Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ Reuters: "Αύξηση ανεργίας, ύφεση & πολιτική κρίση στην Ελλάδα"



Οι ουρές των ανέργων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το 2014, προβλέπουν οι 40 και πλέον οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για την κατάσταση των πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, ειδικότερα για την Ισπανία και την Ελλάδα, οι εν λόγω οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε ένα επίπεδο μεγαλύτερο του 27% και το 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο από οπουδήποτε στον κόσμο, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, που έχουν προκαλέσει ένα πολύ βαρύτερο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος από ό,τι προέβλεπαν οι υπέρμαχοί τους το 2010. Η ανεργία στην Ευρωζώνη έφτασε το 12,2% τον Μάιο, αφήνοντας περισσότερους από 19,3 εκατ. Ανθρώπους άνεργους, «δηλαδή έναν πληθυσμό ίσο με τους πολίτες της Αυστρίας και του Βελγίου», σημειώνει το Reuters.
«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία -ειδικά ητων νέων- παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη», αναφέρει η οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου και προσθέτει ότι ελλείψει μέτρων για την ανάπτυξη, τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες της «περιφέρειας» θα παραμείνουν αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα.
Την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη έρευνα του Reuters είχε «ονομάσει» την ανεργία των νέων ως την σοβαρότερη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης, μαζί με το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ. Η έρευνα έδειξε ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταφέρουν να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014 και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση η οποία την πλήττει εδώ κι έξι χρόνια εντός του 2014, έστω κι αν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει ακόμα πολύ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά -4,5% το 2013. «Η συνολική εικόνα παραμένει ανάμικτη. Η αποκατάσταση της ισορροπίας στα δίδυμα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του προϋπολογισμού -που αντανακλούσε την ασθένεια της ελληνικής οικονομίας επί χρόνια- είναι μια θετική ένδειξη», δήλωσε ο Άγγελος Τσακανίκας, οικονομολόγος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ωστόσο, προσθέτει το Reuters, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά πολιτικά προβλήματα. «Η πλειοψηφία της κυβέρνησης έχει συρρικνωθεί και η αναστάτωση συνεχίζεται, ιδίως μετά την έγκριση την περασμένη ενός νομοσχεδίου που προβλέπει τις απολύσεις 25.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα μέσα σε οκτώ μήνες».
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου