Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ                         ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
                                                                                 21 Οκτωβρίου 2014
Τρεις αλήθειες για το πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας
            Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκανε την εξής δήλωση:

            «Να το θέσω ξεκάθαρα από την αρχή. Το Πανεπιστήμιο είναι δική μας υπόθεση και μόνο εκ των έσω μπορεί να υπονομευθεί. Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα σε μια σειρά.
1.     Από 1-7-2011 οι 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πού θα κατευθύνουν τους πόρους που διαχειρίζονται στο πλαίσιο των Π.Ε.Π.
Πρόκειται για γενναίο βήμα αποκέντρωσης και εμπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες και είναι έργο ΠΑΣΟΚ.
Τα Περιφερειακά Συμβούλια, και μόνον αυτά, ιεραρχούν τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη των Περιφερειών τους λαμβάνοντας φυσικά υπ΄ όψη τους εθνικούς σχεδιασμούς και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του (Ιούλιος 2012) πρότεινε την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου της Πολυτεχνειούπολης Κοζάνης στο νέο ΕΣΠΑ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ: Το Πανεπιστήμιο δεν κινδυνεύει παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή της απόφασης του προηγούμενου Π.Σ. από το σημερινό!
2.     Τα Υπουργεία, πλην ελαχίστων, δεν έχουν δικούς τους πόρους για χρηματοδότηση έργων στις Περιφέρειες.
Αντίθετα, χρηματοδοτούν έργα αρμοδιότητας τους, όπως πανεπιστήμια και νοσοκομεία, από πόρους που τους δίνουν οι Περιφέρειες.
Τα Υπουργεία έχουν ισχυρό λόγο σε ένα έργο όταν απαιτείται έγκριση σκοπιμότητας, όπως, για παράδειγμα, συνέβη με το έργο της επέκτασης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου που 10 χρόνια ήταν στα χαρτιά μέχρι τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος άναψε το πράσινο φως. Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ήδη κατασκευάζεται με πόρους, φυσικά, της Περιφέρειας μας. 
Η αντίστοιχη διαδικασία για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2011 με την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από την Υπουργό κ. Α.  Διαμαντοπούλου.
Ότι κάποιοι μοχθούσαν για τα έργα αυτά και κάποιοι άλλοι τη μια «ανακοίνωναν» την πώληση των νοσοκομείων και την άλλη έψαχναν τα 600 δις του κ. Σώρα που κρύβουν οι «δοσίλογοι», δεν αλλάζει την ουσία των γεγονότων.
Το Πανεπιστήμιο έχει το πράσινο φως από την Πολιτεία στο σκέλος που την αφορά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Οι πρωτοβουλίες για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας επειδή δήθεν κινδυνεύει το Πανεπιστήμιο υποδηλώνουν άγνοια ή κουτοπονηριά… τουλάχιστον.
3.     Το Σεπτέμβριο του 2015 θα λειτουργεί και το τρίτο τμήμα στο Πολυτεχνείο Κοζάνης, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής και στην πρώτη φάση ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το μεγάλο στοίχημα του Πανεπιστημίου, όπως και όλων των περιφερειακών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και εδώ χρειάζεται κοινή δράση και πολλές συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας.
Για να φτάσει εδώ που βρίσκεται η υπόθεση του Πανεπιστημίου αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι που πάνω απ΄ όλα πίστεψαν σ΄ αυτή την υπόθεση και δεν έκαναν πίσω στις τεράστιες δυσκολίες που εμφανίστηκαν στο διάβα τους.
Κάποιοι άλλοι όλα αυτά τα χρόνια επέλεξαν το ρόλο του κατήγορου και επένδυσαν στο ψεύδος, τη λεκτική βία και τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής του τόπου.
Πίστεψαν για μεγάλο διάστημα ότι η προφητεία του τέλους του Πανεπιστημίου θα εκπληρωθεί οδηγώντας στην πυρά τους ενόχους που αυτοί είχαν προεπιλέξει.
Πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία που φυσικά διαψεύδεται καθημερινά όπως και όλες οι άλλες με τις οποίες «κάνουν καριέρα».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΡΙΤΟ: Οι Έλληνες πρέπει να ενωθούμε ξανά και ενότητα υπάρχει μόνο με προσδοκία όπως αυτή του Πανεπιστημίου που ενώνει όλους τους Δυτικομακεδόνες. Ο διχαστικός λόγος δεν έχει θέση σ΄ αυτή την υπόθεση. Ας στρωθούμε στη δουλειά γιατί ένα είναι σίγουρο. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
      

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου