Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνδυνος κατάρρευσης του Νοσοκομείου Φλώρινας.


Καταρρέουν βασικές λειτουργίες του νοσοκομείου Φλώρινας  λόγω έλλειψης οικονομικών κονδυλίων , ανθρώπινου δυναμικού και κατά συνέπεια συγκεκριμένων ακριβών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού ενώ παράλληλα υπολειτουργούν όλα τα κέντρα Υγείας Πρεσπών – Αμυνταίου, οριακά λειτουργούν τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ και το Κέντρο αποκατάστασης αναπηρίας στο Αμύνταιο, ενώ άδεια παραμένουν για εβδομάδες (το χειμώνα και χωρίς θέρμανση) αγροτικά ιατρεία στην παραμεθόριο (ορεινή κυρίως) αγροτο-κτηνοτροφική περιοχή μας.

Αυτό είναι το «κοινωνικό» πρόσωπο της παρούσης Κυβέρνησης στην Φλώρινα και δεν είναι απλά μία διαπίστωση αλλά θλιβερή πραγματικότητα για τους Φλωρινιώτες που τους θυμούνται οι διάφοροι πολιτικάντηδες του «συνταγματικού τόξου» μονάχα παραμονές εκλογών. Αυτά τελείωσαν άπαξ και δια παντός στην συνείδηση του απλού Φλωρινιώτη πολίτη.
Λόγω των πρωτοφανών περικοπών στις δαπάνες για φάρμακα και υγειονομικό υλικό, το νοσοκομείο και όλες οι δομές υγείας της παραμεθορίου Φλώρινας  έχουν εμφανίσει το τελευταίο διάστημα τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας όπως στην στελέχωση αυτού και στη στοιχειώδη νοσοκομειακή - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών. Κάτι τέτοιο γίνεται πασιφανές και μέσω της έκκλησης του προέδρου των εργαζομένων και ιατρών στο πρόσφατο συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη της Φλώρινας με μαζική συμμετοχή φορέων και κατοίκων.

Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Αμυνταίου δεν έχει γίνει καμία βελτίωση στην λειτουργική ενίσχυση του νοσοκομείου. Παρά τις εκκλήσεις του νοσοκομείου, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού η κατάσταση έχει οδηγηθεί πλέον σε οριακό σημείο. Το πιο ανησυχητικό όμως όλων είναι ότι η κατάσταση αυτή υφίσταται εν γνώσει του Υπουργού Υγείας, Βορίδη, ο οποίος είναι τόσο προσκολλημένος στα νούμερα των προϋπολογισμών  του ΕΣΥ, ώστε αδυνατεί να αντικρίσει την ουσία, την αδυναμία δηλαδή ορθής περίθαλψης των ακριτικών κατοίκων της εθνικά και κοινωνικά ευαίσθητης περιοχής μας. Κύριε Βορίδη η υγεία των ανθρώπων, το ΕΘΝΙΚΟ σύστημα υγείας δεν είναι τραπεζοχρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ΕΘΝΙΚΟ μπορεί προσωπικά να το ξεχάσατε αλλά απο ότι διαπιστώνουμε καθημερινά ξεχάσατε και τους Έλληνες ασθενείς που κατοικούν στην Φλώρινα, σε άλλες ακριτικές περιοχές και στα νησιά μας.
Φτάσαμε στο σημείο, οι συμπατριώτες ασθενείς μας από τις «ενέργειες» όλων των προκατόχων σας για «ορθολογισμό» στα νούμερα των οικονομικών δεικτών», να προσφεύγουν σε γειτονική πόλη των Σκοπίων ακόμη και σε κλινική στην Κορυτσά της Αλβανίας για ιατρο-νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμη και για αγορά συνηθισμένων φαρμάκων ή ακόμη για αναζήτηση οδοντιατρικής φροντίδας σε χαμηλότερη τιμή.
Πέρα από τα παραπάνω, απελπιστική θα μπορούσε μόνο να χαρακτηριστεί η κατάσταση στα αγροτικά ιατρεία όπου οι αγρότες μας καρτερούν πότε θα εμφανιστεί ένας ιατρός για να τους γράψει τα φάρμακα. Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε συγκεκριμένες κλινικές του νοσοκομείου ( παιδιατρική, μονάδα τεχνητου νεφρού, ορθοπεδική κ.α.) με αποτέλεσμα οι ασθενείς με τους συγγενείς τους να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Φλώρινα.
Οι  εργαζόμενοι του νοσοκομείου  αντιμετωπίζουν καθημερινά αξεπέραστες δυσκολίες, τόσο από την έλλειψη προσωπικού, όσο και από την έλλειψη συγκεκριμένων  υλικών, φαρμάκων, αντιδραστηρίων κλπ. Ο φαρμακοποιός συνταξιοδοτήθηκε και δεν έχει αναπληρωθεί εδώ και μήνες. Ο αριθμός των ιατρών – νοσηλευτριών έχει μειωθεί σημαντικά ενώ θα μειωθεί περισσότερο στο μέλλον με τις εν αναμονή συνταξιοδοτήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η υπολειτουργία κλινικών , η αφάνταστη ταλαιπωρία ασθενών αλλά και ο κίνδυνος να κλείσουν κλινικές στην Φλώρινα. Σε αυτό «ποντάρουν» οι διαχρονικοί εργολάβοι-κατεδαφιστές του Νοσοκομείου, των κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων στην Φλώρινα προκειμένου να πάρουν το παχυλό «φακελάκι» τους, υποβαθμίζοντας τις δομές της Δημόσιας Υγείας. Και όλα αυτά στις πλάτες και στην υγεία του απλού ασθενή Φλωρινιώτη που τρέχει να βρει γιατρό και δεν βρίσκει πουθενά… μόνο οι «ιδιώτες» θα μπορούν να τον περιθάλψουν, με το αζημίωτο φυσικά…

Φυσικά αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση μόνο πρωτοφανής δεν είναι, καθώς χρόνια τώρα οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί υγείας, βουλευτές και λοιποί καιροσκόποι πολιτικάντηδες του νομού, φροντίζουν συστηματικά για τη διαρκή συσκότιση των προβλημάτων, έμμεσα συνέβαλαν στην υπονόμευση και στην αποσάθρωση των δομών υγείας στην Φλώρινα, αδιαφορώντας επιδεικτικά με την εκκωφαντική σιωπή τους, για την παροχή του βασικού αγαθού της υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Το διαπιστώσαμε πρόσφατα, στο πρόσφατο συλλαλητήριο που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 2014, όπου οι δύο σας βουλευτές (Κωνσταντινίδης Ευστάθιος και Γερμανίδης Αθανάσιος) έδωσαν ένα βροντερό παρών με την… απουσία και την αδράνεια τους. Απεναντίας πριν λίγες ημέρες τους εντοπίσαμε στα διάφορα πανηγύρια να ρίχνουν γυροβολιές και να διασκεδάζουν στις Πρέσπες και στην Φλώρινα… Αυτούς ας τους κρίνει ο κάθε Φλωρινιώτης και Φλωρινιώτισσα για τα έργα και τις ημέρες τους. Εμείς αντί να ασχοληθούμε με την κατάντια, τον ξεπεσμό και τα  διάφορα πανηγύρια τους, συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό του Φλωρινιώτικου λαού γιατί ο κίνδυνος να μην υπάρχει ένας γιατρός ή νοσηλευτής στην Φλώρινα, είναι πλέον ορατός. Προειδοποιούμε κάθε πολιτικάντη τυχοδιώκτη είτε είναι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας είτε τα εδώ παρατρεχάμενα συμφέροντα (τσιράκια του) στην Φλώρινα, να μην τολμήσουν να διανοηθούν να καταντήσουν έρμαιο στις διαθέσεις του κάθε καιροσκόπου «ιδιώτη-εργολάβου» τις δομές Υγείας της περιοχής μας.
Οι  εθνικές εκλογές από όσο δείχνουν τα πράγματα δεν αργούν… θα τους αξιολογήσει ο Φλωρινιώτικος λαός και θα τους τιμωρήσει στηρίζοντας μαζικά το Εθνικιστικό κίνημα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.


Ρώμας Ευάγγελος.
Τ.Ο. Φλώρινας Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου