Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η συνύπαρξη των μεγάλων οδικών αξόνων με τα μεγάλα θηλαστικά στην Ευρώπη

Καθώς η πίεση για ανάπτυξη των συγκοινωνιών και των υποδομών μεταφορών εντείνεται η ανάγκη για διατήρηση και προστασία των ειδών της άγριας ζωής είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της δημιουργίας ασφαλών υποδομών μεταφοράς για τους πολίτες, αλλά και τη συνέχεια των βιοτόπων και της επικοινωνίας των πληθυσμών των μεγάλων θηλαστικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Στις 23-24 Μαΐου συμμετείχε στο επιστημονικό και τεχνικό Εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο Lugoj της Ρουμανίας με τίτλο: «Intersecting Hihgways: the Lugoj-Deva Motorway” (τέμνοντας τους Οδικούς Άξονες: η περίπτωση Lugoj-Deva” υπό την αιγίδα του ΙΕΝΕ, του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου για τις Υποδομές Μεταφορών (ΙΕΝΕ www.iene.info )* στο οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διεθνών συνεργασιών του. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κατασκευή του οδικού άξονα Lougoj – Deva στη Ρουμανία και τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί στη συνέχεια των τοπικών φυσικών περιοχών του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 και των διαδρόμων επικοινωνίας των μεγάλων σαρκοφάγων μεταξύ των Δυτικών και Νότιων Καρπαθίων. Το εργαστήριο είναι συνέχεια προηγούμενης συνάντησης εμπειρογνωμόνων από την Κροατία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και ειδικής σύσκεψη στο Ρουμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος του 2011 και είχε σκοπό την ανάλυση των προβλημάτων και των βασικών προβληματισμών, την εξέταση πιθανών λύσεων και διαμόρφωση ενός πλαισίου με συγκεκριμένες εφικτές προτάσεις.
Στη συνάντηση έγινε ειδική παρουσίαση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα από την κατασκευή του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της, ενώ ειδική αναφορά έγινε για την πρόσφατη έναρξη της κατασκευής του ολοκληρωμένου φράχτη στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Καστοριάς καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική καθοδήγηση των ειδών της άγριας πανίδας προς τα μεγάλα περάσματα (γέφυρες και σήραγγες) και τις διαβάσεις πανίδας και πάγια πρόταση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την ολοκληρωμένη κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν δείγματα φωτογραφιών του καινούργιου φράχτη και διατυπώθηκαν οι ευχές για άμεση και γρηγορότερη ολοκλήρωση της κατασκευής του για την οποία ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ασκεί διαρκή πολιτική πίεση και είναι σε επαφή και συνεργασία με την Εγνατία Οδό ΑΕ με υπόδειξη συγκεκριμένων ζωνών προτεραιότητας για την άμεση έναρξη υλοποίησης.
*Το Infra Eco Network Europe (ΙΕΝΕ) είναι το πανευρωπαϊκό δίκτυο φορέων, αρχών, οργανώσεων, ιδρυμάτων και εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στη μελέτη του κατακερματισμού των βιοτόπων που προκαλείται από την κατασκευή και τη χρήση υποδομών μεταφοράς και ειδικότερα δρόμων, σιδηρόδρομων και καναλιών (υδάτινες οδοί). Το Δίκτυο προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των μελών του και υποστηρίζει την ανταλλαγή της γνώσης μεταξύ των τομέων του περιβάλλοντος και των υποδομών μεταφορών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το IENE συνδυάζει και προβάλει τα ερευνητικά αποτελέσματα, την πρακτική γνώση και τη διεθνή εμπειρία προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την κατασκευή, τη χρήση και τη συντήρηση των υποδομών μεταφοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες: Λάζαρος Γεωργιάδης 23860 41500 (εσωτ. 22) & 6972640062.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου