Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η Τοπική Κοινότητα Νέου Καυκάσου αποκτά καθαρό πόσιμο νερό.



-Οι εντατικές και επίμονες προσπάθειες της τοπικής Αυτοδιοίκησης καρποφόρησαν, το τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης που επί πολλά χρόνια (20 και πλέον) ταλαιπωρούσε τους κατοίκους Νέου Καυκάσου Φλώρινας φτάνει στο τέλος του!

Δημοπρατήθηκε νέα γεώτρηση στις 4 Νοεμβρίου και ο ανάδοχος προχωράει άμεσα στην έναρξη των εργασιών.
Στην συγκεκριμένη περιοχή όπου θα γίνει η νέα γεώτρηση υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ως προς τον μεγάλο βαθμό εύρεσης πόσιμου νερού.
Το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του Καυκάσου βρίσκεται μπροστά στη λύση του, από όσα μπορώ να γνωρίζω πέρα από την νέα γεώτρηση η παραπάνω κοινότητα θα ενταχθεί και σε μελέτη για τροφοδοσία από ταμιευτήρα!
-Οι εντατικές και επίμονες προσπάθειες των αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδωσαν τις εξής δραστηριότητες:
1.Γραμμή πόσιμου νερού από πηγή, σε προκαθορισμένες γεωγραφικές θέσεις με σκοπό την προμήθεια καθαρού νερού από τους κατοίκους.
2. Αλλαγή τμημάτων παλαιών σωληνώσεων με πιστοποιημένους πλαστικούς.
3.Διακοπή – ακύρωση τμημάτων αμιάντου σε παροχές κατοικιών.
4. Γεώτρηση με σχέδιο το νερό της να περνά από φίλτρα, προκειμένου να πραγματοποιείται καθολικός καθαρισμός.
5. Καθαρισμός από ειδικευμένο συνεργείο του υδραγωγείου και των σωληνώσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
6. Τακτική – πάγια χλωρίωση.
7. Νέες παροχές σε οικίες από σωλήνες πιστοποιημένους σύμφωνα με τις προδιαγραφές  ΕΛΟΤ.
-Εκφράζω ειλικρινά την ικανοποίηση μου για τις μεγάλες προσπάθειες της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως που οι κάτοικοι του Καυκάσου θα έχουν ένα αγαθό που αναμφίβολα δικαιούνται, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής τους και θα πάψει η ταλαιπωρία τους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι η  επιβάρυνση των  υπόγειων υδροφόρων οριζόντων σε πανελλήνια κλίμακα ακόμα και  σε Ευρωπαϊκή από βαρέα μέταλλα είναι γεγονός, η αλήθεια είναι ότι το υπέδαφος είναι πολύ επιβαρυμένο εδώ και χρόνια (φυτοφάρμακα, βιομηχανικά λύματα κ.α), όλα αυτά καθιστούν δύσκολο το έργο της ανεύρεσης καθαρού πόσιμου νερού, έτσι η «ασφαλής» τροφοδοσία σε κοινότητες και πόλεις παίρνει χρόνο, αυτό συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα στις περισσότερες γεωγραφικές  θέσεις της χώρας μας.

Παραθέτω έρευνα δύο πανεπιστημίων σύμφωνα με δημοσίευμα της: enet.gr – Ελευθεροτυπία.
«Ερευνά που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε σχετικά πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:
Νερό «δηλητήριο» ακατάλληλα για κατανάλωση είναι τα υπόγεια ύδατα στα Μεσόγεια. Κατά τόπους η επιβάρυνση είναι τόσο έντονη που κρίνονται ακατάλληλα και για άρδευση.
Στην περιοχή μεταξύ Κορωπίου-Μαρκοπούλου-Παιανίας εντοπίζεται ολικό χρώμιο που κατά τόπους ξεπερνά τα 100 μg/l (με όριο τα 50 μg/l).
Σε Ωρωπό και Οινόφυτα εκτός από το γνωστό πρόβλημα με το εξασθενές που εντοπίζεται σε τιμές μέχρι και 80 μg/l όλα τα τοξικά βαρέα μέταλλα υπερβαίνουν τα όρια.
Προβληματικός και ο υδροφόρος ορίζοντας της Πτολεμαΐδας, κυρίως λόγω της έντονης εκμετάλλευσης λιγνιτών, της καύσης και της αιωρούμενης τέφρας. Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού (20,00 μg/l), υδραργύρου (5,00 μg/l), μολύβδου (20,00 μg/l) και καδμίου (5,00 μg/l).
Εξίσου εκτεταμένη ρύπανση χαρακτηρίζει τους υδροφορείς στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.
Έντονη είναι η τοξικότητα σε υπόγεια ύδατα της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Πύργου Ηλείας, όπου ανιχνεύεται κοκτέιλ μεταλλικών ιχνοστοιχείων.
Ειδικότερα στον Πύργο το νερό περιέχει μαγγάνιο 50 φορές πάνω από το όριο και σίδηρο σχεδόν τριπλάσιο του επιτρεπτού. Τα υπόγεια ύδατα είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και κατά περίπτωση ακατάλληλα για άρδευση.
Ο Πηνειός παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις σε νικέλιο και χρώμιο. Ο Έβρος εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή όσον αφορά τον υδράργυρο. Λιγότερο επιβαρημένοι, Βοιωτικός Κηφισός και Αλφειός.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο υδράργυρος στη λίμνη Πετρών νομού Φλώρινας. Με όριο το 1 μg/l η μέση τιμή φτάνει τα ...112 μg/l!
Η λίμνη δέχεται τα απόβλητα των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας. Δοϊράνη και Κορώνεια παρουσιάζουν υψηλές τιμές αρσενικού. Γενικότερα, όλα τα λιμναία συστήματα της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν επιβαρύνσεις σε αρσενικό μόλυβδο και νικέλιο».

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου