Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

230.000 αγρότες ρυθμίζουν τα χρέη τους με 20 ευρώ το μήνα

Τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών προς τον ΟΓΑ σε έως και 46 μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από 20 ευρώ δίνει η ρύθμιση "Νέα Αρχή".

Η ένταξη στη ρύθμιση αφορά χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος
του 2012.


Προαπαιτούμενο είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01-01-2013 και εφεξής. To ελάχιστο ύψος της προς ρύθμιση οφειλής είναι 500 ευρώ, απαραίτητη η καταβολή όλων των εισφορών από το 2013 και μετά.

Δικαίωμα ένταξης έχουν όσοι:

-δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους ή

-έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων.

Η εξόφληση της οφειλής πραγματοποιείται σε έως 46 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της.

Ο ορισμός του ελάχιστου ύψους της προς ρύθμιση οφειλής καθώς και του ελάχιστου ποσού δόσης, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Φορέα. Η καθυστερημένη ένταξη στη ρύθμιση, μειώνει ανάλογα τον αριθμό δόσεων.

Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός επτά (7) εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση.

Οι υπολειπόμενες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος του επόμενου μήνα από την καταβολή της πρώτης δόσης.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας (1) μόνο δόσης. Η καταβολή της γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Η εξόφληση των δόσεων γίνεται με πάγια εντολή χρέωσης λογαριασμού ή με απλή εντολή σε πιστωτικό ίδρυμα.

Το δικαίωμα υπαγωγής στη "Νέα Αρχή" ασκείται άπαξ (για μια φορά), η δε διάρκεια του διακανονισμού δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 30-06-2017.

Ο οφειλέτης που αιτείται ρύθμισης θα πρέπει, επίσης:

α) να μην έχει καταδικαστεί ή διωχθεί ποινικά για φοροδιαφυγή και

β) να δηλώνει την αδυναμία εξόφλησης του συνόλου του ποσού της οφειλής του τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και την ανταπόκρισή του στις μηνιαίες δόσεις (βιωσιμότητα του διακανονισμού).

Η εξόφληση της οφειλής πραγματοποιείται σε έως 46 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Ο ορισμός του ελάχιστου ύψους της προς ρύθμιση οφειλής καθώς και του ελάχιστου ποσού δόσης, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Φορέα. Η καθυστερημένη ένταξη στη ρύθμιση, μειώνει ανάλογα τον αριθμό δόσεων.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας (1) μόνο δόσης. Η καταβολή της γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Ηλεκτρονικά η αίτηση

Η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά. Μετά την ανάγνωση των πληροφοριών που παρέχονται στο παρόν κείμενο, ο ενδιαφερόμενος προχωράει στην υποβολή της αίτησης. Με την επιλογή "Έλαβα γνώση για τους όρους της ρύθμισης "Νέα Αρχή" και επιθυμώ να υποβάλω τη σχετική αίτηση" γίνεται αυτόματη ανακατεύθυνση στον ιστότοπο του Taxis Net - Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος πιστοποιείται πληκτρολογώντας τα διακριτικά που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, δηλαδή το username (όνομα χρήστη) και το password (κωδικό πρόσβασης).

Η Γ.Π.Σ.Σ. εμφανίζει στη συνέχεια τον ΑΦΜ που διαθέτει στη βάση δεδομένων της και που αντιστοιχεί στα διακριτικά που εισήχθηκαν. Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που ο/η αιτών/ούσα υποβάλει από κοινού φορολογική δήλωση με τον/την σύζυγό του/της θα πρέπει να καταχωρηθεί το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης που αντιστοιχούν στον αιτούντα ρύθμιση ασφαλισμένο. Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει αποκτήσει δικό του όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να απευθυνθεί στην οικεία ΔΟΥ ώστε να ενημερωθεί για τη διαδικασία απόκτησής τους.

Μετά την καταχώρηση των διακριτικών που πράγματι του αντιστοιχούν, εμφανίζεται νέα οθόνη στην οποία, πέραν του ΑΦΜ που ήδη έχει αντληθεί από τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ., ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου (Α.Μ.) του ΟΓΑ και τον ΑΜΚΑ του. Για να ταυτοποιηθεί ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει τα στοιχεία του (Α.Μ., ΑΦΜ & ΑΜΚΑ) να συμφωνούν με αυτά που τηρούνται στα αρχεία του ΟΓΑ.

Εάν δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και των τριών προαναφερόμενων στοιχείων ή κάποιου/ων από αυτά με τον αιτούντα, εμφανίζεται μήνυμα σύμφωνα με το οποίο ο αιτών πληροφορείται ανάλογα για το ή τα λανθασμένα στοιχεία και ότι πρέπει να προσέλθει στον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ για να προχωρήσει στη διόρθωσή του/τους.

Εάν ο αιτών βάσει των καταχωρούμενων στοιχείων ταυτοποιείται, εμφανίζεται μήνυμα σύμφωνα με το οποίο ενημερώνεται, ανάλογα, εάν έχει ή όχι δικαίωμα υποβολής αίτησης. Στη συνέχεια (εάν έχει δικαίωμα), μπορεί να υποβάλει αίτηση και να εκτυπώσει έντυπο πληρωμής των εισφορών ρύθμισης ακολουθώντας τις on lineοδηγίες της εφαρμογής.

Προσωρινά, η καταβολή των δόσεων θα πραγματοποιείται μέσω της Τράπεζας Πειραιώς / ΑΤΕ με ειδικό έντυπο πληρωμής (Έντυπο για την Τράπεζα Πειραιώς Καταβολή Ασφαλιστικών Εισφορών Ρύθμισης Κλάδου Κύριας Ασφάλισης) στο οποίο θα αναγράφεται ο Κωδικός Μεγάλου Πελάτη (ΚΜΠ) 673. Το έντυπο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και θα χρησιμοποιείται μόνο για καταβολή εισφορών ρύθμισης του Ν.4152/2013. Σε καμία περίπτωση το έντυπο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή και λοιπών ασφαλιστικών εισφορών.

Στο έντυπο πληρωμής αναφέρονται τα ονομαστικά στοιχεία του ασφαλισμένου, ο Αριθμός Μητρώου, ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, το πληρωτέο ποσό και η ληκτική ημερομηνία πληρωμής του.

Το ελάχιστο ποσό δόσης, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, είναι:

-Για οφειλές από 500 έως 1.380 ευρώ, 20 ευρώ.

-Από 1.380 έως 3.000 ευρώ, 50 ευρώ.

-Από 3.000 έως 5.000 ευρώ, 75 ευρώ. -Από 5.000 έως 7.000 ευρώ, 100 ευρώ.

-Και για οφειλές άνω των 10.000, 200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου