Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Με βελτιώσεις στο παρά 1 η κυβέρνηση προσπαθεί για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Με βελτιώσεις στο παρά 1΄η κυβέρνηση προσπαθεί για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, Τι αλλάζει, τι δήλωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, κριτική ΣΥΡΙΖα

Ψηφίστηκε με τροπολογίες στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής, το πολυνομοσχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις μετατάξεις και τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Το κρίσιμο είναι να ψηφιστεί και στην ολομέλεια της βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι μόλις πέντε ψήφους πάνω (155) πάνω από το μισό του
κοινοβουλίου που απαιτείται για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα έχει διασφαλίσει τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα για να δώσει τη νέα δόση του δανείου και τίποτε δεν αποκλείει να είναι αυτό το πολυνομοσχέδιο που θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή της. Καθώς βουλευτές και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα αντιδρούν, ενώ η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να το καταψηφίσει επι της αρχής και μόνο εάν βελτιωθούν τα άρθρα, να τα ψηφίσει κατά περίπτωση, η κυβέρνηση άρχισε να εισηγείται αλλαγές στο παρά 1’ . Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά και σχολιάζει...
Ενδεικτικό της αναδίπλωσης ή του εξωραϊσμού του πολυνομοσχεδίου από μέρους της κυβέρνησης, είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ)  κ. Βενιζέλος, δήλωσε:
«Οι ημέρες της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου θα είναι παραγωγικές και γόνιμες. Ο διάλογος δεν τελείωσε σήμερα. Οι κ.κ. δήμαρχοι θα συναντηθούν με τους συναρμόδιους υπουργούς, εγώ παίρνω την πρωτοβουλία να μεταφέρω στον Πρωθυπουργό το περιεχόμενο τα συζήτησης και αύριο μπορεί να χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε για να βρούμε κοινά αποδεκτές, εφαρμόσιμες, δημιουργικές λύσεις|».

Σήμερα, επίσης, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν βουλευτές της ΝΔ με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την προεδρία του Γραμματέα του κόμματος Α. Παπαμιμίκου ( ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία των δημοτικών αστυνομικών), προέκυψαν οι εξής αλλαγές:
Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα απορροφηθούν στο σύνολό τους, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όσοι έχουν μεταπτυχιακό δεν θα φύγουν από το δυναμικό των δήμων.
Πληροφορίες του Mega, ότι και για τους σχολικούς φύλακες αναζητείται φόρμουλα. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής τους, καθώς επί χρόνια δεν είχαν ασφάλιση παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για τους εκπαιδευτικούς

Για τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεσμεύθηκε ότι όσοι φεύγουν από τα τεχνικά λύκεια, καθώς οι ειδικότητες καταργούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα, θα ενταχθούν σε δημόσια ΙΕΚ ή θα μοριοδοτούνται ως ωρομίσθιοι. Αναφερόμενος στους λόγους κατάργησης ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος τους είναι να μη δημιουργείται σύγχυση στην αγορά εργασίας από τις επικαλύψεις ειδικοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες. «Πολλά από τα επαγγέλματα υγείας τα βρίσκουμε σε τρεις ή και τέσσερις βαθμίδες. Για παράδειγμα έχουμε νοσηλευτές αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ - κάτι που σημαίνει συμπίεση και στρέβλωση στην αγορά εργασίας. Στη δική σας ιδεολογική διάλεκτο, αυτό σημαίνει πάρτι των εργοδοτών που μπορούν να προσλάβουν εκείνον που αμείβεται με τα λιγότερα» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε:
«Εμείς δεν καταργούμε τις ειδικότητες αυτές. Τις μεταφέρουμε στα δημόσια ΙΕΚ που είναι 91 και βρίσκονται σε όλους τους νομούς (κάποιοι έχουν και δύο). Με τον τρόπο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να μην χάσουμε τις ειδικότητες και να μικρύνουμε αυτήν την πανσπερμία στα επίπεδα της εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται σε πάρα πολλές χώρες - το να σπρώχνουμε την εξειδίκευση στην παραπάνω βαθμίδα».
Ειδική αναφορά στους καθηγητές ειδικοτήτων των παραϊατρικών επαγγελμάτων , οι οποίοι είναι πάνω από τους μισούς που απολύονται, ο υπουργός  κ. Άδ. Γεωργιάδης, δεσμεύθηκε να τους απορροφήσει στο υπουργείο Υγείας. Από τους υπόλοιπους καθηγητές, θα προστατευτούν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι .
Κατέστη επίσης ξεκάθαρο ότι  όσοι φοιτούν ήδη στα ΕΠΑΛ, θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Με μηνύσεις απαντούν οι εκπαιδευτικοί

Να σημειωθεί ότι σε μηνύσεις εναντίον όσων εμπλέκονται στην ανάρτηση στο Διαδίκτυο των προσωπικών δεδομένων 2.500 καθηγητών, υποψήφιων για ένταξη στο καθεστώς διαθεσιμότητας, θα προχωρήσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου. Επίσης, κατήγγειλε  την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών ΙΕΚ και περίπου 20.000 μαθητές δεν θα βρίσκουν σχολεία για τον τομέα και την ειδικότητα που θέλουν να σπουδάσουν.
Βέβαιο θεωρείται ότι θα αποσυρθεί η τροπολογία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που κατατέθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία τα δύο κυβερνητικά αεροσκάφη θα τα χρησιμοποιούν και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Επίσης, αναμένεται να αποσυρθεί και η τροπολογία που δίνει ποινική ασυλία στα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υπάρξει αναδιατύπωση της διάταξης για να αναγνωρισθεί ότι πρέπει να υπάρχει νομική κάλυψη για τα μέλη του ΤΧΣ για ενδεχόμενη αστική ευθύνη, αλλά όχι για ποινική
Να σημειωθεί για το θέμα ότι ανακοίνωση καταγγελία εξέδωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Κουτσούκος, είχαν δηλώσει ότι το κόμμα τους δεν θα ψηφίσει τη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Νότης Μαριάς δήλωσε: «Την ώρα που η μνημονιακή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ απαλλάσσει με το πολυνομοσχέδιο τους υπαλλήλους της τρόικας και τους συνοδοιπόρους τους από φόρους και πόθεν έσχες, την ίδια στιγμή ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου, αφού τιμωρεί με δυσβάσταχτη φορολογία όσους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους τολμούν να έχουν παιδιά και έτσι η δέσμευση του κ. Σαμαρά ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, αποτελεί μια ακόμη υπόσχεση που μένει «στο ράφι».
 Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

«Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μνημονιακά μέτρα το Σεπτέμβριο, με την ίδια θέρμη που υποστήριζε ότι δεν θα υπήρχαν και το καλοκαίρι, η κυβέρνηση φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα στη βουλή, επιδεικνύοντας τη γνωστή της συνέπεια λόγων και πράξεων.

Θέλει πραγματικά μεγάλο θράσος να βαφτίζονται οι μαζικές απολύσεις, η προωθούμενη μείωση του κατώτατου μισθού, η διάλυση των ΟΤΑ, της παιδείας και της υγείας, μέσα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη.

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Αν δική τους πυξίδα είναι το μνημόνιο, δική μας είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την ενωτική συμπόρευση όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται στη μνημονιακή βαρβαρότητα. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου