονικαός «ΟΧΙ».
Ο λαός από την βάση του έχει κάθε λόγο επιδερμικά να στηρίζει τον πόλο που ρέπει στο «ΟΧΙ», έτσι πιστεύει ότι διασφαλίζει τον εθνικό πλούτο όχι μόνο στον εαυτό του αλλά και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Από την άλλη πάλι ο ισχυρός πόλος του «ΝΑΙ» έχει κάθε συμφέρον να εξυπηρετεί συμφέροντα που συσχετίζονται με την οικονομική ομαλή και ανοδική πορεία της χώρας μας.
Ο  «νέος» Περιφερειάρχης ουσιαστικά καλείται να διαδραματίσει πρωτεύων ρόλο στη «ολίσθηση» της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση, ένας ανοιχτόμυαλος με διευρυμένες αντιλήψεις χωρίς κλισέ θα είναι σημαντικός σύμμαχος των ιδιωτών.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάλουμε αβίαστα συμπεράσματα από τις παραπάνω γραμμές διότι τα συμφέροντα της  διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερα από το αν παραμείνει σε καθεστώς κρατικό.
Θα υπάρξουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη που θα τα δουν σύντομα οι πολίτες στην πράξη.
Αυτή η επιλογή ιδιωτικοποίησης δεν έχει καμία σχέση με άλλες που ίσως απέτυχαν (π.χ. ΔΕΠΑ - ΟΠΑΠ).
Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ολοκλήρωση της με ορίζοντα στην χειρότερη περίπτωση την πενταετία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Αποφασίστηκε αρχάς του προηγούμενου έτους, η ΔΕΗ να αποκρατικοποιηθεί σε τρία στάδια, μέχρι το 2016, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ),συνεχίζοντας με την ιδιωτικοποίηση των μονάδων παραγωγής και καταλήγοντας με την πώληση της μητρικής εταιρείας. Βάσει αυτού του πλάνου, θα δοθεί ώθηση στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού και αξιόπιστου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας.
Για να εξασφαλιστεί  ο στόχος αυτός θα πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν σχεδιασμένα, με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, λαμβάνοντας  πάντα υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα, τα αστάθμιστα συγκρουόμενα συμφέροντα και κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Ένα  καλό παράδειγμα για την  περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι οι διαδικασίες  οι οποίες ακολουθήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία τα οφέλη για τους βρετανούς ήταν τεράστια «μέσα σε μία εξαετία, η παραγωγικότητα είχε διπλασιαστεί, η παραγωγή από εναλλακτικές πηγές είχε αυξηθεί κατά 30%, ενώ η δυναμικότητα του δικτύου είχε εξαπλασιαστεί. Ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου για το 2014-2020 θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 110 δισ. λιρών, δημιουργώντας 250.000 θέσεις εργασίας.»
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καταλήγουμε στον συμπέρασμα ότι πρέπει να στηρίξουμε ενωμένοι όλοι  τον ισχυρό πόλο του «ΝΑΙ» προς το συμφέρον πάντα της πατρίδας μας, διότι μπορεί να μην έχουμε ύψος, αλλά το ανάστημα μας περισσεύει!!!

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος - Εκδότης
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου