Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13/5/2014
Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ¨ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ¨ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»
Σχετικά με το ολοένα αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης νέων μας στο εξωτερικό, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ¨Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό¨ Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 2010 και μέχρι σήμερα, υπολογίζεται πως πάνω από 120.000 νέοι επιστήμονες μας  έχουν μεταναστεύσει  σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Η κρίση η ανεργία, ο φόβος για μια ζωή δίχως μέλλον, διώχνει από τη χώρα τα παιδιά μας.
Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 η μετανάστευση των Ελλήνων αφορούσε κυρίως ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που αναζητούσε μια καλύτερη τύχη στην Κεντρική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τώρα, εν έτει 2014, αφορά νέους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
Με την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στο σύνολο του πληθυσμού στο 27% και 50% στους νέους και την εργασία να υποβαθμίζεται συνεχώς ως περιεχόμενο, ειδικευμένοι επιστήμονες συμπληρώνουν σωρηδόν βιογραφικά για να μεταναστεύσουν.
Κάπου 300.000 Έλληνες επιπλέον είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο κλάδος των μηχανικών, είναι ένας κλάδος που - μαζί με τους γιατρούς -καταγράφει τη μεγαλύτερη εκροή στο εξωτερικό.
Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι τα τελευταία 3 χρόνια, 60.000 Έλληνες ειδικευμένοι έχουν ήδη εγκατασταθεί και εργάζονται στη Γερμανία (2014).

Η Πατρίδα και η ελληνική οικογένεια, ξόδεψαν για αυτά τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν άριστες σπουδές. Και τώρα η ίδια η Ελλάδα τα διώχνει χωρίς επιστροφή.

Για την Ελλάδα λοιπόν υφίσταται ένα τεράστιο πρόβλημα παραγωγικής διάστασης. Δεν μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα το δικό της δυναμικό που με δικά της έξοδα σπούδασε. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής της Ιατρικής κοστίζει μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του κατά μέσο όρο 80,000 €. Όλα αυτά πάνε χαμένα! Πάνε σε ξένες χώρες, που εκμεταλλεύονται  το επιστημονικό δυναμικό χωρίς να έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ!
Αυτή η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα θα αιμορραγεί συνεχώς στο θέμα του επιστημονικού δυναμικού όσο θα παραμένει ως παραγωγικό πρότυπο της χώρας με προσφορά φτηνών υπηρεσιών. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια χώρα με υποδομές τέτοιες που να μπορεί να έχει μια προοπτική. Αυτό μπορεί να συμβεί με την ορθή διαχείριση των  Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κυρίως του ΕΣΠΑ.
Το ποσοστό του ΕΣΠΑ για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 2%. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό ως χώρα, αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση και την έρευνα.
Πρέπει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε χώρες χαμηλού κόστους. Θέλουμε η ελληνική κοινωνία να σπουδάζει και να αξιοποιεί τα παιδιά της προς όφελος της χώρας μας.
Και ο θλιβερός επίλογος από ένα φίλο μετανάστη της κρίσης:
«Σε κανέναν δεν θα λείψει το ελληνικό κράτος. Σ' όλους όμως θα λείψει η Ελλάδα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου