Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

«Υγεία….Διατροφή» Αλλαγή για…καλύτερη ζωή.



Του Νίκου Φίλου.
Καθηγητής φυσικής αγωγής – αρθογράφος.
Σήμερα, φίλες και φίλοι, ξεκινάω την κουβέντα μας, λογοτεχνικά…¨Να ονειρεύεστε με τα μάτια ανοιχτά και αυτό είναι…έμπνευση! Να ανακαλύπτετε πολύχρωμα τοπία εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν ασπρόμαυρες σκηνές¨. Εγώ προσθέτω : «Να τολμάτε. Να επιμένετε, αλλά και να υπομένετε όταν χρειάζεται. Γιατί ¨η υπομονή είναι ιδιοφυΐα¨. Να βελτιώνετε καθημερινά τις σχέσεις, την υγεία, τη δια-τροφή σας με μερικές αλλαγές. Να προσέχετε τον εαυτό σας . Να αγωνιάτε, ν ’αγωνίζεστε, αλλά πάντα να βλέπετε θετικά τα πράγματα και να χαίρεστε την κάθε σας στιγμή». Μπορεί η υγεία μας να εξαρτάται από ¨πολλά¨ πλην όμως μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα, μας βοηθάνε για…καλύτερη ζωή!
Έχουμε και λέμε:
-Αποφύγετε τον ντεκαφεϊνέ. Μπορεί να κάνει καλό στα νεύρα αλλά όχι στην καρδιά. Ο  ντεκαφεϊνέ μπορεί ν’ ανεβάσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL)
-Φάτε, ρύζι, αν θέλετε να προστατέψετε τα οστά σας…Η κατανάλωση (μαύρου) ρυζιού, μπορεί να προφυλάξει τα οστά. Και αυτό γιατί είναι άριστη πηγή μαγνησίου. Ένα φλιτζάνι, καλύπτει το 60% των ημερησίων αναγκών σας, σε μαγνήσιο.
-Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα κόκκινο μήλο την ημέρα κάνει όχι μόνο το γιατρό αλλά και την κακή χοληστερόλη πέρα. Τα μήλα εμποδίζουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης, με αποτέλεσμα η κατανάλωση έστω και ενός μήλου ημερήσια, να οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της κατά 8-10%. Επίσης, είναι πλούσια σε υδατοδυαλυτές ίνες, δηλαδή αυτές που ¨καθαρίζουν¨ τα αρτηριακά τοιχώματα. Προσθέστε ένα μήλο (τουλάχιστον) την ημέρα στο πρωινό σας (ή όποτε εσείς θέλετε) μαζί με τα δημητριακά και θα έχετε  διπλάσιο όφελος, αφού θα παίρνετε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τα δημητριακά.
-Αν έχετε αϋπνίες ή έντονους πονοκεφάλους, αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο οργανισμός σας να χρειάζεται (εκτός άλλων και) μαγνήσιο….Γι’ αυτό τρώτε, αμύγδαλα, μπανάνες, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση.
-Πρέπει να νοιάζεστε για τον εαυτό σας και να γυμνάζεστε. Έχετε πολλούς λόγους (να το κάνετε), προσθέστε όμως ακόμη έναν: η άσκηση μειώνει άγχος και κατάθλιψη κατά…70%. Όσοι γυμνάζονται (όποια γύμναση κι αν κάνουν) είναι λιγότερο αγχωτικοί και νευρωτικοί, πιο εξωστρεφής, ενώ είναι πετυχημένοι στη δουλειά τους. Περπατάτε ή γυμνάζεστε τακτικά (αν όχι καθημερινά) για 30’-60’.
-Το γέλιο, μακραίνει τη ζωή (λέει ο λαός μας). Είναι λοιπόν το καλύτερο φάρμακο στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας: Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας, είστε πιο ανθεκτικοί στον πόνο, τονώνει το αναπνευστικό, ενεργοποιεί το καρδιαγγειακό σας σύστημα, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, διαχειρίζεστε ευκολότερα το άγχος σας, αυξάνει την εθκαμψία των μυών σας, αναρρώνετε γρηγορότερα, γυμνάζει τους κοιλιακούς μυς και βελτιώνει γενικά την ψυχική σας υγεία.
-Ακούστε μουσική (όποια κι αν αγαπάτε). Ενεργοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου σας και σας βοηθάει να εξασκείται τη μνήμη σας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ…
-Κλείνοντας, αγαπητοί μου, θα προσθέσω άλλα δύο πραγματάκια. Το μεν ένα : ¨Να συζητάτε όλα αυτά με το γιατρό σας¨, το δε άλλο: ¨Να ξέρετε ότι η πίστη είναι δύναμη, που ξεπερνά όλα τα εμπόδια. Αν πιστεύετε στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας, τότε θα κάνετε…θαύματα, για μια καλύτερη ζωή¨!
(Υ.Γ: Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που ωφελούν τον οργανισμό μας. Εμείς αφεθήκαμε σε μερικά απ’ αυτά. Σε άλλες συζητήσεις μας θα πούμε περισσότερα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου