Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Απάντηση θα πάρουν με ενότητα και αγώνα…

του Γιάννη Στ. Αποστολίδη, οικονομολόγου, μέλους της Ν.Ε. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Εκλογών κρίσιμων και καθοριστικών για το μέλλον της χώρας και του κάθε πολίτη. Σε λίγες μέρες θα διαμορφωθούν και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που
θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι να μας εκπροσωπήσουν, που συνωστίζονται για μία θέση στη λίστα των υποψηφίων, ακόμη και σε κόμματα που δε θα περίμενε κανείς. Ας κρατήσουμε τη θετική πλευρά του ενδιαφέροντος, ότι δηλαδή, ενδιαφέρονται να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία των πολιτών και όχι ότι ενδιαφέρονται να λύσουν τα δικά τους προβλήματα δια της εκλογής ή έστω της συμμετοχής (συνηθίζεται τα κόμματα που νικούν να «αξιοποιούν» όσους συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά τους, με μία αμειβόμενη θέση κάπου στο δημόσιο).
Να ευχηθούμε καλό αγώνα στους συμπολίτες μας που θα ξοδέψουν δυνάμεις για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές κρίνονται πάντα σημαντικά πράγματα που αφορούν τη ζωή μας. Γι’ αυτά θα ψηφίσουμε!
Η πολιτική που έχουν δεσμευτεί οι της συγκυβέρνησης και θα υπηρετήσουν καθώς επίσης και όσοι βλέπουν ως μονόδρομο την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, προβλέπει:
-         κλείσιμο και αφανισμό περισσότερων από 400.000 επιχειρήσεων.
-         απολύσεις από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
-         μείωση αποδοχών
-         εξαΰλωση των συντάξεων…. Ας μη συνεχίσω.
Η άλλη πολιτική, αυτή που περιέγραψε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ασπάζονται και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις ή δυνάμεις που έχουν πεισθεί από την εφαρμογή τους ότι οι μνημονιακές πολιτικές είναι αδιέξοδες, επιδιώκει:
-         να μην επιτρέψει η ανθρωπιστική κρίση να αφαιρέσει άλλες ανθρώπινες ζωές
-         να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο δουλειά σε όλους τους πολίτες (η πλήρης απασχόληση θα είναι σημαία του αγώνα και θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους)
-         θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των δυνάμεων της εργασίας από τις μνημονιακές πολιτικές
-         θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα επιδιώξει να διευρύνει την παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας απορρίπτοντας την πολιτική που θέλει τη χώρα μόνο τουριστικό προορισμό, και τους έλληνες γκαρσόνια.
Η νίκη στις εκλογές των δυνάμεων που θα υπηρετήσουν αυτή την πολιτική, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται οι δυνάμεις του λαού που κατανοούν την ανάγκη εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής, να δώσουν ενωμένες τον αγώνα. Ο κομματικός πατριωτισμός είναι ωφέλιμος ως κινητήρια δύναμη για μεγαλύτερη προσπάθεια. Είναι όμως επιζήμιος όταν αποκτά χαρακτηριστικά αλαζονείας, υποτίμησης του διαφορετικού και επιδίωξης της αποκλειστικότητας. Όταν χωρίζει, αντί να ενώνει. Η ιστορία διδάσκει ότι οι νίκες έρχονται με ενότητα και αγώνα.
Εάν λοιπόν τα καταφέρουμε να νικήσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι δυνάμεις που αντιτίθενται στις μνημονιακές πολιτικές, αυτό θα είναι η αρχή μιας εξαιρετικά δύσκολης προσπάθειας. Η υλοποίηση αυτών των πολιτικών θα βρίσκει απέναντί της, όχι μόνο τους εκφραστές των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων πολιτικών στη χώρα, που θα επιδιώκουν τη ρεβάνς, και δεν θα  διστάζουν να μεταχειριστούν οποιοδήποτε μέσο. Μην ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς ήταν επιθετικότερος ακόμη και της αριστεράς, απέναντι στην πολιτική Παπανδρέου, πολιτική που στη συνέχεια εφάρμοσε με μεγαλύτερη συνέπεια και όρεξη.
Οι οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου που ωφελήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις πελατειακές πολιτικές που έφεραν την καταστροφή στη χώρα και εξακολουθούν και σήμερα να ωφελούνται από τις μνημονιακές πολιτικές, δεν θα παραδοθούν αμαχητί. Δεν θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή πολιτικών που θα περιορίζουν τα προνόμια και τα ωφελήματά τους.
Αλλά και η οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, της Ελλάδας της προκοπής του λαού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα είναι μια προσπάθεια επίπονη, δύσκολη. Θέλει πολύ ιδρώτα και αίμα. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.
Αντί λοιπόν να αντιπαρατίθενται οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, καλό θα ήταν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επιτυχία του αγώνα για τη νίκη στις εκλογές που έρχονται.
Αντί τα στελέχη τους να διαγκωνίζονται στους προθαλάμους της εξουσίας, να προσφέρουν όπου μπορεί ο καθένας καλύτερα τις υπηρεσίες του για τη νίκη του λαού αλλά και για το σχεδιασμό της αυριανής μέρας.
Έχει τόσες ανάγκες ο αγώνας, που πραγματικά δεν περισσεύει κανείς. Και μας χρειάζεται όλους στην πρώτη γραμμή.

Καλή χρονιά! Να κάνουμε το 2015 μια ευτυχισμένη και ιστορική χρονιά για τον ελληνικό λαό. Με το μεγάλο ΝΑΙ στην προκοπή και την πρόοδο της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου