Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τίτλοι τέλους για το νταμάρι των Άνω Κλεινών

 
Πριν από λίγες μέρες μπήκαν οι ‘τίτλοι τέλους’ για το νταμάρι των Άνω Κλεινών. Πλέον το νταμάρι αυτό είναι πραγματικότητα και οι μπουλντόζες της Τέρνα κατασκευαστική πιάσαν δουλειά, για να καταστρέψουν ένα πανέμορφο τοπίο και να προχωρήσουν σε ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα όπως αυτά τα νταμάρια που έχουν δημιουργήσει σε όλο το μήκος της Εγνατίας και δεν έχουν προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.
Εμείς σαν Επιτροπή Αγώνα δώσαμε όλο αυτό το διάστημα έναν αγώνα τον οποίο όμως από την αρχή γνωρίζαμε πως δύσκολα θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και αυτό, γιατί οι εταιρείες αυτές είναι ισχυρότατες και με πολλές διασυνδέσεις μέσα και έξω από την κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά προσπαθήσαμε όσο γινόταν και ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, για να μη γίνει αυτό το νταμάρι στο χωριό μας και γι’ αυτό θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους συγχωριανούς μας.
Δεν μπορούμε όμως να καταλάβουμε την επιμονή, όχι των ανθρώπων της Εγνατία οι οποίοι λειτουργούν πάντα με το γνώμονα του κέρδους, αλλά των τοπικών αρχόντων, για την κατασκευή του εν λόγω νταμαριού στο σημείο αυτό και όχι λίγα χιλιόμετρα παραπάνω όπου υπάρχει ήδη νταμάρι, που έγινε για τη λειτουργία του ταμιευτήρα Παρορίου, έτσι σε απόσταση δύο χιλιομέτρων σε ευθεία έχουμε δύο νταμάρια σε ένα βουνό, αυτό μόνο στη Φλώρινα μπορούσε να γίνει και αυτό φυσικά εξαιτίας όλων των Αιρετών μας ξεκινώντας από τον Περιφερειάρχη κ. Δακή, που αναίρεσε προηγούμενη αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κι ενώ όπως ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του πως η Εγνατία είχε ζημιώσει ήδη την Περιφέρειά μας με 4,5 εκατ. ευρώ με τη μη κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης μελέτης στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα για το δρόμο Φλώρινα-Πτολεμαϊδα, προχώρησε στην άνευ όρων παράδοση του συγκεκριμένου χώρου στην Εγνατία Α.Ε, τους Αντιπεριφερειάρχες μας κ. Ηλιάδη και Αντωνιάδη οι οποίοι με μένος υποστήριξαν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη δημιουργία του νταμαριού αυτού στο συγκεκριμένο σημείο και δεν δεχόταν ούτε καν να γίνει κάποια συζήτηση, για να πάρει η εταιρεία αυτή την ποσότητα πετρώματος από το παλιό νταμάρι, το Δήμαρχό μας κ. Βοσκόπουλο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του, που κι αυτοί έκαναν κάτι ανάλογο εμπαίζοντάς μας όλο αυτό το διάστημα αλλά και τον Πρόεδρο του χωριού μας, που δέχθηκε να γίνει αυτό το νταμάρι στο χωριό μας υπό όρους όπως λέει στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, μόνο που πουθενά δεν υπάρχουν αυτοί οι όροι και θέλουμε να τον ρωτήσουμε, έχει στα χέρια του κάποια συμφωνία έγγραφη από την Τέρνα με τους όρους αυτούς; κι αν έχει καλό θα ήταν να τη δημοσιοποιήσει, γιατί όπως και να ΄χει ‘τα γραπτά μόνο μένουν’.
Θα θέλαμε να ‘ευχαριστήσουμε’ όλους τους παραπάνω κυρίους για το νταμάρι που μας ‘χάρισαν’ και να τονίσουμε πως με τέτοιες κοντόφθαλμες πολιτικές και αποφάσεις δεν μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας και το μόνο που κάνουν είναι να τον καταστρέφουν και να τον οδηγούν στην καταστροφή.
Φυσικά όλα αυτά που υποστήριζε η εταιρεία πως θα φύγει και θα αφήσει το έργο είναι αβάσιμα και υπερβολικά και τα έλεγε με μόνο γνώμονα την πίεση για τη δημιουργία νταμαριού στο σημείο αυτό, γιατί αυτό την βολεύει οικονομικά, το σίγουρο είναι πως το έργο αυτό θα γινόταν κι εκεί μπορούσαν οι άρχοντες να πιέσουν και να προστατεύσουν αυτή την πανέμορφη περιοχή του Δήμου μας αλλά…
Σε κάποιο σημείο προηγούμενης επιστολής μας είχαμε τονίσει πως ο χώρος αυτός είναι αρχαιολογικής σημασίας, μάθαμε πως ήδη έχουν βγάλει οι μπουλντόζες σε κάποια σημεία διάφορα κεραμικά, θα θέλαμε να ρωτήσουμε την Εφορία Αρχαιοτήτων εάν αυτό είναι αλήθεια και τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση.
Επίσης στην περιβαλλοντική μελέτη δεν προβλεπόταν η χρήση δυναμίτη, ενώ τώρα μαθαίνουμε πως έχει γίνει τροποποίηση της μελέτης και θα χρησιμοποιηθούν δυναμίτες στο νταμάρι αυτό το οποίο είναι σε μικρή απόσταση από το χωριό μας, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε και να προβληματιζόμαστε για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το νταμάρι κι ελπίζουμε οι υπεύθυνοι άρχοντες του τόπου να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, αν και το βλέπουμε λίγο δύσκολο αυτό!
Εμείς φυσικά είμαστε υπέρ του έργου αυτού αλλά χωρίς να καταστρέφεται μια πανέμορφη περιοχή, μπορούσε η εταιρεία αυτή να πάρει την ποσότητα χώματος από άλλο σημείο αλλά και από ενεργά νταμάρια της περιοχής, που αυτό θα είχε σύμφωνα με την άποψή μας ως αποτέλεσμα περισσότερες εργατώρες και φυσικά περισσότερες θέσεις εργασίας, φυσικά η εταιρεία αυτή θα έχανε κάποιο ποσό παραπάνω από το αρχικό που είχε υπολογίσει και αυτό τελικά φαίνεται πως είναι το μόνο που μετράει γι αυτήν.
Η Επιτροπή Αγώνα θέλει να ευχαριστήσει τους κατοίκους των ΄Ανω Κλεινών που όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν δίπλα της και ίσως εάν ήμασταν πιο ενωμένοι να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα!
Λυπούμαστε που είχε τελικά τέτοια τροπή το θέμα, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να πούμε πως δεν γίναμε ‘ρίψασπις’ και παλέψαμε μέχρι τέλους, γιατί ονειρευόμασταν το χωριό μας τελείως διαφορετικό από αυτό που το ονειρεύονται κάποιοι άλλοι και θα δούμε τα αποτελέσματά τους μέσα σε λίγες μόνο μέρες!!
Φυσικά θα είμαστε σε επαγρύπνηση για ό,τι παράνομο πάει να κάνει η εταιρεία αυτή στην περιοχή μας και γι’ αυτό θέλουμε τη βοήθεια όλων των κατοίκων!!

Η Επιτροπή Αγώνα
Γεωργακόπουλος Κων/νος Ιατρός, Δντής Ορθοπεδικής Κλινικής Φλώρινας και Περιφερειακός Σύμβουλος.
Αλαμπάκης Βασίλειος Λογιστής
Παπαδάκης Αθανάσιος Εκπ/κός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου