Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ημερίδα στο Αμύνταιο για τη νέα Κ.Α.Π.


                                                         ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ημερίδα στο Αμύνταιο για τη νέα Κ.Α.Π.

«Βασικός μας στόχος και προτεραιότητα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αγροτικού τομέα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Στέφανος Μπίρος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Παρουσίαση – Ανάλυση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.)», που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κων/νος Καναβός και ο Μίμης Πεσκέλογλου, υπεύθυνος της ομάδας εργασίας επί των αγροτικών θεμάτων. Η ενημέρωση για τη νέα Κ.Α.Π. έγινε από τους κ.κ. Δημήτριο Λώλη και Ντίνο Μάκα, γεωπόνους.
Στην τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης είπε τα εξής: «Εκ μέρους της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, κ. Καναβό, ο οποίος είναι σήμερα μαζί μας, όσο και τον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Θεοδωρίδη, που μας βοήθησε ώστε να γίνει η σημερινή ημερίδα. Επίσης, τον υποψήφιο του συνδυασμού μας, τον Μίμη Πεσκέλογλου, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και κάναμε έτσι αυτήν τη δράση, που θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για την ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας στην Π.Ε. Φλώρινας.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) θα είναι για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια αυτή που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των γεωργών μας, της τοπικής οικονομίας και της χώρας. Εμείς, ως περιφερειακή ενότητα, έχουμε ως στόχο και προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα. Και πάνω σε αυτόν τον τομέα θα στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια και, σε συνεργασία μαζί σας, θα σχεδιάσουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να αξιοποιήσετε καλύτερα και με πιο σωστό τρόπο τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας. Πιστεύω ότι στο τέλος της πενταετίας η συγκομιδή θα είναι ιδιαίτερα θετική όλους μας.
Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του Αμυνταίου, σε σχέση με τη λεκάνη της Φλώρινας και τη λεκάνη των Πρεσπών, έχει ένα πλεονέκτημα. Είναι πιο ενεργή και δραστηριοποιείται σε πιο δυναμικές καλλιέργειες, κάτι που αποδίδει καρπούς τόσο σε εσάς όσο και στην οικονομία της περιοχής. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η περιοχή του Αμυνταίου αποτελεί το 60% της οικονομικής δραστηριότητας της Π.Ε. Φλώρινας. Αυτό πραγματικά καταδεικνύει ότι η αγροτική οικονομία της περιοχής στέκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.
Εμείς θα αναπτύξουμε δραστηριότητες το επόμενο χρονικό διάστημα στους τομείς που έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή στην κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την παραγωγή προϊόντων που έχουν ονομασία προέλευσης, όπως η πιπεριά και το φασόλι. Αυτά θα πρέπει όσο γίνεται καλύτερα να τα αξιοποιήσουμε και να τα προωθήσουμε στα κέντρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο εξωτερικό, να έχουμε δηλαδή μια εξωστρέφεια. Και φυσικά, ο τομέας που είναι πρωτοπόρος θα έλεγα στην περιοχή του Αμυνταίου είναι τα κρασιά, τα οποία πλέον έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Και σ’ αυτόν τον τομέα εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Έχω κάνει ήδη συζητήσεις με επιχειρηματίες της περιοχής. Θα πρέπει ενδεχομένως να αναπτύξουμε δραστηριότητες στην παραγωγή της λευκής ποικιλίας, η οποία πλέον είναι περιζήτητη και πολλές φορές δεν καλύπτουμε για όλη τη διάρκεια του έτους τη ζήτηση που υπάρχει σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.
Θα αναπτύξουμε και άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με την παραγωγή και τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις σε χυμούς και παράγωγα των φρούτων που παράγουμε εδώ στην περιοχή. Όπως ξέρετε ήδη, είχαμε πρόβλημα στην διοχέτευση των προϊόντων των ροδάκινων μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία. Αυτά τα προβλήματα πρέπει με κάθε τρόπο να τα αποφύγουμε και να βρούμε νέες αγορές έτσι ώστε να διοχετεύουμε τα προϊόντα μας με μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερες τιμές.
Πάνω σε αυτούς τους τομείς θέλουμε και τη δική σας βοήθεια. Σε συνεργασία με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη και τους γεωπόνους, οι οποίοι γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε γεωργός τοπικά, θα δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή και να αποκτήσουμε την εξωστρέφεια που χρειάζεται.
Στα πλαίσια αυτά, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσουμε μια διημερίδα που θα έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα, μια μέρα στο πνευματικό κέντρο Αμυνταίου και μια μέρα στο πνευματικό κέντρο Φλώρινας. Θα υπάρχει αντιπροσωπεία από τις γειτονικές χώρες, την Αλβανία, τη
FYROM και τη Βουλγαρία, και θα δούμε πως μπορούμε από κοινού να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο εταίρους, τον κ. Λώλη και τον κ. Μάκα, οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας για να μας παρουσιάσουν τη νέα Κ.Α.Π. Νομίζω ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν και η αναζήτηση νέων προγραμμάτων που θα πρέπει να αναπτύξουμε πάνω στον αγροτικό τομέα θα μας διαφωτίσουν περισσότερο και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε από πολύ νωρίς για τη δυνατότητα που δίνει αυτό το πρόγραμμα. Εύχομαι καλές διαδικασίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου