Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση για την επισφαλή λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Φλώρινας

Η Μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Φλώρινας, λειτουργεί με ένα Νεφρολόγο, ουσιαστικά από 1-1-2011, που σημαίνει ότι ένας γιατρός είναι μόνος για τρία χρόνια. 
Κατά καιρούς, επιστρατεύθηκαν Ιατροί Περιφερειακών Ιατρείων, ένας Γενικός Ιατρός και μέχρι προσφάτως κι ένας Επικουρικός Παθολόγος, του οποίου η θητεία έληξε στις 10-10-2013.
Προς το παρόν και για τρία συνεχόμενα χρόνια η μονάδα είναι με έναν Νεφρολόγο και από τις 10-10-2013 με κανέναν άλλον γιατρό, ούτε αγροτικό, ούτε ειδικευόμενο, ούτε τίποτα. Και είναι η μοναδική Νεφρολόγος του νομού, δεν υπάρχει κανένας άλλος νεφρολόγος, ούτε καν ιδιώτης σε ολόκληρο τον νομό.
Υπάρχει ειδικός Νεφρολόγος από την Φλώρινα, η οποία επιθυμεί να προσληφθεί ως Επικουρικός και έχει ήδη εγγραφεί στην λίστα των Επικουρικών Ιατρών από αρχές Οκτωβρίου.
Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει με ασφάλεια η Μ.Τ.Ν είναι η πρόσληψη και δεύτερου ιατρού, και για αυτό ζητάμε την προκήρυξη της θέσης του Επικουρικού Ιατρού.
Η Μ.Τ.Ν εξυπηρετεί 38 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς σε 3 ημερήσιες βάρδιες θεραπείας τις ημέρες Δευ-Τε-Πα και 1 ημερήσια βάρδια θεραπείας τις ημέρες Τρ-Πε-Σα, εντός τακτικού ωραρίου.
Παράλληλα, γύρω στους 200 νεφροπαθείς που δεν χρειάζονται ακόμη αιμοκάθαρση.
Ζητήσαμε λοιπόν κατ’ εξαίρεσιν να προκηρυχθεί η θέση του επικουρικού νεφρολόγου άμεσα αλλιώς να έρθει άμεσα νεφρολόγος από άλλη περιοχή για να κάνει εφημερίες στην μονάδα , για λίγες μέρες τον μήνα.
Ξεκινήσαμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου της Φλώρινας, στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον βουλευτή του νομού Φλώρινας της ΝΔ, μετά στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και αφού όλα αυτά δεν απέδωσαν , η απάντηση που πήραμε ήταν ότι κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί η θέση των επικουρικών γιατρών για όλη την Ελλάδα.
Δεν πιστεύουμε ότι σε όλα τα νεφρολογικά τμήματα της χώρας, υπάρχει από ένας νεφρολόγος, για τόσο πολύ καιρό μόνος και για τόσους ασθενείς .
Αφού λοιπόν οι ανάγκες δεν είναι παντού ίδιες, γιατί δεν βγάζουν θέση επικουρικού νεφρολόγου κατ’ εξαίρεσιν;
Στη συνέχεια αφού δεν έγινε τίποτα δημοσιοποιήθηκε το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ από το Σωματείο των Νεφροπαθών και σε συνέντευξη που δόθηκε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, καταλάβαμε ότι τις μέρες που δεν μπορεί να εφημερεύσει ο γιατρός μας , και καλά θα κάνει γιατί ποιος αντέχει 30 μέρες το μήνα να εφημερεύει; Είναι εντελώς απάνθρωπο.
Κι αφού περισσεύουν γιατροί και βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και δεν προσλαμβάνονται νέοι, κι αφού κι εδώ ο παλιός οργανισμός του νοσοκομείου πρόβλεπε τρείς θέσεις νεφρολόγων, γιατί κόψαν τις 2 κι αφήσαν έναν νεφρολόγο;
Αφού δεν βγαίνει η θέση του επικουρικού άμεσα, γιατί δεν φέρνει η 3η ΥΠΕ έναν νεφρολόγο από άλλη μονάδα, όπως έκανε στα Γρεβενά πριν από 2 μήνες που πήγαινε νεφρολόγος από Καστοριά, ή όπως παίρνει τους Καρδιολόγου από δω και τους Παθολόγους και εφημερεύουν στα Γρεβενά και στην Πτολεμαίδα όπου υπάρχει ανάγκη;
Μήπως νομίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την μονάδα;
Ας έρθουν να ρωτήσουν εμάς.

Ζητάμε λοιπόν τα εξής:
1. Να προκηρυχθεί άμεσα η θέση του Επικουρικού Νεφρολόγου.
2. Να έρθει Νεφρολόγος να εφημερεύει στην μονάδα, τις μέρες που δεν εφημερεύει η Νεφρολόγος στην μονάδα, να στείλει άμεσα η 3η ΥΠΕ νεφρολόγο.
3. Να στηρίξει η διοίκηση την γιατρό στο θέμα των εξωτερικών ιατρών και μέχρι να έρθει δεύτερος νεφρολόγος επικουρικός, να βλέπει μόνο τα επείγοντα στα εξωτερικά ιατρεία, και όχι τα τακτικά, διότι το ίδιο διάστημα λειτουργούν οι βάρδιες αιμοκάθαρσης και δεν γίνεται ταυτόχρονα να ασχολείται και με μας και με τους εξωτερικούς ασθενείς.

Με εκτίμηση

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου