Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Οι αρχαιολόγοι του Αμυνταίου απαντούν…


Τη δική του απάντηση στο έγγραφο του ΣΕΚΑ με θέμα: «Καταγγελία του τρόπου λειτουργίας της ανασκαφής στο Αμύνταιο» δίνουν οι αρχαιολόγοι της περιοχής, με έγγραφο που απευθύνεται προς του Δ.Σ. ΣΕΚΑ, καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην ΚΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Kλασικών Αρχαιοτήτων και στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.).
Αναλυτικά η απάντηση τους:

Οι εργαζόμενοι αρχαιολόγοι του έργου ''Σωστικές ανασκαφές στο Ορυχείο Αμυνταίου, Ανάργυροι ΙΧb και ΧΙΙΙa'' μετά από τις τελευταίες εξελίξεις κρίνουμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε επ' αυτών.
Ως μέλη του Σ.ΕΚ.Α. και εμείς δώσαμε μαζί με το συνδικαλιστικό μας φορέα μάχες για να επιτύχουμε καλύτερες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες. Αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ Αρχαιολόγων Αμυνταίου και Σ.ΕΚ.Α. έφερε θετικότατα αποτελέσματα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι και παράλληλα υπήρξαμε παράδειγμα προς μίμηση.
Δυστυχώς διαβάσαμε την τελευταία ανακοίνωση του Σ.ΕΚ.Α. - για την οποία δεν είχαμε προηγούμενη ενημέρωση - και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας. Η περιγραφή αυτής της δραματικής κατάστασης σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ορυχείο Αμυνταίου δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα. Το κείμενο αυτό θίγει τους προσυπογράφοντες αρχαιολόγους της ανασκαφής και το πρόσωπο του υπευθύνου της ανασκαφής κου Π. Χρυσοστόμου.
Μετά από δύο και πλέον χρόνια συνεχούς εργασίας στο χώρο, η δράση μας, ως ενωμένη επιστημονική κοινότητα, απέδωσε σημαντικούς καρπούς σε όλα τα επίπεδα και θα ήμασταν αγνώμονες να μην πιστώσουμε σημαντικό ρόλο και προσφορά στην αρμόδια ΚΘ΄ Ε.Π.Κ.Α. και στον υπεύθυνο της ανασκαφής.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπ' όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες μιας σωστικής ανασκαφής, στην οποία απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων (Αρχαιολόγοι, συντηρητές, σχεδιαστές, τοπογράφοι, διοικητικό προσωπικό, εργάτες κ.α.), σε χώρο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή κατάσταση της χώρας, υπό την πίεση της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία φαίνεται πως δεν είναι πρόθυμη να αντιληφθεί τη σημασία αυτού του έργου.
Ζητάμε από το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α., ως μέλη του, να επικεντρώσει τις ενέργειες του σε μείζονα ζητήματα του κλάδου μας: στην κατάργηση του 60μηνου, στη συλλογική σύμβαση εργασίας που με τόσο κόπο κατακτήθηκε και στις συμβάσεις συναδέλφων σε Μ.Κ.Ο, που τείνουν να γίνουν κανόνας. Είναι αυτονόητο ότι θα μας βρείτε αρωγούς σε οποιαδήποτε κινητοποίηση και ενέργεια, ενάντια αυτών των στρεβλών καταστάσεων, όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει.
Όλοι εργαζόμαστε από κοινού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας συνεχίσουμε ενωμένοι στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι των ανασκαφών Ανάργυροι ΙΧb και ΧΙΙΙa

Το πιο πάνω έγγραφο υπογεγραμμένο από 58 αρχαιολόγους οι οποίοι δουλεύουν στο ορυχείο Αμυνταίου έχει κοινοποιηθεί μέσω email στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην ΚΘ΄ ΕΠΚΑ, στο Σ.ΕΚ.Α και στο Σ.Ε.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου