Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Αύξηση κατά 25% στον Τοπικού Πόρου

Μετά από 22 μήνες εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του Ειδικού Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών, γνωστού και ως Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.
Το γεγονός της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης έχει από μόνο του
θετική σημασία, καθώς οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν τα χρήματα του Τοπικού Πόρου που θα επενδυθούν στις περιοχές των ενεργειακών Δήμων για να συμβάλουν, στο βαθμό που μπορούν, αφενός στην υλοποίηση έργων ανάπτυξης και αφετέρου στην κινητοποίηση των τοπικών αγορών που έχουν υποστεί καθίζηση.
Πέρα από αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένα πολύ σημαντικά σημεία της διεκδίκησης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων που έχουν ενσωματωθεί στην Υπουργική Απόφαση και ως εκ τούτου αποτελούν πολύ σημαντικές εξελίξεις στις δυνατότητες αυτοδιαχείρισης του Τοπικού Πόρου από τις τοπικές κοινωνίες.
Καταρχάς η αύξηση κατά 25% του Τοπικού Πόρου, που στο εξής θα αντιστοιχεί στο 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ ΑΕ, είναι μία εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί, αλλά τώρα λαμβάνει θεσμική ισχύ. Η αύξηση αυτή αποτελεί επιτυχία του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, που συνεχίζει να διεκδικεί τριπλασιασμό του αρχικού ποσοστού!
Η κατανομή των ποσών του Τοπικού Πόρου κατά 40% στις οικείες Περιφέρειες και κατά 60% στους ενεργειακούς και μη Δήμους είναι μία κατανομή που προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Οι ενεργειακοί Δήμοι μπορεί να βελτίωσαν δραστικά τη θέση τους σε σχέση με την προηγούμενη κατανομή, αλλά εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η κατανομή αυτή αντίκειται στο πνεύμα της σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διεκδικούν τη διαχείριση ποσοστού μεγαλύτερου του 80% του Τοπικού Πόρου.
Αντιθέτως, απολύτως ικανοποιητικές είναι οι εξελίξεις που σχετίζονται με την Επιτροπή Κατανομής, στην οποία συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε Δήμο και στις Επιτροπές Παρακολούθησης, που ορίζονται για το κάθε πρόγραμμα το οικείο Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο. Με την τελευταία απόφαση αναβαθμίζεται ο ρόλος των Δημοτικών Συμβουλίων στη διαχείριση των τοπικών προγραμμάτων και δίνεται η διάσταση που αρμόζει σε αυτοδιοικητικούς φορείς με αυτοτέλεια και ικανότητα διαχείρισης της αναπτυξιακής προοπτικής των περιοχών ευθύνης τους.
Τέλος, η θεσμοθέτηση ποσοστού 2% από τα έσοδα των ενεργειακών Δήμων για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων είναι ένα ακόμη αίτημα που ικανοποιήθηκε με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση και θα συμβάλει στην οικονομική αυτοτέλεια του Δικτύου και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της δυνατότητας στήριξης συλλογικών δράσεων των ενεργειακών Δήμων.
Γραφείο Τύπου
Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου