Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17/5/2014

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

«Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων- έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση πολλών δεκαετιών- ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την ημέρα αυτή τιμούμε τη μνήμη των 353.000 και πλέον αθώων θυμάτων της φρίκης και καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση των εγκλημάτων που συντελέστηκαν στο όνομα της συγκρότησης ενός ομοιογενούς έθνους – κράτους μέσα από τα ερείπια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Στη γενοκτονική πολιτική που με απόλυτη προσήλωση εφάρμοσαν οι Νεότουρκοι στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν ένα ομοιογενές Έθνος – κράτος όπου δεν  υπήρχε χώρος για μειονότητες εθνικές ή θρησκευτικές, έχουν την αφετηρία τους οι συντονισμένες επιθέσεις κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη το 1942, το 1955, οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων το 1964.
Επιθέσεις, που οδήγησαν στη δραματική συρρίκνωση του ομογενειακού Ελληνισμού, επιθέσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με την εισβολή στην Κύπρο, με τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Θράκη.  
Στην προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους γείτονές μας, αλλά και στην επιχειρούμενη «στρογγυλοποίηση» της ιστορίας μας από τους σύγχρονους αναθεωρητές, απαντούμε με τη σταθερή προσήλωσή μας στην επιβίωση της μαρτυρικής ιστορικής μνήμης και την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου