Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Γ. Ζεμπιλιάδου: Το όραμα μας για τη Φλώρινα.


Γ. Ζεμπιλιάδου: Το όραμα μας για τη Φλώρινα.
«Πολίτες της Φλώρινας
Από την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό
Από το Νεστόριο και τη Σιάτιστα
Τα Σέρβια και τα Γρεβενά
Την Αιανή και τη Δεσκάτη
Την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα
Από την Ποντοκώμη και το Μαυροδένδρι που μιλούσα πριν λίγο
Από τους λγινιτωρύχους που μίλησα το πρωί
Και από το Αμύνταιο που μίλησα προχθές φέρνω ένα μήνυμα.
Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ρίζωσε παντού.

Καμιά δύναμη δεν μπορεί να αντισταθεί στην ορμή του λαού όταν είναι ενωμένος.
Και εμείς ήρθαμε για να ενώσουμε τους πολίτες όχι για να τους διχάσουμε.
Από την πρώτη μέρα μιλάμε για το σχέδιο μας, δεν μιλάμε για τους άλλους.
Βάζουμε τον πήχη ψηλά γιατί αυτό αξίζει στους περήφανους Δυτικομακεδόνες, στους περήφανους Φλωρινιώτες.
Ο τόπος είναι πρώτα οι άνθρωποι του.
Βάζουμε τον πήχη ψηλά γιατί ξέρουμε ότι ζούμε σ΄ έναν ευλογημένο τόπο και δεν μας ταιριάζει η μιζέρια.
Βάζουμε τον πήχη ψηλά γιατί έχουμε άριστη γνώση των δυνατοτήτων που δίνει η Ε.Ε. στις Περιφέρειες δυνατότητες τις οποίες η σημερινή περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν αξιοποίησε, αλλά μας έχει και ουραγούς σ΄ όλη την Ελλάδα.
Τα μισά έργα παντού καταμαρτυρούν μια παλαιοκομματική και συντηρητική αντίληψη:
«Να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους και στο τέλος να μην κάνουμε τίποτα».
Δεν τολμούν να βάλουν προτεραιότητες γιατί είναι βαθιά συντηρητικοί.
Ο βαθύτερος λόγος όμως είναι ότι δεν είχαν και δεν έχουν κανένα σχέδιο.
Διαπιστώνω, δυστυχώς, ότι η απουσία πρότασης, η παντελής έλλειψη σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία χαρακτηρίζει και τους άλλους συνδυασμούς.
Υψηλοί τόνοι και μεγάλα λόγια επί παντός επιστητού, αλλά για τον τόπο μας και τις ζωές μας, σιγή. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της αδράνειας της ακινησίας και του τέλματος.
Αυτό είναι ο κεντρικό διακύβευμα των εκλογών πολίτες της Φλώρινας:
Να αφήσουμε πίσω τις συντηρητικές και τις διχαστικές λογικές και όλοι μαζί ενωμένοι να φύγουμε μπροστά.
Και ξέρουμε καλά ότι μπορούμε.
Η σιγουριά μας απορρέει από τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει στις περιφέρειες η Ε.Ε. και τον ξέρουμε καλά το δρόμο για τις Βρυξέλλες.
Η πίστη μας εδράζεται στη δικιά μας εμπειρία που λέει πως όσες φορές βάλαμε τον πήχη ψηλά, τα καταφέραμε.
Η ΔΙΑΔΥΜΑ που την ξέρουμε όλοι δείχνει το δρόμο.
Και πάνω από όλα το πάθος μας πηγάζει από την αγάπη για τον τόπο και την πίστη στους ανθρώπους του και τις δυνατότητές τους.
Έχουμε σχέδιο,
Έχουμε πρόταση, ζητάμε την ευθύνη να το εφαρμόσουμε.
Η θέση μας για την ενέργεια και τη ΔΕΗ.
Το διάστημα που προηγήθηκε μιλήσαμε αναλυτικά για το Σχέδιο μας για την ΠΕ της Φλώρινας.
Στα βασικά σημεία αυτού του ΣΧΕΔΙΟΥ θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα εδώ.
Και δεν θα μπορούσε το πρώτο σημείο να μην αφορά το θέμα της ενέργειας. Αυτά που είπα το πρωί στους λιγνιτωρύχους του Νοτίου Πεδίου, αυτά θέλω να ακουστούν και εδώ σήμερα.
Και αυτό γιατί στη Δυτική Μακεδονία η πραγματική οικονομία ξεκινάει ουσιαστικά από την ΕΝΕΡΓΕΙΑ. 
Η ΔΕΗ  και τα λιγνιτωρυχεία κατά κύριο λόγο στηρίζουν σήμερα  την τοπική οικονομία ΚΑΙ γι αυτό όσο πιο κατηγορηματικά μπορούσα τόνισα, ότι ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ το οικονομικό μέγεθος αυτής της λειτουργίας.
Η τοπική οικονομία πρέπει να διατηρήσει τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας, στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει η πίστωση χρόνου για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια, σταθερούς οικονομικούς πόρους με το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την εκλογή μας στην Περιφέρεια.
Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμείνει όπως έχει γιατί ήδη οδηγείται σε απαξίωση και κατάρρευση.
ΓΙ ΑΥΤΟΝ Ακριβώς το λόγο η πρώτη κίνηση που έκανα ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ, ήταν να συναντηθώ με όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία που έχουν αναφορά στη ΔΕΗ.
Η πρότασή μας ως υποψήφια Περιφερειακή Αρχή τη συνδιαμορφώσαμε μιλώντας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και όλους εσάς και είναι συγκεκριμένη:
1ον Πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη ΔΕΗ:
·         τα ειδικά τιμολόγια προς ιδιώτες
·         η μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό που την οδηγεί σε εκ απλήρωτους λογαριασμούς και σε στραγγαλισμό της ρευστότητας της
2ον πρέπει να αρθεί άμεσα η γενική επιβολή του 5:1 στις προσλήψεις που ισχύει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Είναι επικίνδυνο και για λόγους παραγωγής και για λόγους ασφάλειας, γιατί έφτασε την επιχείρηση να δουλεύει με μόλις 2.700 μόνιμους εργαζόμενους και 3.500 μέσω εργολάβων
3ον Η επιχείρηση χρειάζεται ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η 5Η μονάδα από μόνη της είναι μεν σημαντική αλλά δεν αρκεί.
Η διασύνδεση της Κρήτης, το υποθαλάσσιο καλώδιο για τις Κυκλάδες, η αναβάθμιση όλων των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Η αναδιοργάνωση του ενεργειακού συστήματος είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα.  Στην πατρίδα μας στον ενεργειακό σχεδιασμό τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν στρατηγικά λάθη.
Η άναρχη και χωρίς σχεδιασμό ανεξέλεγκτη εισαγωγή ΑΠΕ, η αλόγιστη ανάπτυξη μονάδων φυσικού αερίου, με παράλληλο ασφυκτικό περιορισμό στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ δημιούργησαν μια δυσάρεστη κατάσταση σε δύο κρίσιμους τομείς.
Στην τιμή της κιλοβατώρας που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες και πολύ περισσότερο σήμερα λόγω της κρίσης που ζούμε και, στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ, στην οποία δημιουργήθηκαν σταδιακά συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δούμε προσεκτικά την εξέλιξη για στρατηγικό επενδυτή, εξετάζοντας, όμως, όλα τα δεδομένα.
Οποιαδήποτε εξέλιξη πρέπει να κατοχυρώνει:
o   τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενέργεια
o   την κυρίαρχη θέση του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών μονάδων, με μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης.     
o   τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ σ΄  έναν εξωστρεφή και μεγάλο ενεργειακό παίκτη που θα πρωταγωνιστήσει με την τεχνογνωσία και στο κοίτασμα του γειτονικού Κοσόβου.
Μόνο έτσι με τον λιγνίτη στην κυρίαρχη θέση μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών της περιοχής, Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής, Αγίων Αναργύρων.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα. 
Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ και των νερών μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων.
Η περιοχή μας δεν πρέπει να βρεθεί με τσιφλικάδες σε 20 - 30 χρόνια από τώρα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που δεν είναι άμεσο αλλά αν το αφήσουμε στη τύχη του θα μας δημιουργήσει τεράστιο θέμα.
Δυστυχώς όμως  η Περιφερειακή Αρχή γι αυτό το μείζον θέμα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Δεν άνοιξε το θέμα ως όφειλε.
Ένα θέμα  που θα χρειασθεί εξειδικευμένη νομική υποστήριξη και σοβαρό πολύχρονο αγώνα για να βρει θετική λύση προς όφελος της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση, με ή χωρίς Στρατηγικό Επενδυτή,  δεν πρέπει να διασφαλίζει μόνο την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζει την κυριότητα της γης και των νερών, τις τέσσερις Μετεγκαταστάσεις, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Και έρχομαι στο  ΜΕΙΖΟΝ θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ.
Εμείς ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ.
ΕΜΕΙΣ  ΠΗΡΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: ότι ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΎΜΕ .
Μπροστά σε αυτήν την ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ του συνδυασμού μας, οι συνυποψήφιοί μου  αντίστοιχα, είτε δηλώνουν ότι διαφωνούν, άρα θα στείλουν ένα ακόμη έγγραφο διαμαρτυρίας στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, είτε λένε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης και ξεμπερδεύουν.
Δυστυχώς όμως μ΄ αυτό τον τρόπο δεν μιλούν ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ και είναι πάντα πιο εύκολο να μιλάς για τις ευθύνες των άλλων.
Έχω πραγματικά εκπλαγεί από την αδιαφορία των συνυποψήφιων μου για αυτό το μείζον θέμα.
Λένε ότι δεν συμφωνούν αυτό είναι αλήθεια. Δεν λένε όμως πως θα αντιδράσουν αν το θέμα προχωρήσει προς ψήφιση
Εμείς είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι με τον τεμαχισμό την απαξίωση και τη πώληση του 30% της μικρής ΔΕΗ.
Η μικρή ΔΕΗ προέκυψε ως πρόβλημα για να λύσει το θέμα της ρευστότητας της Επιχείρησης.
Αυτό όμως έχει ήδη λυθεί με τις τελευταίες εξελίξεις την έξοδο της επιχείρησης στις αγορές και το ομολογιακό δάνειο που διασφάλισε. Άρα μας τι η επιμονή;
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχω πρόκειται ως θέμα να έρθει μας ψήφιση το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 4 εβδομάδες από τώρα, αμέσως μετά μας εκλογές το θέμα θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Και αν εμείς είμαστε η Περιφερειακή Αρχή, η πρώτη κίνησή μας ξεκινώντας από τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι να δούμε μας αρχηγούς των κομμάτων, μας τοπικούς βουλευτές και τον Πρωθυπουργό.
Από μας 26 Μαΐου μέχρι μας αρχές Ιουνίου το εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Και θα κάνει σαφές στον Πρωθυπουργό ότι αν το νομοσχέδιο για την πώληση μας μικρής ΔΕΗ ψηφισθεί, τότε καλά θα κάνει να έχει έτοιμο και ένα άλλο άρθρο μας ψήφιση. Αυτό που θα διορίζει Περιφερειάρχη.  Γιατί εμείς θα παραιτηθούμε
Εμείς έτσι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε.
Μας μας πουν και οι άλλοι πως το εννοούν
Στήριξη των επιχειρήσεων μας.
Και περνάω στο δεύτερο μείζον θέμα που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ενίσχυσή τους, με χαμηλότοκα  επενδυτικά και δανειακά κεφάλαια, εγγυήσεις και Κεφάλαιο Κίνησης, είναι για το συνδυασμό μας άμεση προτεραιότητα.
Δεν είναι δυνατόν να δεχθώ ότι εργαλεία που δώσαμε μάχη για να δημιουργηθούν, την περίοδο που ήμουν Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ, πρώτοι εμείς, και μετά ακολούθησαν με τη δική μας πατέντα η Ισπανία και η Πορτογαλία, να μην τα έχουν δει ακόμη οι επιχειρήσεις μας.
Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ενώ θα μπορούσαν όλες οι επιχειρήσεις, Εμπορικές, παροχής υπηρεσιών, μεταποιητικές να παίρνουν Κεφάλαιο Κίνησης και επενδυτικά κεφάλαια με 3,5% επιτόκιο,  σήμερα εξακολουθούν να δανείζονται (όταν έχουν εγγυήσεις, γιατί και αυτό το εργαλείο είναι αναξιοποίητο) με επιτόκια 8 και 9 %.  Πραγματικά τρελαίνομαι.
Αν οι τράπεζες μπλοκάρουν  τα κεφάλαια αυτά για τους δικούς τους λόγους, εμείς μπορούμε να τα ξεμπλοκάρουμε. Ξέρουμε πως, γιατί απλά εμείς τα φτιάξαμε
Περνάω στο τρίτο βασικό θέμα του σχεδίου μας που αφορά στον πρωτογενή τομέα καθώς η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Περιφέρειας ολόκληρης και της ΠΕ Φλώρινας περνάει μέσα από μια συνολική ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ αυτό απαιτεί και η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο και έχει στο επίκεντρό της την ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Στην περιφέρεια μας παράγουμε 32 δυναμικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν  για μας το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Και η Φλώρινα μαζί με το Αμύνταιο και τις Πρέσπες πρέπει να πρωτοστατήσουν στον τομέα αυτό.
Στο Σχέδιό μας για τον τομέα αυτό έχουμε 10 πολύ συγκεκριμένα βήματα :
§  Την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας μέχρι τη Νίκη (Διευρωπαϊκός Άξονας 10 Εγνατία – Μόναχο σε 8 ώρες)
§  Την ολοκλήρωση φραγμάτων,  αρδευτικών έργων  και αναδασμών, που για την ΠΕ Φλώρινας είναι: η ολοκλήρωση του Φράγματος της Τριανταφυλλιάς, η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου του ταμιευτήρα της Κολχικής (1.5εκ κυβ νερού μένουν σήμερα αναξιοποίητα σε ένα τελειωμένο ταμιευτήρα) η κατασκευή του αρδευτικού στον Ταμιευτήρα Παρωρίου που ολοκληρώνεται (επιπρόσθετα 1,5εκ. κυβ μ νερού), η αξιοποίηση του αναχώματος της Χειμαδίτιδας  που θα δώσει νερό σε 20.000 στρ., η ορθολογική διαχείριση της Βεγορίτιδας, η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων άρδευσης και η επακόλουθη ολοκλήρωση των Αναδασμών σε Αμμοχώρι, Μεσονήσι, Κολχική
§  Την κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στον κάθετο άξονα Εγνατίας – Φλώρινας – Νίκης
§  Την κατασκευή δύο, τουλάχιστον, πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων
§  Την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης για τη δημιουργία θερμοκηπίων
§  Τη δημιουργία Περιφερειακού φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
§  Την προώθηση των προϊόντων μας στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ
§  Τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό με τα αμπέλια και τα κρασιά στο επίκεντρο
§  Την εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος με τη δημιουργία ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, για την τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση  προϊόντων (Μονάδα Τυποποίησης και Συσκευασίας Φασολιών, Μονάδα επεξεργασίας γάλακτος, Επέκταση ξυνού νερού, μεταποίηση την αλιεία καθώς Δεν υπάρχει μεταποιητική δραστηριότητα στον τομέα αυτό, αλλά και υποδομή για τα αλιευτικά σκάφη.
§  Την παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα  με εγγύηση από τον τοπικό πόρο  για τις Π.Ε. Κοζάνης  - Φλώρινας και από το ΕΣΠΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών
Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ. ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ
Οι υποδομές όμως δεν αρκούν.
Η Συμβολαιοποιημένη Γεωργία και κτηνοτροφία και οι δυναμικοί συνεταιρισμοί είναι μορφές οργάνωσης που πρέπει να υιοθετηθούν από τους αγρότες μας και εμείς ως Περιφέρεια θα σταθούμε δίπλα τους. Έτσι φεύγουν από τη μέση Οι ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ γιατί γεωργία κτηνοτροφία με μεσάζοντες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
Το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης
και ο τουρισμός.
Η  Φλώρινα είναι ο ιδανικός τόπος για το νέο μοντέλο αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης της υπαίθρου, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα μπορεί να συνδυασθεί δυναμικά με τον τομέα των υπηρεσιών, με το περιβάλλον  τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Από εδώ θα ξεκινήσουμε να υλοποιήσουμε την μεγάλη πρόκληση της επόμενης 5ετίας. 
Η πρότασή μας για τον τομέα του περιβάλλοντος είναι να δημιουργήσουμε ΔΥΝΑΤΟΥΣ και ΒΙΩΣΙΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ για τις λίμνες και προστατευόμενες περιοχές μας.
Να διαχειριστούμε με σύγχρονα εργαλεία και αποτελεσματικά τα νερά μας.
Η υλοποίηση της ιδέας του Βαλκανικού Πάρκου Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει και οι Πρέσπες πρέπει επιτέλους να συνδεθούν με τη Φλώρινα, με έναν ασφαλή και σύγχρονο οδικό άξονα «Φλώρινας Πρεσπών» που δυστυχώς δεν έγινε ακόμα.
Σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, στην ομορφιά όλων των λιμνών μας, εμείς η Περιφέρεια των λιμνών, πρέπει να ζωντανέψουμε ένα τουριστικό προϊόν με περιφερειακό σχεδιασμό.
Οι Δρόμοι του κρασιού πρέπει να ενωθούν με την Αναβίωση της Αρχαίας Εγνατίας. Ο μύθος, με την ιστορία, και τον τουρισμό των λιμνών, τον Αρκτούρο, τα επισκέψιμα οινοποιεία την αγροδιατροφή και την περιήγηση στους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Οι γιορτές του χειμώνα που θα ξεκινούν από το Λέχοβο τον Νοέμβριο και θα τελειώνουν το Φεβρουάριο με τα καρναβάλια, αγκαλιάζοντας όλη την Περιφέρεια θα δεθούν αρμονικά με τα Χιονοδρομικά μας, που πρέπει και τα δύο να αποκτήσουν τεχνητή χιόνωση και ειδικά του Πισωδερίου, που είναι και στην ευθύνη της Περιφέρειας νέο αναβατήρα, όπως 2ο αναβατήρα χρειάζεται και η Βασιλίτσα.
Αυτό σημαίνει Περιφερειακός σχεδιασμός στον τουρισμό και δημιουργία με πρωτοβουλία της περιφέρειας ενιαίων τουριστικών πακέτων στα γραφεία τουρισμού της Ευρώπης και όχι μόνο.
Το πρόγραμμα μας για την υγεία και την παιδεία.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο βασικούς τομείς που μπορεί να μην είναι άμεσης αρμοδιότητας της Περιφέρειας είναι όμως βασικά στοιχεία του Σχεδιασμού μας και αναφέρομαι στην υγεία και τη Παιδεία.
Ένα πρόγραμμα για την Περιφέρεια δεν μπορεί να μην ξεκινάει από την υγεία. Σειρά μελετών δείχνει ότι ο συχνότερος λόγος των επισκέψεων των Δυτικομακεδόνων στη Θεσσαλονίκη είναι για ιατρικούς λόγους.
Οι υποδομές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από διάλογο με τον ιατρικό κόσμο της περιοχής.
 Η υγεία δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, όμως βασική μας αρχή και απαίτηση  είναι η αρμοδιότητα της υγείας να περάσει  στην αιρετή Περιφέρεια.  
Γνωρίζουμε τα προβλήματα και έχουμε  προτάσεις για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις οποίες θα αναφερθώ επιγραμματικά.
Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα  Υγείας πρέπει να ολοκληρωθεί η στελέχωση όλων των περιφερειακών ιατρείων, για να μη ζει ο πολίτης  το δράμα της συνταγογράφησης  στο  τέλος κάθε  μήνα  και να ενισχυθούν τα κέντρα Υγείας ως βασικός μοχλός Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας.
Να δοθούν Κίνητρα  για την στελέχωση  του καινούργιου οργανισμού παροχής Πρωτοβάθμιας φροντίδας  (ΠΕΔΥ).
Να στελεχωθεί και να ολοκληρωθεί ενίσχυση  και εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας  για την ασφαλή μεταφορά  και διακομιδή των ασθενών
 Στη Δευτεροβάθμια  Φροντίδα Υγείας, είναι γεγονός ότι η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  με τα 800 περίπου νοσοκομειακά κρεβάτια που διαθέτει καλύπτει μεν τα διεθνή  Standards είναι  όμως  απαραίτητη η ορθολογική κατανομή  τους.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι η κάλυψη  όλων των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και Παραϊατρικό  Προσωπικό. Έτσι ώστε να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν καταξιωμένα στην συνείδηση των πολιτών  για την παροχή υγείας που προσφέρουν τμήματα και ολοκληρωμένες κλινικές  στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας  μας.
 Ειδικότερα για τη Φλώρινα, η Ενίσχυση του Περιφερειακού Ιατρείου Πρεσπών, η Κάλυψη όλων Αγροτικών Ιατρείων της  Περιφερειακής  Ενότητας Φλώρινας και η στελέχωση των τμημάτων  του νοσοκομείου  Φλώρινας  με τρείς  τουλάχιστον γιατρούς σε κάθε κλινική,  για την συνεχή  κάλυψη  των αναγκών  των Πολιτών στην ΠΕ αποτελεί προτεραιότητά μας.
Και μια αναφορά για το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου που είναι το μοναδικό δημόσιο ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  στη Βόρεια Ελλάδα.
Ένα Νοσοκομείο 100 Κλινών,  με σύγχρονο τεχνολογικό  Εξοπλισμό, το οποίο ελάχιστα αξιοποιήθηκε, αφού ποτέ δεν στελεχώθηκε  με Ιατρικό και Παραϊατρικό προσωπικό.
  Η Πρότασή  μας είναι να αποτελέσει  Αυτόνομο  Οργανισμό με πλήρη στελέχωση στα πρότυπα των κέντρων της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης , για την παροχή σύγχρονης και υψηλού επιπέδου υγείας.
 Στην παιδεία  
Ο τομέας της εκπαίδευσης δεν είναι απλά σημαντικός, αλλά από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη μας.
Στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ πρέπει να συνεχισθούν οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του θεσμού των επώνυμων εδρών και να προχωρήσουμε στη δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων για φοιτητές άλλων χωρών.
Οι προτάσεις μας για την ανεργία.
Όλα όσα είπα παραπάνω στοχεύουν βέβαια στη μείωση και την  αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχιας.
Με  προγράμματα εργασίας και όχι απασχόλησης σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις
       I.            Πρόγραμμα εργασίας για ανέργους άνω των 55 (για να μπορούν να βγουν στη σύνταξη)
    II.            Πρόγραμμα εργασίας για άνεργους νέους.
 III.            Προγράμματα εργασίας  για ΑΜΕΑ
 IV.            Προγράμματα κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μακροχρόνια ανέργων.
Άμεσα δημιουργούμε περιφερειακό ταμείο για ανακούφιση της φτώχιας, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχουν συνάνθρωποι μας που το χρειάζονται.

Φίλες και φίλοι
Κάποιοι διεκδικούν την Περιφέρεια παρουσιάζοντας ως πρόγραμμά τους ζητήματα που ελάχιστα ως καθόλου επηρεάζει ένα Περιφερειακό συμβούλιο.
Εμένα όμως με κυνηγάει και με βαραίνει ένα βαρύ ΧΡΕΟΣ που πηγάζει από την εμπειρία και τη Γνώση των σχεδόν 20 ετών που ασχολούμαι με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ένα ΧΡΕΟΣ που με κυνηγάει γιατί βλέπω τι κάνουν οι άλλοι γύρω μας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, αλλά μικροπολιτικές λογικές και ανικανότητα ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά μας εμπόδισαν.
Ξέρω καλά ότι τα επόμενα 5 χρόνια έχουμε μια μοναδική ευκαιρία.
Θα έχουμε ένα ΕΣΠΑ στο ξεκίνημά του που μαζί με τον τοπικό πόρο, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθετους πόρους που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει για εξειδικευμένες δράσεις, θα αγγίζουν το 1 δις €.
Ναι θα έχουμε σχεδόν 1 δις € και ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ επιτέλους σελίδα. 
Να πάψουμε να είμαστε η περιφέρεια της ανεργίας.
Για να γίνει η Φλώρινα η δική μας  πόλη των γραμμάτων και της έρευνας, των ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών τμημάτων σε σύγχρονες Πανεπιστημιακές Υποδομές,
η δική μας Φλωρεντία των Βαλκανίων η  πρωτεύουσα  των εικαστικών τεχνών,
η δική μας Τοσκάνη που συνθέτει τη γοητεία του κρασιού και του ορεινού τοπίου του Νυμφαίου με τα επισκέψιμα οινοποιία του Αμυνταίου και το μεγάλο Βαλκανικό μας πάρκο στις Πρέσπες.
Αυτή είναι η δική μας πρόταση.
Αυτό είναι το δικό μας όραμα για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία
Αυτό είναι το ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
Πιστεύω βαθιά ότι όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν πράξη.
Αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Η δέσμευση του συνδυασμού μας
Με αγώνα όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ΕΛΠΙΔΑ στη Δυτική Μακεδονία.
Με αυτές τις προτάσεις, με αυτές τις δεσμεύσεις, καλούμε τους πολίτες της Φλώρινας να στηρίξουν τον συνδυασμό μας για να φέρουμε πάλι την ΕΛΠΙΔΑ στη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία.
Σας καλώ να αγκαλιάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μήνυμα της ΕΛΠΙΔΑΣ και να το πάμε παντού, σε κάθε χωριό, σε κάθε σπίτι. Σε έναν αγώνα μέχρι το βράδυ της Κυριακής στις 25 Μαΐου.
Για να βάλουμε οριστικά τέρμα στο παρελθόν και σ΄ όσους το εκφράζουν.
Για να μην περάσουν διχαστικές λογικές που μας οδηγούν στο τέλμα της στασιμότητας.
Για να γιορτάσουμε στις 18 και τις 25 του Μάη μια μεγάλη Νίκη
Γιατί θέλουμε,
Γιατί ξέρουμε,
Γιατί, μπορούμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου