Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Δ.Τ. ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΕΛ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   

Τ.Κ.:53100

Τηλ: 2385351010
Fax: 2385044628
Email: press@cityoflorina.gr
                                                                                                         
Φλώρινα, 12-02-2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τον Πρόεδρο τον Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο, συναντήθηκε την Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στο Αμύνταιο στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία.
Ο κ. Δήμαρχος, κατά την τοποθέτησή του στη συνάντηση του Προέδρου με τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς είπε:

«Κύριε  πρόεδρε σας καλωσορίζουμε στην πόλη του Αμυνταίου και σας προσκαλώ να επισκεφθείτε το Δήμο μας. Εύχομαι και ελπίζω να σας δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας.
Φτάνοντας εδώ, θα διαπιστώσατε τη διαφορά που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία, όσον αφορά στο ψύχος και στη χιονόπτωση.
Θα σταθώ σε κάποια προβλήματα, τα οποία αφορούν στο Δήμο Φλώρινας, αλλά και γενικότερα την Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας και για το οποίο είχαμε επισκεφθεί και το γραφείο σας και είχαμε ενημερώσει και τον αντιπρόσωπό σας, είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως έχει αποδειχθεί, η Κυβέρνηση έκανε πολύ μεγάλο λάθος να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να την εξομοιώσει με αυτή της κίνησης, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχει έσοδα, αλλά να δημιουργήσει και μια μεγάλη ρύπανση στην ατμόσφαιρα, με μικροσωματίδια τα οποία προέρχονται κυρίως από την καύση στερεών καυσίμων και τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία μας. Ήδη στη Φλώρινα πολλοί κάτοικοι έχουν αλλάξει καυστήρες και τους έχουν αντικαταστήσει με καυστήρες πέλετ ή στερεών καυσίμων, ενώ τα δάση μας έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή.  Είναι ευτύχημα, που ο φετινός χειμώνας δεν είναι τόσο δύσκολος όσο ο περσινός.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι η θέρμανση των σχολικών μονάδων του Δήμου μας. Για το θέμα αυτό είχαμε συζητήσεις και με το γραφείο σας, αλλά και με το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, από όπου αποκομίσαμε τη δέσμευση για μια επιπλέον επιχορήγηση, κάτι το οποίο δεν έγινε, καθώς δόθηκε μια ισότιμη επιχορήγηση σε όλη την Περιφέρεια, χωρίς να λάβουν υπόψη τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε Δήμο. Αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ήταν ο Δήμος Φλώρινας να πάρει ελάχιστα χρήματα και να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των σχολικών μονάδων, ούτε για ένα μήνα.
Η Κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει το θέμα αυτό και ζητούμε και τη δική σας παρέμβαση, ώστε να υπάρξει ειδική επιχορήγηση για τις περιοχές που έχουν δύσκολο χειμώνα και ψύχος. Το βασικό όμως, είναι ότι οι επιχορηγήσεις δίνονται σύμφωνα με τον αριθμό των μαθητών σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι στην Αθήνα οι επιχορηγήσεις των σχολείων καλύπτουν και τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ στη Φλώρινα δεν επαρκούν ούτε για το πετρέλαιο. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει ο τρόπος κατανομής.
Σχετικά με το ορυχείο της Βεύης, σας άκουσα να μιλάτε και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα η μη λειτουργία των ορυχείων. Είναι έγκλημα για την περιοχή μας να υπάρχει όλος αυτός ο ορυκτός πλούτος και να μην  αξιοποιείται και ο ΑΗΣ Μελίτης να υπολειτουργεί. Ακούσαμε και πάλι ότι ο ΑΗΣ θα κλείσει για συντήρηση, όχι γιατί υπάρχει ανάγκη για συντήρηση, αλλά γιατί δεν επαρκεί ο λιγνίτης για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του ΑΗΣ. Αυτό είναι οικονομικό έγκλημα, διότι, ενώ θα μπορούσαμε να παράγουμε τόσα μεγαβάτ, αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τη μονάδα, διότι δεν έχουμε μεριμνήσει να λειτουργήσουν τα ορυχεία και της Βεύης, αλλά και τα υπόλοιπα δύο που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Την περιοχή μας δεν ξέρω πώς τη βλέπει η Κυβέρνηση και η κάθε Κυβέρνηση. Κατά καιρούς διαπιστώνουμε σημαντικά σφάλματα. Παλιότερα, είχαν ανακοινωθεί κάποια προγράμματα τα οποία αφορούσαν στους ορεινούς όγκους, από τα οποία έλειπε η Φλώρινα. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ένα νέο μέτρο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο οποίο δε συμμετέχει η Φλώρινα. Αν είναι δυνατόν! Δηλαδή στη Φλώρινα, δεν υπάρχουν γυναίκες που να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας;
Θα σταθώ, τέλος, σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και είναι η ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας. Ήδη, ως Δήμος Φλώρινας ζητήσαμε και πραγματοποιήθηκε  συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με όλους τους τοπικούς φορείς και αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το γραφείο του Υπουργού και του Πρωθυπουργού, για να θέσουμε το θέμα ακριβώς όπως έχει. Είναι αδιανόητο στη Δυτική Μακεδονία να μην υπάρχει αυτόνομο και αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο. Και είναι άδικο και διόλου ηθικό άλλες Περιφέρειες με νεοϊδρυθέντα πανεπιστήμια να διατηρούν τις έδρες τους ακόμα και δύο και στη Δυτική Μακεδονία να καταργείται. 
Ο Υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι σε κάθε Περιφέρεια θα υπάρχει αυτόνομο πανεπιστήμιο, κάτι το οποίο δεν έγινε και διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός μας εμπαίζουν. Έχω αρχίσει να πιστεύω, ότι αν δεν έχεις έναν Υπουργό στην Κυβέρνηση δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Διότι τα κριτήρια τα οποία υπήρξαν για τα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια, αυτά ήταν όλα παραμύθια, αφού δεν είδαμε κανένα απολύτως κριτήριο να εφαρμόζεται. Το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας έχει το χαμηλότερο κόστος ανά φοιτητή. Δηλαδή, ενώ ένας φοιτητής στη Δυτική Μακεδονία στοιχίζει 1.800,00€ στο πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, στοιχίζει 9.000,00€. Άρα, γιατί κλείνουν της Φλώρινας; Για να κάνουν οικονομία; Κάθε άλλο παρά οικονομία κάνουν.
Το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου του Τ.Ε.Ι. μεταφέρεται από τη Φλώρινα στην Καστοριά, κάτι το οποίο είναι πολύ μεγάλο λάθος. Αλλάζει τελείως το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί του να μην ξέρουν πού και πώς θα απασχοληθούν. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως λειτουργεί το Τμήμα, οι απόφοιτοί του έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών είναι παράδοξο και παράξενο, με ποια κριτήρια φεύγει από τη Φλώρινα και πάει στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα μπορούσε να μείνει εδώ.
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» φαίνεται με μια πρώτη ματιά  ότι είναι πολύ πρόχειρο, ότι έχει γίνει στο πόδι. Όταν το διάβασα την πρώτη φορά, διαπίστωσα ότι στα ήδη υπάρχοντα Τμήματα, πουθενά δεν αναφέρει το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και των Βαλκανικών Σπουδών που λειτουργεί στη Φλώρινα.
Εδώ και ένα μήνα ζητήσαμε από τους Βουλευτές μας να κλείσουν ένα ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα, γιατί ο κ. Υπουργός δεν μπορεί να μας δεχτεί. Αυτή ήταν η απάντηση που πήραμε, από τους Βουλευτές μας. Αν είναι ποτέ δυνατόν, μια ολόκληρη κοινωνία να ζητάει να δει τον κ. Υπουργό για ένα τόσο σημαντικό θέμα και ο κ. Υπουργός να μην μπορεί να μας δεχτεί. Δε ζητάμε να τον δούμε μεμονωμένα αλλά  από κοινού όλοι οι φορείς.
Σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε και εύχομαι να σας δούμε και στην πόλη της Φλώρινας».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου