Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Απολύσεις εκτάκτων εργατών σε ανασκαφές στο Αμύνταιο


Απολύσεις έκτακτου προσωπικού, που απασχολείται σε ανασκαφές σε χώρο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ). 
Πρόκειται για απολύσεις 10 εργατοτεχνιτών, που προχώρησαν σε απεργία διεκδικώντας δεδουλευμένα, αλλά απολύθηκαν με τη δικαιολογία ότι παρακώλυαν το ανασκαφικό έργο. Σύμφωνα με τον ΣΕΚΑ, τις απολύσεις έκανε ο εργολάβος στον οποίο η ΔΕΗ ανέθεσε ένα από τα πολλά έργα που διενεργεί στην περιοχή.
Ο ΣΕΚΑ καταγγέλλει την εργολάβο εταιρεία ΑΚΜΗ για απολύσεις, οι οποίες «έρχονται σε συνέχεια των απειλών και των πιέσεων από την εταιρεία ΑΚΜΗ, προκειμένου να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων για την υπεράσπιση των αμοιβών τους, για αξιοπρεπείς μισθούς, για σωστή ασφάλιση και για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς». Χαρακτηρίζει «εκδικητικές» τις απολύσεις εργατοτεχνιτών και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματά τους. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΚΑ, «οι τελευταίες εξελίξεις με τις απολύσεις συναδέλφων, η τρομοκρατία και η καλλιέργεια κλίματος διχασμού των εργαζομένων με το απαράδεκτο σύστημα των αξιολογήσεων αυτό το στόχο έχει, να μας φοβίσει και να είμαστε σκυφτοί. Οι απολύσεις των εργατοτεχνιτών, και ιδίως αυτών που εξέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν, είναι η επιβεβαίωση της εντεινόμενης επιθετικότητας του εργοδότη».
Η ΔΕΗ δραστηριοποιείται επί δύο και πλέον δεκαετίες στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας. Όμως οι ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν μετά από παρέμβαση του ΥΠΠΟ μόλις το 2004, οι οποίες κάλυψαν συνολικά έκταση 65.400 τ.μ., πιστοποίησαν την ύπαρξη 8 νεολιθικών οικισμών (6000-3200 π.Χ.), 5 οικισμών της εποχής του χαλκού και της εποχής του σιδήρου (3200 - 650 π.Χ.) και 2 οικισμών των ιστορικών χρόνων. Οι σωστικές ανασκαφές αποκάλυψαν νεολιθικές κατοικίες μονώροφες και διώροφες με τετράγωνη κάτοψη, αλλά και κυκλικές υπόσκαφες. Στα κατεστραμμένα από πυρκαγιά δάπεδά τους εντοπίστηκαν τετράγωνες εστίες, κυκλικοί φούρνοι με πλατφόρμα, τετράγωνες θήκες από αχυροπηλό, συγκεντρώσεις υφαντικών βαρών για τον αργαλειό, μυλόπετρες και τριπτήρες για την παρασκευή αλεύρου, λίθινα εργαλεία και μεγάλος αριθμός αγγείων σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου