Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών!

Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013 φιλόλογοι του νομού μας πραγματοποιήσαμε ενημερωτική επίσκεψη στα Εργαστήρια της ΚΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που βρίσκονται στον Αγ. Παντελεήμονα Αμυνταίου. 
Η μεγάλη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιείται στο χώρο του ορυχείου της ΔΕΗ στους Αγ. Αναργύρους έχει δώσει ένα πλήθος σημαντικών ευρημάτων της νεολιθικής εποχής. Ο υπεύθυνος της ανασκαφής, αρχαιολόγος κ. Παναγιώτης Χρυσοστόμου που έκανε την ξενάγηση μας πληροφόρησε ότι τα στρώματα καταστροφής (πριν 7.500 χρόνια) αποκάλυψαν κατάλοιπα κατοικιών (λιμναίων και χερσαίων) σε οικισμούς που εντοπίζονται μεταξύ των τεσσάρων λιμνών της περιοχής (Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Βεγορίτιδα, Πετρών). Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στις κατοικίες (αγγεία, ειδώλια, σφοντύλια, κοσμήματα…) μας δίνουν πολλές πληροφορίες για την οικοτεχνία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων που φαίνεται να επικοινωνούν από τα περάσματα της Εορδαίας με τη νότια Ελλάδα.
Το μεγάλο έργο που συντελείται στο χώρο αυτό, με χρηματοδότηση κυρίως της ΔΕΗ, και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους (αρχαιολόγους και εργάτες), μας έδωσε την ευκαιρία να ψηλαφίσουμε την ιστορία του τόπου μας με έναν τρόπο μοναδικό. Κατά την τρίωρη ξενάγηση του κ. Χρυσοστόμου παρακολουθήσαμε βήμα- βήμα τη διαδικασία η οποία ακολουθείται από τη στιγμή που ένα κατάλοιπο βγει από το χώμα έως ότου μπει στην προθήκη ενός μουσείου για να εκτεθεί.
Για τα ευρήματα των ανασκαφών απομένουν να γίνουν πολλά. Ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις για να μάθουμε περισσότερα. Αλλά κυρίως εμείς οι κάτοικοι του νομού πρέπει να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι (κοινή γνώμη και θεσμικοί φορείς), για να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας και την ιστορία του. Πολύτιμη παρακαταθήκη αποτελούν ο Π. Χρυσοστόμου και οι συνεργάτες του που μάχονται ενάντια στο χρόνο και τη λήθη.
Η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας και η Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων που διοργάνωσαν την επίσκεψη τους ευχαριστούν από καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου