Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

10ος επετειακός Μαραθώνιος του Ολύμπου και ο ΣΟΧ Φλώρινας ήταν εκεί

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013. Ώρα 6.25 το πρωί. Τόπος Δίον, χώρος λατρείας των ολύμπιων θεών για τους αρχαίους Έλληνες. Περισσότεροι από 570 αθλητές από 21 χώρες βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης με στόχο να τρέξουν σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους μαραθωνίους βουνού, για να κατακτήσουν το ελληνικό «όρος των ορέων», τον Όλυμπο, για να αγγίξουν (σχεδόν) τον ουρανό.
Η εκκίνηση δίνεται και ο 10ος επετειακός Μαραθώνιος του Ολύμπου, αυτά τα 44 δύσκολα χιλιόμετρα, ξεκινούν με «όπλα» μόνο το σώμα, την ψυχή και το μυαλό.
Ο Olympus Marathon αναβιώνει τη διαδρομή των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι λάτρευαν τον υπέρτατο θεό τους τον Δία στο ιερό του Δίου στους πρόποδες του Ολύμπου και μία φορά τον χρόνο ξεκινούσαν πορεία προς τις κορυφές του, όπου και κατέθεταν αφιερώματα προς τιμήν του. Έτσι και ο μαραθώνιος ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, σε υψόμετρο μόλις πέντε μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας και σε απόσταση μόνο 3 χιλιομέτρων από τις ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από πυκνά δάση, περνώντας από υπέροχα τοπία, και γρήγορα φθάνει στις αλπικές πλαγιές του βουνού με θέα που κόβει την ανάσα. Το ψηλότερο σημείο της διαδρομής βρίσκεται στα 2.780 μέτρα κάτω ακριβώς από τον «Θρόνο του Δία» και στη συνέχεια το μονοπάτι κατηφορίζει, συναντά τις πηγές του μοναδικού ποταμού που κυλά στο βουνό, του Ενιπέα, και ακολουθεί την κοιλάδα του, για να καταλήξει και πάλι στους πρόποδες του βουνού στην πόλη του Λιτόχωρου, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Η συνολική απόσταση που καλύπτουν οι δρομείς είναι 44 χιλιόμετρα, ενώ η συνολική θετική υψομετρική διαφορά της διαδρομής είναι της τάξεως των 3.000 μέτρων.
Νικητής του αγώνα ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, με χρόνο 4:44:54, και στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η VOKUEVA Zhanna με χρόνο 6:13:27. Πρώτη στο ομαδικό η Salomon Hellas και η Kasimis Training Orka Team κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με Τρίτη την Lasportiva. Από την Φλώρινα τρέξανε οι Ιωαννόπουλος Γιάννης με χρόνο 6:11:18, 39ος και 23ος στην κατηγορία του, Αφορόζης Κώστας με χρόνο 6:11:18, 38ος και 22ος στην κατηγορία του και Παπακοσμά Βηθλεέμ με χρόνο 8:07:16, 273η και 8η στην κατηγορία της τρεις αθλητές που τιμούν την πόλη μας και το σύλλογο τα τελευταία χρόνια, με αξιοπρεπέστατους χρόνους και υπόσχεση για συνεχή βελτίωση. Οι αθλητές είχαν την προπονητική καθοδήγηση του Δημήτρη Κασίμη, την εκγύμναση στην «Αθλοκίνηση» και την φυσικοθεραπευτική επίβλεψη του PhysioLife (Θεολόγου Α.– Παπαπούλια Α.).
Ο ΣΟΧ συγχαίρει τους αθλητές του και τους εύχεται καλή δύναμη και τερματισμό στον αγώνα των 50km στο Zagori Mountain North Face στις 28 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου