Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Σε “πολιορκία” διαρκείας η κυβέρνηση




Την ώρα που οι ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με διαρκείς συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, επιχειρούν να ανατάξουν την εσωκομματική τους αξιοπιστία και να καταδείξουν πως ελέγχουν το παιχνίδι, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται από τη Δευτέρα για έναν κύκλο διαρκείας κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν την Τρίτη και Τετάρτη με τη γενική απεργία που θα παραλύσει τη χώρα έως και την 14η Νοεμβρίου οπότε και είναι το πανευρωπαϊκό ραντεβού κατά των μέτρων λιτότητας και εξαθλίωσης των κοινωνιών της Ευρώπης.


Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό

Ακινητοποιούνται τη Δευτέρα όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) λόγω νέας απεργίας των εργαζομένων. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή.

Την προσεχή Τετάρτη εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν την ημέρα εκείνη στη Βουλή και που, εκτός από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατρέπουν και τις εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη τα ταξί, ενώ για τρεις ώρες θα κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος, από τις 10.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι. Επίσης, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τρίτη και την Τετάρτη.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Τρίτη και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη και στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.

Εκτός από τα Μέσα Μεταφοράς προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και σε διάφορους άλλους κλάδους:

- Το Σαββατoκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

- Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου απεργούν οι δημοσιογράφοι. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και το ΕΚΑΒ, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη.

- Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έχουν εξαγγείλει 48ωρη πανεργατική απεργία την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, με αίτημα, όπως αναφέρουν στις αποφάσεις τους, «την ακύρωση όλων των αντεργατικών μέτρων που δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και εκτινάσσουν την ανεργία». Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Στο κάλεσμα για απεργία ανταποκρίθηκαν θετικά, μεταξύ άλλων, καθηγητές, δάσκαλοι, τραπεζοϋπάλληλοι και μηχανικοί.

Κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ.

Κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων

Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 6 και 7 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων θα συμμετέχει και στις αγωνιστικές δράσεις, που αποφάσισε η ΓΣΕΕ και πιο συγκεκριμένα στα εξής:

- Στη 48ωρη γενική απεργία την Τρίτη και Τετάρτη, 6 και 7 Νοέμβρη 2012.

- Στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11, στις 11.00 στο Πεδίο του Άρεως.

- Στο απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 στις 17.00 στο Σύνταγμα.

Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, απαιτούν την καταψήφιση των μνημονιακών μέτρων. «Απαιτούμε μία άλλη πολιτική, με άλλα χαρακτηριστικά, που θα δίνει πραγματική διέξοδο για την κοινωνία, για την οικονομία, για τον άνθρωπο»αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων.

Έως τις 18 Νοεμβρίου οι κινητοποιήσεις των εισαγγελέων

Οι εισαγγελείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Παράλληλα, η Ένωση, με ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης και την επιμονή της για τη θεσμική μας απαξίωση και διαβεβαιώνει την ελληνική κοινωνία ότι δεν θα καμφθεί το φρόνημα των Ελλήνων εισαγγελέων από τη στάση της αυτή, αλλά θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη της κάθε εγκληματικότητας, που αφορά την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Τα συλλαλητήρια

Για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματισθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για την Τετάρτη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 17.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές παρεμβάσεων εκτός από τις απεργίες, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και στους χώρους δουλειάς.

Από το Μάιο του 2010, οπότε προωθήθηκε το πρώτο μνημόνιο, τα συνδικάτα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 25 μεγάλες κινητοποιήσεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γενικές απεργίες.


Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου