Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ομιλία Προέδρου Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών - Ιούλιος 2013



1.jpg

Ως Φλωρινιώτης-  και εκπροσωπώντας τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση που μας απευθύνατε.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται και να συμμετέχει σε έναν δημόσιο ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο η φωνή των νέων των ανθρώπων .


Ο Όμιλος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2010 και στεγάζεται σε αίθουσα του Επιμελητηρίου της Φλώρινας.

Ο ΟΕΝΕΦ σήμερα αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη και φίλους, στην πλειοψηφία τους Φλωρινιώτες ηλικίας 18 έως 45 ετών, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι επιστήμονες, καθώς και φοιτητές των Πανεπιστημιακών τμημάτων και του ΤΕΙ.

Άμεση προτεραιότητα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας αποτελεί η στενή συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς που επιδιώκουν παρεμφερείς με τους δικούς μας σκοπούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στόχος της επαφής αυτής με τους φορείς του εξωτερικού είναι η «γνωριμία» με νέους θεσμούς στο πλαίσιο πάντα των κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντολογικών ζητημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος μας σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Φλώρινας και Αμυνταίου  και με την υποστήριξη και συνεργασία κυρίως της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου συμμετείχε σε 28 δράσεις - προγράμματα στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Youths in Action”.  Συνολικά και ως σήμερα, περισσότερα από 160 μέλη του Ομίλου έχουν συμμετέχει σε ανταλλαγές ταξιδεύοντας στην Ουγγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία, Νορβηγία, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ. Ρουμανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

Τον Φεβρουάριο του 2011 φιλοξενήσαμε στην πόλη της Φλώρινας 22 Νέους από το Τρέντο της Ιταλίας (Provincia Autonoma di Trento) και από το Eger της Ουγγαρίας στα πλαίσια του Youth Environment & Childcare, Δράση 1.3 που συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και την περιφέρεια του Τρέντο.

Τον Ιανουάριο του 2012 στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΕ και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ‘Νέοι για μια Πράσινη Ευρώπη - Youths Towards a Greener Future’ με συμμετοχή 22 νέων από 4 χώρες.

Τον Οκτώβρη - Νοέμβρη 2012 ο ΟΕΝΕΦ υλοποίησε την τρίτη του εξωστρεφή δράση με θέμα ‘Κάτι περισσότερο από τους Νέους – Beyond the Youth’. Ένα πρόγραμμα που συγκέντρωσε έξι συνολικά χώρες της Ε.Ε. και 40 νέους, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των νέων στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Στηρίξαμε και διοργανώσαμε όλοι μαζί με την τεράστια συμμετοχή των σημαντικότερων συλλόγων της Φλώρινας και την υποστήριξη της Περιφερειακής ενότητας Φλώρινας την εκδήλωση για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να αναδείξουμε την Φλώρινα ως μία κατεξοχήν φοιτητούπολη. Γιατί το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί το σημαντικότερο πνευματικό πλούτο του τόπου.

Ο Όμιλος από τον Δεκέμβριο του 2012 είναι πιστοποιημένος φορέας της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας
και ήδη σήμερα βρίσκονται στην Φλώρινα  νέοι αρχιτέκτονες από την Πολωνία και την Ιταλία καθώς και ένας ακόμη ένας νέος κινηματογραφιστής και με την επιμέλεια ομάδας των μελών του  Ομίλου θα αποτυπωθεί σε τρισδιάστατη απεικόνιση η εικόνα των παραδοσιακών κτιρίων που έχουν απομείνει παραπλεύρως του ποταμιού.

Επίσης,  θα πρέπει να αναφερθεί και η συμμετοχή του Ομίλου στην Εθνική Ομάδα Εργασίας για το Διαρθρωμένο Διάλογο στην Ευρώπη.
Ενώ είναι η μοναδική οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα «Youth for Europe»

Υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός νέων εθελοντών οι οποίοι απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί με σκοπό να καλύψουν όλες τις θεματικές ενότητες που απασχολούν τους νέους σήμερα και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί  πως το επόμενο διάστημα ο Όμιλος θα αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου πλούτου είναι αυτό που μας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον και είναι εύκολα κατανοητό για τον εξής λόγο.

Τα ποσοστά της ανεργίας ξεπερνούν το 40% και δεν μπορούν παρά να αποτελούν το κρίσιμο εκείνο σημείο στο οποίο η οποιαδήποτε καλή πρόθεση δεν μπορεί από μόνη της να αποτελεί και βάση για την αντιστροφή της κατάστασης.

Αυτό, όμως που παρατηρούμε πολύ συχνά και μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το τεράστιο ποσοστό νεανικής ανεργίας που πλήττει σήμερα την περιοχή μας. Ένα φαινόμενο που κατατάσσει συνολικά την Δ. Μακεδονία σε πρωταθλήτρια περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Φλώρινα στην δυσχερέστερη θέση από όλες της Ενότητες. Η Φλώρινα αιμορραγεί, χάνει το πολύτιμο πλούτο της που είναι οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι καλλιτέχνες, οι νέοι  επιχειρηματίες που ποθούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους αλλά δυστυχώς οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Θα μπορούσαμε, ίσως εύκολα, να ανατρέξουμε σε παλαιότερες περιόδους και να συγκρίνουμε την μετανάστευση των εποχών με την δικιά μας. Όμως, σήμερα που τα τεχνολογικά βήματα προόδου είναι σημαντικά που ο πλούτος μιας χώρας δεν λογίζεται μόνο στα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής αλλά πολύ περισσότερο στην ανθρώπινη αξία, στην δυνητικότητα της καινοτομία και της έρευνας εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης και φυγής. Στον τόπο μας δεν πρέπει να περισσεύει κανένας.

Είναι πολλά τα λαμπρά παραδείγματα επιτυχημένων συμπατριωτών μας που διαπρέπουν εκτός της Φλώρινας και τιμούν με την εργατικότητάς τους και τον δυναμισμό τους την πατρίδα. Είναι πολλοί περισσότεροι οι νέοι που άνοιξαν τα φτερά τους και βρέθηκαν να δημιουργούν μακριά από τον τόπο τους, είναι και εκείνοι που έχουν όλες τις δυνατότητες να διαπρέψουν αλλά το μόνο που ζητούν είναι η στήριξη από τους συνανθρώπους μας και τους φορείς διαχείρισης  που έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο έτσι  ώστε ουσιαστικά να ευεργετήσουν με αυτό τον τρόπο τον τόπο τους.

Είναι άδικο για τους περισσότερους νέους να ξενιτεύονται και με πικρία και νοσταλγία για τον τόπο τους να αναζητούν εργασία είτε στην Ευρώπη είτε σε άλλες Ηπείρους. Πρέπει άμεσα να στηρίξουμε έστω με τις λιγοστές δυνάμεις, λόγο της κρίσης, που διαθέτουμε αυτή την προσπάθεια.

Η πρόταση ως ένα ενεργό κομμάτι της Φλωρινιώτικης κοινωνίας και οικονομίας και  κατανοώντας την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρας μας αλλά γνωρίζοντας παράλληλα πάνω από όλα την δυναμική, την θέληση και το όραμα των νέων ανθρώπων να παραμείνουν σε έναν ζηλευτώ τόπο όπως είναι ή Φλώρινα, είναι να χτίσουμε όλοι μαζί  μια νέα αρχή συνεργασίας και επαφής με τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας.

Η πρόταση μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγιωμένο δίκτυο επαφής στο οποίο θα μπορούν να ανταλλάσοντας εμπειρίες και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και μέσα από την συνεχή επαφή να στηρίζονται προσπάθειες επιχειρηματικότητας ακόμα και κοινωνικής διάστασης, από καινοτόμες δράσεις και γενικά να στηρίζεται και ποιοτικότερα η εξωστρέφεια του τόπου έτσι ώστε να στηριχθούν τα στοιχήματα όπως για παράδειγμα της Τουριστικής ανάπτυξης και του παραγόμενου πνευματικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και καλλιτεχνικού πλούτου. Είναι δεδομένο πως στις σημερινές συγκυρίες οι κοινωνικοί εταίροι όπως είναι οι δραστήριοι σύλλογοι με την συνεργασία των περιφερειακών και τοπικών αρχών μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο.

Θα θέλαμε να στηρίξουμε την πρόταση δικτύωσης με τους αποδήμους μας και να αποτελέσουν κομμάτι της ανάπτυξης του τόπου. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα νέο μεγάλο κύμα μετανάστευσης γιατί χάνουμε πολλά και δεν είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε αυτή την απώλεια. Πρέπει να γίνουμε εξωστρεφείς να κοιτάξουμε γύρω μας και να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος κινείται ταχύτατα και οι μεταβολές αυτές μετά την κρίση ίσως να μπορέσουν να αφήσουν χαραμάδες ελπίδας.

Ό Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας είναι έτοιμος να στηριξει μία πρόταση για την ζωντανή και συνεχή δικτύωση κυρίως των νέων αποδήμων και ζητάμε και την στήριξη όλων των φορέων έτσι ώστε συλλογικά να πετύχουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ- ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ-ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΜΑΣ

Μία πατρίδα τόσο όμορφη και αντιφατική , όσο και η ίδια η ζωή μας, όσο και οι ζωές κάθε Φλωρινίωτικης οικογένειας που έχει νιώσει την δυστυχία του ξεριζωμού γιατί κάθε Φλωρινιώτικο σπίτι έχει και έναν συγγενή σε μία μακρινή χώρα,
μια πατρίδα τόσο φιλόξενη και τόσο νοσταλγική,  όσο και η αγκαλιά της μάνας. Ένας τόπος που μας θυμίζει τα παιδικά μας όνειρα, την ανυπομονησία της εφηβείας και την πίκρα της πρώτης απογοήτευσης.

Στο χέρι μας όμως είναι να δημιουργήσουμε - με την εμπειρία και την βοήθεια των ανθρώπων που οι συνθήκες έφεραν έτσι ώστε να ξενιτευτούν σε ένα τόπο άλλο, με το δυναμισμό και το πνεύμα των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, των νέων επιχειρηματικών, των νέων αγροτών, των ανθρώπων της γνώσης και της εμπειρίας - να οικοδομήσουμε μια διαφορετική εικόνα για τον τόπο που όλοι αγαπάμε και όλοι ονειρευόμαστε.

Είναι ευτύχημα που παρά τις σημαντικές δυσκολίες και το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο τον οποίο βιώνει σήμερα η Ελλάδα και κάθε οικογένεια, εμείς στη άκρη της Ελλάδας και σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό οικονομικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι, έχοντας ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την βαρβαρότητα του παρελθόντος σπάζοντας τις προκαταλήψεις και τις διαχωριστικές γραμμές μπορούμε να βρεθούμε πρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας

Κώστας Φιλιππίδης
Πρόεδρος Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου