Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Καρχαρίες στην Φλώρινα



Οι προβλέψεις του Σωματείου με σχετική αποστολή στις 31/8/2010 δυστυχώς επαληθεύτηκαν . Τα επί χρόνια λιμνάζοντα νερά στην περιοχή μας αναδεύτηκαν και η δυσοσμία πλέον είναι διάχυτη. Δυστυχώς στα νερά αυτά κρύβονταν καρχαρίες των οποίων τα πτερύγια είναι πλέον εμφανή.Πάγια θέση μας ήταν και είναι η αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Φλώρινας. Πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ, παρά τις αρνητικές συγκυρίες της εποχής θα πρέπει να είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας , μπροστάρης στην ενεργειακή ανάπτυξη του τόπου μας, της Φλώρινας.
Οι αποφάσεις της Κομισιόν, που έγιναν σημαία ορισμένων για να χτυπήσουν τη ΔΕΗ, μιλούσαν για κατάργηση του μονοπωλίου, για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη. Σήμερα η πολιτεία συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ  με τις ενέργειες και αποφάσεις του για το λιγνιτωρυχείο Βεύης δημιουργεί μονοπώλιο ισχυρό και μάλιστα ιδιωτικό. Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ δεν συμμετείχε στην πρόσκληση  ενδιαφέροντος για την μίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4/8/2009)σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη.
Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε μετά τις προσφυγές (Σεπτέμβριος του 2012) και δίνει το δικαίωμα στης ΔΕΗ να διεκδικήσει της συμμετοχή της σε όλους τους διαγωνισμούς –διαδικασίες μίσθωσης λιγνιτωρυχείων. Για να υπάρξει ορθολογικότερη εκμετάλλευση  του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης (παραχώρηση στη ΔΕΗ )επιβάλλεται να γίνει η συνεκμετάλλευση σημαντικού μέρους του κοιτάσματος με αυτό του δημοσίου λιγνιτωρυχείου Βεύης (τ. ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ)για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία απευθείας ανάθεσης.
Η τροφοδοσία της ΜΕΛΙΤΗΣ 1 βασίζεται κατά βάση στην ΛΙΝΓΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. η οποία όμως εδώ και αρκετό διάστημα, με υπαιτιότητα της, αδυνατεί να εκτελέσει  τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με συνέπεια να περιέλθει στην κηδεμονία δύο γνωστών κατασκευαστικών εταιριών. Στους κηδεμόνες του λιγνιτωρυχείου  Αχλάδας, οι οποίοι είναι και ανταγωνιστές της ΔΕΗ, επιχειρείται σήμερα  από το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην μόνιμη επιτροπή παραγωγής και εμπορίου (26/6/2013), η απευθείας ανάθεση και του λιγνιτωρυχείου της Βέυης. Πέρα από τις όποιες αδιαφανείς διαδικασίες για τις οποίες θα αποφανθούν οι δικαστικές αρχές, η απευθείας αυτή μίσθωση δεν υπηρετεί ούτε προστατεύει κανένα δημόσιο συμφέρων  μιας και δημιουργεί ένα ισχυρότατο μονοπώλιο στην περιοχή το οποίο θα κοστίσει πολύ ακριβά στην ΔΕΗ, στον Ελληνικό λαό και στην Εθνική οικονομία. Οι εταιρίες, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την επιτροπή ανταγωνισμού για την ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στα τεχνικά έργα, με την απευθείας ανάθεση αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των σημαντικότερων  λιγνιτικών κοιτασμάτων της Φλώρινας και θέτουν υπό την ομηρία τους τον ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ 1 καθώς και την προοπτική για την κατασκευή του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ 2.
Για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιβάλλεται το ΥΠΕΚΑ να ΑΚΥΡΩΣΕΙ την όλη διαδικασία για την απευθείας μίσθωση. Τα της απευθείας μίσθωσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης καθώς αφενός η διαδικασία που ακολουθείται οδηγεί σε καταστροφικό μονοπώλιο για την ΔΕΗ και τον Έλληνα φορολογούμενο, αφετέρου έχουν εκλείψει οι λόγοι του κατεπείγοντος (δηλαδή του ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη σε τρίτους πέρα από την ΔΕΗ ΑΕ)στους οποίους και βασίστηκε η όλη  διαδικασία. Το λιγνιτωρυχείο  Βεύης για την προστασία του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ 1 και την προστασία του των συμφερόντων του δημοσίου και του ελληνικού λαού, επιβάλλεται εάν πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης να ανατεθεί στην ΔΕΗ  για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όχι μέχρι εξαντλήσεως του κοιτάσματος) ειδάλλως το ΥΠΕΚΑ να προκηρύξει κανονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό στον οποίο θα μπορεί αυτήν την φορά να συμμετέχει και η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ με το προσωπικό και την τεχνογνωσία της μπορεί να αξιοποιήσει ορθολογικότερα το πλούσιο κοίτασμα της Βεύης, με σημαντικά οφέλη για την ίδια, το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τον πολυπαθή νομό  της Ελλάδας.
Με την παρούσα καλούμε την διοίκηση της ΔΕΗ να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα της, να προστατεύσει τα συμφέροντα της  στην περιοχή, συμφέροντα που είναι ταυτόσημα με αυτά του Έλληνα πολίτη.
Προς: Υφυπουργό Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
  Ο Πρόεδρος : ΚΑΤΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Γεν.Γραμματέας:ΠΑΣΣΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου