Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομ​ώ κατ’ οίκον» για τις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Η μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης και του υπουργείου σχετικά με την απεμπλοκή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ ‘οίκον» για τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας μας οδήγησε στην εκ νέου κατάθεση ερώτησης αναφορικά με την πορεία του προγράμματος.
Πέρασαν πέντε μήνες από τότε που ο υπουργός δήλωνε «υπεύθυνα» ότι θα «ανοίξει» το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» το Σεπτέμβρη και δε φαίνεται να έχει συμβεί καμία πρόοδος. Πολλοί συμπολίτες αναμένουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουν το δύσκολο χειμώνα, ενώ ακόμη διενεργείτε ο έλεγχος των ήδη από πέρυσι κατατεθειμένων αιτήσεων. Σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής βούλησης αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωση του ΕΦΚ (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) που έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα διαβίωσης, η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τίποτα με όρους ουσιαστικής πολιτικής λύσης.
Δυστυχώς αυτή η πολιτική ηγεσία φαίνεται ότι είναι ικανή μόνο για επικοινωνιακά παιχνίδια. Σε αυτά «αριστεύει», την ίδια στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι υποφέρουν και οδηγούνται στην εξαθλίωση. Αυτό που πρέπει να «εξαθλιωθεί» δεν είναι άλλο από την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και της «αφαίμαξης» του λαού.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

 
Σε ερώτηση που είχαμε καταθέσει σχετικά με το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και την διακοπή υποβολής αιτήσεων για τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (αρ. πρωτ. 8917/27.03.2013), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απάντησε θετικά στο ενδιαφέρον των πολιτών για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών. Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προέβη σε δημόσιες ανακοινώσεις αναφορικά με την μεταφορά πόρων για τις συγκεκριμένες περιφέρειες και το «άνοιγμα» του προγράμματος.
Σήμερα, έπειτα από έξι μήνες και έπειτα από τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Χατζηδάκη για απλοποίηση των διαδικασιών και «ξεπάγωμα» των αιτήσεων  του προγράμματος για τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ακόμη δεν έχει «ανοίξει»  το πρόγραμμα πέραν των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων. Νέες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, ενώ ο έλεγχος των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων πριν το πάγωμα, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Τέλος η απλοποίηση των διαδικασιών, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕ.Κ.Α. φαίνεται να μένει κενό γράμμα και ίσως γίνει αφού θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν οι συγκεκριμένες προτάσεις τόσο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όσο και των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Επειδή έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που φροντίσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα των περιφερειών και των πολιτών σχετικά με την ενεργειακή τους θωράκιση.
Επειδή οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων δείχνουν ανακόλουθες με την κατάσταση των αιτήσεων επί του πρακτέου σήμερα.
Επειδή η χειμερινή περίοδος βρίσκεται πολύ κοντά, ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές της περιφέρειας της Μακεδονίας.
Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κινήσεις που να διασφαλίζουν επαρκώς την κάλυψη των νοικοκυριών και των κατοικιών σε θερμική ενέργεια.
Επειδή το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων, συνδέεται άμεσα τόσο με τα οικονομικά των νοικοκυριών όσο και με  τα οικονομικά (έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου) του Κράτους.
Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Για ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει στο πραγματικό «άνοιγμα» του προγράμματος πέραν των 2.000 αιτήσεων που βρίσκονται στάσιμες στη διαδικασία ελέγχου;
  2. Για ποιο λόγο υπάρχει στασιμότητα αναφορικά με τον έλεγχο των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων;
  3. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει μεταφορά χρημάτων του προγράμματος για τις συγκεκριμένες περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας; Ποια συγκεκριμένη ημερομηνία σχεδιάζει το υπουργείο να ανοίξει το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»;
  4. Για ποιο λόγο δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την ένταξη και την υλοποίηση του προγράμματος;
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταμπουλή Αφροδίτη
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου