Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι αλλαγές στη συνταξιοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών


Όσοι ασφαλισμένοι στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς επίσης οι μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993 ασφαλισμένες μητέρες και οι νέοι (ασφαλισμένοι) χήροι, γονείς τέκνων ανήμπορων για κάθε βιοποριστική εργασία εξαιρούνται από την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης σε όλους του τομείς ασφάλισης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ, ναυτιλιακοί πράκτορες).


Σύμφωνα και με την εγκύκλιο για τα νέα όρια του ΟΑΕΕ που υπογράφει η διοικητής του φορέα κ. Γ. Κωτίδου, για τις περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων του φορέα τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται το 2013 από 2 έως και 5 έτη, με την ανώτατη ηλικία συνταξιοδοτουμένου να αγγίζει και το 67ο έτος, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, το πότε συμπληρώνει 35ετία ή 25ετία ή 15ετία.

Επίσης, εξακολουθεί να υφίσταται το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, αλλά μόνο για όλους όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 με βάση τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο 3863/10 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη).

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εγκύκλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου